Adakah ini satu Tabungan???

Friday, July 24, 2009

Potato Bun & Bun Sekaya.....@ mexikaya Bun...

*.*

Petang semalam....Si Reena sibuk nak makan Potato Bun...dengan syarat...letak banyak2 kastad...mak aaiii...cerewetnya!!! So masa dia pergi tution..akak start menguli tepung...so bila dia balik dari tution...akak dah lepas pipekan kastad kat atas bun tu....




Opps...tak cukup banyak la...mama...kastad tu...mak aai dah cam selirat gitu pun tak cukup byk lagi...Cam mana yg cukup ni....



mak aii...dah buruk rupa bun tu...janji dia tersengeh suka .....!
Hasilnya lagilah....





Lembut dan gebu tu tak dinafikan...memang sedap....akak guna resepi Potato Bun adik akak yg kat Tokyo tu...tokey roti...ros@onigiri....anyway...akak c& p gak lah...boleh yer Ros...

Roti Kentang Ros Onigiri

250 gram tepung roti
70 gram kentang yang direbus dan dilenyek baru ditimbang ye
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur ( dipukul sedikit)
120ml susu segar
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 sudu kecil)

sedikit kastard untuk di jalurkan atas bun ni nanti.

bahan untuk kastard
2 sudu besar tepung bird custard
1 cawang susu segar
2 sudu besar gula

caranya: ( sos kastard)
1. campurkan semua dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau selalu
klu jadi terlalu pekat leh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan baru di paip atas bun nanti.

Caranya. ( roti)
1. Kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.

2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun . Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit.

Kebetulan akak teringat kat neighbour akak yang kasi buah cempedak hari tu...cepat2 suruh Alang Nizam gi hantar 4 ketul pada Makcik Pora...(tinggal berdua aje)...yang baki tu dah selamat!!!

So semalam akak terpaksa meroti lagi...guna resepi tu jugak...cuma kali ni....letak sekaya lak!!!













*.*

4 comments:

AiE bAhRi said...

Jadi lapar balik bila masuk blog akak..hehehe..
padahal dah makan egg sandiwch..tapi nak juga bun kaya dengan potato bun ni..ahaks (",)

Watierman said...

salam aie...itu bukannya lapar tu..teringin jer...!akak pulak teringin nak makan egg sandwich yg aie buat tu...hihihihi!Ada lagi ker??

sharamli said...

ala..0rg bekfes ngn r0ti bilis yg 7 p0sen je kak..uhuk3

Watierman said...

Sha....sedap gak roti bilis tu....dah lama tak beli....janji perut Sha tak masuk angin...tul tak?