Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, July 2, 2009

Apam Gula Melaka & Sotong Goreng Kunyit

*.*

Sarapan apa hari ni????Apam Gula Melaka.....dah ketandusan idea....nak nya Cik Abang akak kena gi opis awal ari ni....ada lawatan dari HQ ke cawangan hari ni....

So apa yang cepat....tak kanlah roti dengan butter..lagi....





So untuk sarapan....inilah juadahnya...





Oh ya...piring tu BUKAN Set VINTAGE yer....itu akak baru rembat kat Nilai3 hari tu...cute tak????Harga....memang taste akak lah.....berpatutan.....

Bekalan untuk morning break abah dengan Reena pun itulah juga....





Dan untuk lunch pulak.....akak sempat buat sotong goreng kunyit....dan ikan sambal lagi...sebab stok ikan temenung masih ada lagi...lagi pun Cik Abang suka....walaupun akak terpaksa perisi ikan tu karang untuk Reena...masa dia nak makan....dia tak suka ...ada banyak tulang...











So...hari ni...bab lunch dah beres....ada tetamu nak datang later this evening...to stay for the weekend...my sister-in-law.....and family.....so nak gi membereskan mana yang belum beres...maklumlah....rumah ditinggalkan last weekend.....paham2 jer lah...kan!


Bagi memenuhi permintaan resepi sotong goreng kunyit yang sempoi tu....


6-8 ekor sotong yg sederhana saiz nya
(akak potong2)
gaulkan garam & kunyit...ketepikan dulu

untuk blend/ tumbuk

3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 inci halia

sediakan 1/2 cawan minyak untuk menumis bahan blend tu bila dah agak naik bau dia...masukkan sotong....goreng2 sekejap then masukkan 1 sudu besar sos tiram dan 1/4 cawan air.....kacau dan masukkan bawang besar yang di potong bulat dan 1 biji cili merah & 2 tangkai cili api yang dihiris nipis...sebagai hiasan...then tutup api.....dah boleh makan....

Ada hari...letak 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam & sedikit jintan manis & putih....ni hari malas nak letak tak letak le....adjust le mane yg patut...tak pe...sendiri masak sendiri yg makan....yg tumpang makan tu bukannya tau masak...he..he..he...





*.*

4 comments:

Jieda said...

Kak...sotong goreng kunyit tu namapak sedap je.Attach la resipinya sekali.

Watierman said...

Nak juga ke....sonang jer tu...nanti akak add yer..

blogresipi said...

Terliur la tengok sotong goreng kunyit tue Kak... memang tak jemu makan :)

Jieda said...

Thanks kak..nanti ada masa nak try wat la.Kalau kat rumah asyik sotong tu dibuat sambal je