Adakah ini satu Tabungan???

Monday, July 27, 2009

Cempedak Goreng & Kopok Lekor...Ganu

*.*

Jom minum petang dengan anak2 akak...dah ada Along kat rumah sehari dua ni....kena masak lebih...dan kerap...dia suka makan.....akak layan mana yang mampu....










Nak resepi tepung tu jugak ker......

Campuran tepung untuk menggoreng:
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar margarine atau butter
  • garam secukup rasa (lebih kurang 1/2 sudu kecil)
  • sedikit (lebih kurang 1 sudu kecil AIR KAPUR SIREH)
  • secubit serbuk kunyit untuk warna yg lebih menarik
  • air secukupnya
  • minyak secukupnya untuk menggoreng
Bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair

Juadah untuk akak sebab akak tak makan cempedak yer...tak suka bau2 ni....tapi anak2 bedal sama laju jer......keropok lekor Ganu...ni buah tangan dari sister-in-law masa dia orang 3 beranak gi Terengganu minggu lepas.....akak kukus semula pagi tadi...so petang ni dah boleh goreng!!










*.*

8 comments:

sharamli said...

nak k0p0k lek0

Watierman said...

maih le join akak minum dengan anak2...

<< s| tED| >> said...

alahai... ulser lah kakwatie.. makan kanlah utk saya :(

blogresipi said...

ya nie lagi kijam nie kak watie oi... cempedak lagi... akak mendera perot kite betolla... kalo boleh dipos pos kite suruh mak kite pos buah cempedak taww... huhu

Watierman said...

Dik Tedi...ulser mulut ke usus ker.....banyak minum air...sebab panas tu....!!!

Ijan...akak tak nak...MIL akak paksa...sebab cucu2 dia suka....akak pening kapala dgn bau buah tu sepanjang jalan dari Alor Setar ke Penang!!!Soo sorry....

cikmanggis said...

tak boleh jadi ni..sana sini buah cempedak...sedapnya..wangi baunya jika goreng

Watierman said...

Duhai kanda CM....tak goreng pun bau dia dah cukup kuat...untuk mendenyutkan urat2 kepala Watie.....demi anak2 ku tahan jua!!!

Jieda said...

kak...tahun ni kita belum lagi merasa cempedak goreng.Mintak sikit huhuhu