Adakah ini satu Tabungan???

Monday, July 27, 2009

Sabtu...akak balik Alor Setar la...

*.*

Salam......dah Isnin hari ni yer.....sekejap jer masa berlalu.....anyway....akak baru jer balik dari Alor Setar semalam....what abusy weekend!!!

Anyway...tak nak cerita apa akak buat dan masak pagi ni dulu....sebab akak tak sempat upload ape2 lagi....ini apa yang dah akak buat hari Sabtu....yer!!

Pagi....akak bangun awal cam biasa...cuma hari Sabtu tu tak masak nasi jer....sebab abang cuti...tapi Reena kena pergi sekolah....terlibat dalam Program Bestari....entah apa entah akak dah lupa....tapi kena buat macam physical fitness test cam gitu lah.....from 8 until 11 o'clock....And for the mean time akak and abang pergi market.....ronda2.....minum2....dan makan2 kat warung jer lah....



ini lak masa akak pergi jemput dia balik sekolah....



Reena & Latifah...classmate dia....

Sampai jer kat rumah akak buat nasi goreng....just dari daging goreng dan tambah udang sekor dua.....sebab nak cepat...plan nak buat apam untuk kasi jemaah masjid breakfast esok pagi. Bukanya apa pun just kenduri kecil untuk kawan2 MIL akak kat Alor Setar.



Lepas makan jer terus mula buat projek akak ni....












Hanaaaa Montana...akak paste sekali lagi resepi ni.... atas permintaan....cuba le....

(Makes about 28 cups)
  • 12 ripe bananas....I used pisang emas
  • 1 cup of sugar
  • 2 eggs
  • a pinch of salt
  • 1 teaspoon of soda bicarbonate
  • 1/3 cup of oil
  • 1 table spoon of chocolate powder (optional)
  • 1 cup of flour (I used tepung gandum)

Blend until smooth....then steam in small cups.....I used acuan yang kecil2....the oil membantu untuk hasil yg tidak melekat pada acuan yg kita gunakan....Filled up the cups to 3/4 only....it will rise naturally...Just steam (kukus) for 25minits.....its done....memang dah betul2 masak......


Actually masa akak tengah masak kuih ni....abg terima panggilan dari Along...dia jatuh motor!!! Astagfirullahhalazimm!!!...Ibu mana yang tak panic bila dengar anaknya ditimpa musibah...No wonder hati ni rasa tak sedap jer....dia tak nak kasi tahu akak...takut akak panic...but I overheard their conversation....

Syukur Alhamdulillah...cedera ringan jer!!!(nanti akak tepek gambar....sekarang tak sempat yer!)

Around 4:30 baru bertolak balik Alor Setar....Along pula ambil bas dari Kajang ke Alor Setar pukul 10:30 malam tu.....


*.*

4 comments:

sharamli said...

nak mintak sebijik b0leh?

Watierman said...

sila lah.....memang akak buat kenduri pun!!

<< s| tED| >> said...

cantik apam pisang coklat tu.. mesti sedap.. nyum nyum nyum..

harap2 anak akan cedera ringan jek.. memang bahaya bawa motor ni.. x de pelindungan selain topi kaledar...

Watierman said...

Tu lah Dik tedi....nak kasi kereta...nanti jauh pulak langkah dan besar pulak belanja...siapa yg nak parah....abah dia jugak...makin kuruslah laling akak tu...so abah dia kata anak jantan tak pe ada parut sikit2 baru macho...macho apenya...mama dia dah kurus semangat....macam lembik separuh badan jer bila dpt tahu dia jatuh motor...Jauh di mata....terlalu dekat di hati akak....