Adakah ini satu Tabungan???

Friday, July 10, 2009

Kuih Gunting & Kek Kukus Cokelat Lembab

*.*





Well petang semalam....I was really busy with my mini project....for our MINI re-union with my girlfriends from the North region....my school mates from MRSM Kulim batch 79 known as the KILLER BATCH....that makes us the lady killers...he..he..he..(lipas pun takut...nak membunuh apa????)

Wow...dah...26 years since the last time we met each other...kalau ada anak dara...dah ada cucu agaknya!!!Eh...dah tua2lah...makcik2 ni!....Adik2 bloggers....I'm proud to announce....my age at 43 years old.....may be ada yang layak jadi anak2 bloggers kot...but...this is my world...I dont care or mind what people have to say...this is a kind of freedom that I felt I could enjoy doing without having to think what the rest of the world had to say....this is my space....

Yet ....sharing with those who are here to read what I have to write....is an experience....and I could feel the special bond .....between us...wah...besok nak reunited with kawan lama...malam ni dah...emosi......dah2 get a grip of your self!..dush!dush!....Pang!

Jom kita kongsi....tengok jer lah apa yang akak masak .....for gather2 on Friday.....


Kudapan....kuih gunting....untuk krup krapkrup krap...sambil bersembang-sembang....



Yang itu belum digoreng yer....hasil selepas digoreng...









Akak letak lagi resepi untuk kuih gunting ni.....sekiranya ada yang berminat....

Kuih Gunting

Bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
  • 1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
  • secubit garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 110-120ml air (campurkan sikit2...)
  • sedikit daun kari untuk gorengan (optional)
  • minyak untuk menggoreng secukupnya
Caranya:
  • Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk
  • Tuang bahan kisar kedalam tepung
  • masukkan garam dan minyak dan gaulkan
  • Masukkan air sedikit demi sedikit....sampai adunan kenyal
  • Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap
  • Akak buat bola2 kecil untuk mudah mencanai
  • Kemudian canai nipis2...& panjang
  • taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat
  • potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting
  • ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai
  • pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat
  • Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (tambah aroma)
  • Bila dah garing angkat dan sejatkan
  • Siap untuk dimakan

Then akak kukus Chocolate Moist Cake.....resepi oleh hanismajid at MYR.....minta izin yer akak c&P resepi kat sini....dah buat banyak kali....and suka sebab senang.....& sedap!!!!

Bahan-bahan ( 10 orang makan )

  • 2 cawan tepung blue key
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan serbuk koko vochelle
  • 4 biji telur ayam
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan air panas

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan2 dalam mangkuk besar....
  2. kacau dengan sudip besar..kacau tangan je...jangan guna mixer...nanti telebih naik....tak jadi
  3. bila semua bahan2 dah sebati dalam 5 minit je kacaunye....
  4. then boleh ditapis adunan yag dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantekkkk
  5. didihkan periuk pengukus dan kukus selama 40 minit
  6. dah siap...kalo nak letak topping lagik best....










Akak buat dua versi....yang dalam rounded baking pan ...& cup cakes

untuk topping tu akak try....dari resepi mak yung hana....sorry yer hana ...akak ciplak dari library hana....dengan izin....mohon nak c&p lak kat sini yer...

  • ** Topping **
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak
Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk. *hana & akak juga guna kaedah double boiler!

By the way...merasmikan double boiler pan yang baru beli kat IKEA hari tu!!!

Dont laugh okay...sebab.....its a mess....so sluggish.....cememet sana sini.....my urat tangan semua...dan otot2 tangan sudah keras....maklumlah...org tua....either you are an experienced person or....(can't think of a right word for it....)
















Kalau orang yang tak pandai bermain bola dipanggil kaki bangku.....bagi orang yang tangan macam akak ni dipanggil...tangan kayu....well got to get my rest....esok nak bangun masak....since the reunion will start at noon....

*.*

5 comments:

PUTERA2PUTERI said...

akak nk rasa kuih gunting akak dulu la....ieta lom buat lg la....kan pa kan ada bubuh udang kering,,,jd x wat lg la...baby x chat lg....ooppp nk gak kek lam papercup tu....

en_me said...

rajinnyerr wat cake tewww..

Azura Suhaimi said...

Salam kak wati,
Happy reunion, bestnya dapat jumpa kawan2 lama kan. Menu akak pun best jugak, cayalah kak.

blogresipi said...

Bestnye nampak kueh gunting tue kak..nak simpan resipi nie la.. time2 rajin nanti boleh buat.. makan time tgk movie best neh..

oli said...

akak,
saya ambil resepi ni ya!!
thx