Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, July 16, 2009

Kuih Lompang....& Ayam Masak Kicap.....

*.*

Mari kita makan kuih lompang.....ramai dah buat kuih ni....tak payah nak tanya resepi...akak dapat clearance dari MIL akak...siap bagi semua acuan lompang dia yang kiut miut tuuu....."Mak ni...macam nak gantung periuk jer.!"...Acuan ni...kira harta pusaka lah.....and akak memang rasa bertuah sangat2...sebab MIL akak bagi dgn akak....sedang kan dia ada 2 orang anak perempuan....atas alasan...."...bila depa nak buat...asyik kerja ja,...nak makan sebiji dua..depa belilah.!!!...."

Ha..ha...ha...apa korang pikir??Oooo akak kalau nak makan...kiranya bukan sebiji dua lah ye...seperiuk kukuslah kan!...Tahu tak pa! Sebab akak kan ada adik-adik yang ramai kat luar sana....mai kita makan sama-sama......






Reena kalau makan kuih ni...without the kelapa...dia tak suka...




Untuk juadah tengahari....meh kita hadap sama-sama....tulah korang bila akak minta suggestion korang buat pekak aje....buat hal masing2...kalau kasi idea boleh gak akak pertimbangkan....end up kita hadap jer lah juadah ni ....




Korang dah jemu ke....entah lah...Cik Abang akak....tak ade lak kata apa-apa....dia makan aje apa yang akak bungkuskan untuk dia....nasib baik kan!...Kalau dia cerewet....maunya akak kena gi belajar memasak kat KEMAS ke apa ker!





Ini gambar dessert kita orang semalam.....saje je nak tepek.....








Nape....ingat yang lagi fancy nya dessert...ko ingat akak korang ni...rajin sangat ker?...Ni akak dah potong letak atas piring...rajin le tu....dah...dah...jangan dok banyak songeh...

Gi basuh tangan kita makan sama-sama....



*.*

5 comments:

<< s| tED| >> said...

wah! Kuih lompang.. lame tak makan.. dulu mak saya selalu buat.. tp.. sekarang.. kalau nak makan.. beli jek.. tp x puas sebab dapat makan sket jek.. hik hik hik.. len kali leh try resepi kat blog akak ni

PUTERA2PUTERI said...

amboi akak...mai antaq kt ieta ckit lomang tu....opp buah2 tu ada lg x...h tapau sekali no.....

salamdariborneo said...

kak watieeee..lompang mu itew menggoda kalbu ku.hehehe.resepi mil juga ka?

blogresipi said...

Wah lengkap hidangan neh.. lepas pekena pasta meh kite serbu kuih lompang plak...

Watierman said...

Tedi...suka kuih ni...senang jer nak buat...nanti akak tepek resepi nak...MIL akak nya resepi...

Ieta...bukan lomang...lompang....tapau jer apa yang ada...dah rezeki...

Maria...nasib baik lompang jer yg pandai menggoda...yap resepi MIL akak...kalau tak maunya Maria dok nangis..nak balik Semenanjung...

Ijan...kamu tu pegnan...jgn serbu2 nanti jatuh...jalan pelan2...ada lagi tu tak kemana nya pun lompang tu!