Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, July 29, 2009

Udang Kasturi wif Kacang Botol@ Kacang Kelisa & cucur cempedak lagi!!

*.*

Salam semua....dah makan pagi ke belum?...akak baru nak update n3 hari ni....sebab tadi ada hal sikit...layan si Danial yg nak exam Maths & Science hari ni...nak terb......k baru nak korek lub....g tu lah padahnya....!!!

Hari ni akak try resepi udang yang baru...takut juga hubby akak tak berkenan sebab tak buat sambal tumis yang biasa tu...komen tu tengahari karang baru akak tahu ...kadang2 tu malam karang baru dapat feedback...harap2 dia suka...!!!

Kita layan gambar dulu kay!!!





Untuk resepi udang ni akak refer dari buku masakan Chef Hanieliza...Udang Kesturi...tima kasih Chef...kita kongsi resepi ni....mohon izin yer .....actually akak suka tengok ingredient...then ammend apa2 yang akak campak...ke kuali akak....the resepi is slightly different.... kita type balik resepi dari buku ni yer...

Bahan A
  • 4 ekor udang besar...(Akak guna 15 ekor udang sederhana besar)
  • 1 labu bawang besar dihiris (akak guna 2 & potong bulat2)
  • 3 btg serai diketuk
  • 5 tangkai kacang pis (akak guna secekak kacang botol@kelisa)
  • 5 biji limau kasturi (di ambil jusnya)
  • garam secukup rasa (akak letak sos tiram jer 2 sudu besar)
Bahan B (untuk menumis)
  • 5 tangkai cili api ditumbuk
  • 3 tangkai cili merah dihiris
  • 1 tangkai cili hijau dihiris
  • 2 sudu minyak masak (akak letak 4 sudu...udang akak banyak le)
Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak & tumis serai & bahan tumis sehingga wangi.
  2. masukkan udang, kacang botol & bawang besar & kacau rata
  3. Tutup api & tuang jus limau kasturi....kacau sekejap
  4. Dah sedia untuk dihidangkan!
Ps: akak tak tambah cili atau jus limau tu sebab keluarga akak tak makan pedas2 sangat...dan Cik Abg akak tak suka masam2....

Akak rasa tadi...macam ok ler resepi ni...kalau kena nasi panas2..udang masak ape pun sodap!



Untuk sarapan pagi ni pulak...











*.*

3 comments:

sharamli said...

naseb baek dh mkn kyg..xde la teliur sgt..hu3

Watierman said...

Ha...satu cara bagus tu tak payah nak lap keybod...yg basah pekat dgn air liorq tu!!

blogresipi said...

Udang dgn kacang botol tue sedapnye kak Watie... dua2 kite suke.udang pon suke kacang botol pon suke... sedap nye kalo dpt ratah..