Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, July 16, 2009

Fettuccine wif Creamy Tomato Sauce

*.*




Hana, Ika, Ayu, Ieta,..Ros..Lia...(walaupun ko dah belasah kambing yer...)..adik KOG, adik Tedi, adik CM...Ijan....Amy...Zura...Maria...Leenn...Dayang...Nor, Ton, Kak E, Fiza, Eja, Iela, Jiena, Kak Jie., aie..dan ramai lagi...basuh tangan cepat kalau nak makan nasi...dengan ayam masak kicap...tak pun ambik sudu garpu tu kita makan fettucchine sama-sama....aie...bacakan doa makan Dik!...Amin! Ha...makan elok2 jangan berebut-rebut.....baru berkat...moga murah rezeki...tak cukup cakap...akak buatkan lagi...yang akak tercunggap-cunggap tak tersebut nama...jgn risau akak tak lupa...ada ni ha akak simpankan...bila selesai urusan korang nanti datang yer akak hidangkan...

Wah meriahnya rumah akak cam ada kenduri....murah rezeki...AMIN!!!





Resepi ni selalu akak gunakan bila buat spaggetti....sama jer...rasa kuah tu...


Bahan-bahannya:

  • 1 bungkus Fettuccine (akak guna brand San Remo)-500g
  • 1/2 kilo daging kisar ( akak guna brand Ramly)
  • 2 labu bawang besar diblend/cincang halus
  • 4 ulas bawang putih diblend/cincang halus
  • 1 biji tomato besar didadukan (boleh letak lebih kalau suka)
  • 1 tin button mushroom dihiris nipis
  • 1 botol besar pasta sauce (akak guna brand Prego)
  • 5 tangkai cili kering dikisar untuk dijadikan crush pepper
  • 2 sudu besar cili sos
  • 3 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • parmesan cheese untuk direnjiskan di atas hidangan(optional)
  • minyak zaiton

Caranya:

  • Mula-mula rebuskan fettuccine sama seperti merebus spagetti..akak masukkan juga garam secukup rasa dan minyak zaiton lebih kurang 2 sudu besar.
  • Bila dah lembut...sejatkan sambil di lalukan dibawah air sejuk.
    Untuk Kuahnya:
  • Panaskan 3 sudu besar minyak zaiton di dalam periuk
  • Masukkan daging cincang dan kacau sampai agak garing
  • Kemudian diikuti bahan blend tadi
  • Tuangkan pasta sos dan diikuti dengan mushroom
  • Masukkan sos tiram, cili sos, garam dan sedikit crush pepper (akak letak 2 sudu kecil jer)
  • Kacau bila dah menggelegak...dah masak masukkan tomato..kacau sekejap
  • Bolehlah ditutup api...sedia untuk dihidangkan
  • lebihan dari crush pepper tu akak guna untuk menabur atas hidangan...untuk rasa yang lebih pedas!
  • SELAMAT MENCUBA!
Resepi ni akak dah buat sejak di Universiti dulu...lagi...back in 1986...nostalgia betullah...MTSU...pernah dengar tak?? Murfreesboro, Tennessee.....



*.*

8 comments:

zai@umiaiman said...

kak, sy pun dah basuh tgn ni.. siap mandi lg leh tumpang mkn skli.

Watierman said...

Kalau Zai tak mandi lagi pun akak kasi makan...wah cantik baju...

hana said...

nak makan... nak makannn.. nak makannnnnnnnn!!! *sambil ketuk besen kosong!! besen tau bukan pinggan! muahahahaha

Watierman said...

hana...jgn cam tu besen tu untuk basuh kain jer...nanti akak letak dalam set vision ker Pyrex ker..malu kat org Jepun jer!saiz 7 liter ni cukup tak?

blogresipi said...

Akak dah ready pasta tak takut2 tak cukup neh? hehehe.. kami datang nak tolong perabih makanan jer neh...

<< s| tED| >> said...

akak... sy kalau buat kuah tok spagheti kan.. main cincai jek.. ekekekke.. dah ade resepi ni.. leh cuba...

PUTERA2PUTERI said...

AKAK...ada lg x ni...alamak ieta yg terlast la....dah abis ke belom lg ni....akak cepat nk makam....nak makan......oppp tapau kt putera-puteri ckit no...jng lupa tau.....

Watierman said...

Ijan.....jgn risau...kalau nawaitu kita elok..dipermudahkannya..insyaallah...makanlah dik ...akak suka ramai2 ni..meriah cam ada kenduri kawen kan!

Dak Tedi.....try le resepi ni...manalah tahu dpt penuhi citarasa adik...akak pun masih belajar...maybe adik boleh baiki bagi up lagi rasa tu...!

Ieta...belum last lagi eh...mai masuk mai...ada banyak ni...jemput2...rezeki dari Allah..apa salah kita kongsi ramai2...!