Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, July 29, 2009

Penne Izzi Rigate & Fettuccine wif Meat Sauce

*.*

What's for dinner tonite??? Easy & simple to say...pasta and meat sauce....Italian blood tak ada dalam keluarga kita orang...tapi selera...mak aai mengalahkan Italian....

Tengok aje akak keluarkan ground beef dari freezer....dia orang dah boleh agak what they are having for dinner....nothing but lots....and lots of pasta with lots and lots of meat sauce....

This time I used 2 types of pasta....Penne Izzi Rigate and Fettuccine.....special request dari Along...adik2 hooray jer!!





Ini yang dah sprinkled with Parmesan Cheese.....





The Meat sauce.....akak buat macam biasa jer....my usual recipe...just c&p for those who are interested......okay....JOM PASTA!

Bahan-bahannya:

  • 1 bungkus Fettuccine (akak guna brand San Remo)-500g & another packet of Penne
  • 1 kilo daging kisar ( akak guna brand Ramly)
  • 4 labu bawang besar diblend/cincang halus (today 4)
  • 8 ulas bawang putih diblend/cincang halus
  • 1 biji tomato besar didadukan (boleh letak lebih kalau suka)
  • 1 tin button mushroom dihiris nipis
  • 1 botol besar pasta sauce (akak guna brand Prego)
  • 5 tangkai cili kering dikisar untuk dijadikan crush pepper
  • 2 sudu besar cili sos
  • 3 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • parmesan cheese untuk direnjiskan di atas hidangan(optional)
  • minyak zaiton

Caranya:

  • Mula-mula rebuskan fettuccine sama seperti merebus spagetti..akak masukkan juga garam secukup rasa dan minyak zaiton lebih kurang 2 sudu besar.
  • Bila dah lembut...sejatkan sambil di lalukan dibawah air sejuk.
    Untuk Kuahnya:
  • Panaskan 3 sudu besar minyak zaiton di dalam periuk
  • Masukkan daging cincang dan kacau sampai agak garing
  • Kemudian diikuti bahan blend tadi
  • Tuangkan pasta sos dan diikuti dengan mushroom
  • Masukkan sos tiram, cili sos, garam dan sedikit crush pepper (akak letak 2 sudu kecil jer)
  • Kacau bila dah menggelegak...dah masak masukkan tomato..kacau sekejap
  • Bolehlah ditutup api...sedia untuk dihidangkan
  • lebihan dari crush pepper tu akak guna untuk menabur atas hidangan...untuk rasa yang lebih pedas!
  • SELAMAT MENCUBA!

*.*

6 comments:

PUTERA2PUTERI said...

mak ooiiii panjangnya nama sampai tergeliat lidah nk sebutnya....pa pun nk ckit la...nnti ieta nk cuba la...tungguuu tau...lom tu nk rasa yg akak punya dulu...huluq kot tingkap ni...cepat2.....

Watierman said...

Dah dua tingkat mangkuk.....dah dapat...balik makan dgn anak2 tau!

<< s| tED| >> said...

uhuk uhuk.. baca name je musti dah tahu rasa dia.. adehh.. jangankan pasta.. nak makan bubur pun x habis2 maghrib td.. dok kumur dengan air garam. ulser ni mcm x kurang jek..
terliur tgk pic ni hah.. sabo yo lah

blogresipi said...

Wah.. sampai sekilo daging cincang memang melompat lah kite kalo bleh makan nie... bestnye kak... buat manyak2 tue bleh kite tompang dua kaki ek.hehhe

sharamli said...

mcm2 mntk jgk al0ng ni erk...org skit..cmtu la..

Watierman said...

Dik Tedi...ulser tu dah sebati gak dgn Along...selalu jer dia kena...bab makan tak ade masalah...dia kata dia telan jer...pedih dia tahan jer...anak lelaki agaknya...

Yer Ijan 1 kilo sebab nak kasi lauk banyak2..lagi pun akak tak suka cair jer kuah tu...biar pekat dgn dging dan tomato puree & paste...

Sha...kalau dia tak sakit pun memang dia akan minta makan seawal pagi...dia dah tanya mama masak apa?...even on the phone dia dah biasa tanya mama masak apa ari ni?...& akak pulak akan tya...dah makan belum ?...Makan jgn tak mkn...nanti perut masuk angin susah...!