Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, July 9, 2009

Cucur Kembong....& Sambal Sotong lagi.....

*.*




Salam semua....di pagi yang mulia ini.....eh rasa cam kat perhimpunan sekolah pulak...terkenangkan ucapan Cikgu Mydin Bin Shariff....pengetua MRSM Kulim satu ketika dulu....a very soft hearted father figure...but still can be a very strict person at the same time.....ish...nostalgia dah pepagi ni....moga Cikgu panjang umur dan murah rezeki....sihat sejahtera hendaknya....(baru dua tiga hari lepas terpampang muka cikgu kat Berita Harian....ala pasal cikgu kan Pengerusi one of the IPTA kat KL...

Dah....terlupa dah akak pada cucurq kembong akak...yang perstime buat ni.....selalu MIL akak yang bancuhkan...adalah kot sekali...akak tolong gorengkan....silap lak tu...ingatkan macam buat cekodok biasa tu lah....rupanya...MIL akak kata...kena goreng satu ketoi...biar timbul baru letak lagi seketoi....wah...patutlah mula2 akak tolong...melingkupkan....habis penyek2 cucurq tu jadi leper2 ha.....MIL akak buat bulat...bulat gebusss jer....Yang akak buat ni.....



Nampak gebus ker....ada slack jugak....orang Kedah kata tak pass lagi...org Kedah tu Cik Abe akak ler...

Tak per...practice makes perfect.....next time akak buat lagi.....not today or tomorrow ler...nanti2 ler....bila teringat kan!!

Ada yang nak cuba ker....why not...kot2 jadi kaw2 nya...boleh sound akak ada tambah apa2 ke...

Bahan2:

  • 1 cawan tepung
  • 3 sudu besar gula
  • secubit garam
  • secubit soda bikarbonat
  • air untuk bancuhan (air suam....better results kata my MIL)
Bancuh semua bahan2 tu guna tangan jer.....agak2 selembut adunan cokodok....jemput2 lah tu....then biarkan sekejap....for about 15 - 30 minutes

Goreng dalam minyak yang panas.....sebiji....kasi timbul dulu baru letak yg berikutnya....then dibalik-balikkan....sampai dah agak masak cam jemput2 lah....angkat dan toskan...atas kertas tisu....

Ni....kalau dari dapur Ton....dia cicah dengan sambal ikan bilis.....tapi akak ni...main bedal jer...M tu datang jugak.....dicelah2 r....maklumlah M tu besar r tu kecik jer!!!

Ton...betoi dak...ni makanan orang Kedah???....Semenjak dua menjak...ada banyak jugak akak belajarq dari orang Kedah.....Sarapan orang separa Kedah....hari ni...




Bekal ke sekolah & for morning break Cik Abang akak...yang lupa nak snap pagi ni...pun Kuih BOM tu lah yer....

Untuk lunch....yang sempoi....dan resepi....selalu2 tulah...

Ikan Kerisi Goreng dengan Kunyit Hidup & Sambal Sotong.......










Hu..hu...dah ketandusan idea pepagi buta...nak masak apa yang fancy2...layan jer lah...asal Cik Abang tak komplen!!!




*.*

4 comments:

RiShaZalia said...

Kak Watie... mai anto sket sambal sotong... meriah tu

Watierman said...

Lia ni...dah dtg tu ngap jer terus..kalau berantar karang nak lalu ramai lak mintak...senyap2 bedal dulu...akak halalkan...he..he..

blogresipi said...

Cucur tue kena tunggu satu satu ye kak.. uish...menguji kesabaran tu nak goreng.hehe.. sambal sotong tu akak buat hari2 pun takper... sedapnye la hai....

Watierman said...

Ijan...bukan lepas angkat baru letak..tapi...biar dia kembung...timbul baru letak yang satu lagi lak...repeat the proses...baru dibalik2kan sampai kekuningan...tak adalah thrill sangat...Ijan ingat akak punya kerajinan dan kesabaran tu tahap mana....ciput jer Ijan ooi...sebab tu bab2 kesenian...hancuss...cememet...cemomot...tak kreatip....