Adakah ini satu Tabungan???

Friday, July 17, 2009

Lapis Kacang Hijau

*.*

Salam di petang Jumaat.......

Sedang akak membaca novel....tetiba terasa macam nak makan something pulak....teringak pulak resepi si Ayu dari Singapore....actually resepi Brother Rozzan....but akak just ikut sebijik sukatan yang ayu tepek kat blog dia yesterday....

Nak menunggu kuih ni sejuk betul baru boleh dipotong tu yang mencabar keimanan dan kesabaran sebab baunya sebijik macam bau bubur kacang hijau....atau bau cendol pun ya jugak...akak memang suka kuih muih yang ada bau gula merah atau gula melaka.....tak payah cakap panjang lebar lah jom makan....







Sambil makan kita basah kan tekak dengan teh ais....





Ayu...akak minta izin c & p...resepi dari your blog for my future reference...tq ayu...and tq brother Rozzan....I like the taste....halal yer!

Ingredients:-
  • 200g green beans flour
  • 50g Hoon Kwee flour
  • 40g tapioca flour
  • 230g palm sugar
  • 100g fine sugar
  • salt
  • pandan leaves
  • 1250 ml coconut milk(11/2 packet(300ml) + 1000ml water)
  • some green colourings
  • 8" tray greased with oil

Method:-
Boil, coconut milk, palm sugar, fine sugar and pandan leaves till incorporated.Strained and let cool.Mix all the flour ingredients in a bowl. Add the cooled syrup, salt and mix with the flour mixture. Strained the mixture and divide to 2 bowls. One with green colour and the other with the original colour. Steam in tray with the alternate layers of colours till mixture finish. Let the kuih really cooled then cut. Ready



*.*

3 comments:

<< s| tED| >> said...

Ya Allah... kak watie boleh ckp jom makan?? sampai hati.. sob sob sob...

mengapa begitu senang membuat kuih muih?? saya klu nak buat tunggu hujung minggu itu pun pk soploh kali :(

Watierman said...

Dik Tedi....maaf dah terbiasa mengajak org jamah hidangan....akak nak buat apa lagi..dah teka terasa nak makan...kena buat sendiri lah...

blogresipi said...

Menarik nye kek lapis kacang nie Kak Watie!!!!!!!!!! nka jugak!!!!! tepung hong kwee tue tepung ape kak? gandum ker?