Adakah ini satu Tabungan???

Friday, July 31, 2009

Cucorq Udang @ Jemput-Jemput Udang

*.*

Wah semalam cucorq Kodok....hari ni pulak cucorq udang....Actually...akak plan nak buat pizza pagi ni...sekali Along minta nak makan cucorq udang. Memang dia dah request cucorq udang ni dari first day sampai kat rumah tok dia dah...tapi mama dia yang terlupa!!! Jadi dia remind la sebab malam karang dah nak bertolak ke KL...Akak singgah rumah mummy akak dulu kat Sg. Bakap...tidor golek2...awal pagi kot baru bertolak....tengoklah macam mana nanti....just nak cross Jambatan Pulau Pinang jer dulu!!(Jambatan yang jammed tahap.....GABAN....especially hari Jumaat petang)

Well berbalik pada cucorq udang ni yer....akak nak kongsi resepi....cucorq ni pulak...sebab semua orang mungkin pernah buat...dan punya cara dan adunan yang berbeza...tak salahkan akak berkongsi ilmu dengan adik2, kakak2....& kawan2 yang mungkin teringin nak rasa masakan akak...kalau adalah!....Apa salahnya berkongsi ilmu...dapat pahala tau...tambahan pulak di pagi Jumaat ni....

Bahan2:
  • tepung gandum (akak guna cap Sauh)...any brand pun boleh!
  • garam secukupnya
  • air secukupnya
  • sedikit...secubit serbuk kunyit sebagai pewarna
  • 1 sudu besar margarine/butter
  • 1 sudu atau lebih minyak masak
  • 2 labu bawang besar dipotong nipis
  • sedikit daun bawang dipotong anggaran 1cm (setengah orang suka daun kuchai)
  • definitely kena letak udang...lagi banyak lagi meriah (akak potong udang tu 3 atau 4...sebab udang tu agak besar)
  • cili (merah/hijau/api/padi) kalau suka dipotong kecil2 - akak tak letak
Bancuh tepung dengan campuran bahan2 tu sampai menjadi adunan yang sedikit jer cair dari adunan jemput2 pisang. Akak tak letak telor sebab kalau letak telur...tepung tu jadi lembut lepas kita goreng....yang ini jadi ranggup...tambahan kalau dimakan panas2...dekat satu kilo tepung pun boleh habis....



Pastikan minyak yang banyak yer untuk menggoreng....tenggelamkan jemput2 tu!!
















Hari ni hubby akak ada jamuan tengahari (kenduri)....so akak tak masak lunch lagi yer.....nanti akak nak fikir apa yang nak dimakan dengan anak2 tengahari nanti...



*.*

8 comments:

kucingorengemok said...

saya pernah buat jemput-jemput ikan bilis lupa letak ikan bilis! haha...

Watierman said...

Akak tahu kenapa...sebab KOG dah makan ikan bilis tu habis....memang dasar kucing....hihihi..kalau dah jumpa ikan!

<< s| tED| >> said...

ekekkekekeke.. cucuq udang.. sedap makan petang2.. pekena dengan teh panas :p

dah ulser ni.. x do panas2.. sume sejuk.. :p

Watierman said...

La...tak baik2 lagi...Dik tedi..Nizam anak kaka yg 2nd pun kena jugak tu yg tak nak bawa bekal hari ni tu....tapi nasi dia bantai baik punya!!!

.::N.hasnah.Z::. said...

salam ziarah, kak...

cmne ek nk bg cucuq kiter tu x liat wpn dh sejuk. bg tip skit. tq ;)

blogresipi said...

Kite nak bekal gak kak Watie...nak satu tupperware penuh tau..hehehhe

Anya said...

It looks very delicious,
I love that food :)
Have a nice sunday
Anya :)

sharamli said...

kit0rg beli yg segera je...hu3..tu p0n xjadik..sbb rice c00ker r0sak tiba2