Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, July 21, 2009

MEMASAK UNTUK 40 ORANG...macam Ali Baba & 40 Penyamun lak...kan?

*.*

Salam...semua..buat adik-adik,kakak-kakak...dan teman bloggers semua.....I'm back!....Sorry yer...been so tight up with my schedule.....& one of it was....cooking for 40 peoples...at my hubby's office....betul tak tipu...akak volunteer to cook for EMPAT PULUH orang (actually 35 people)...tapi akak include my family members as well....so the estimated food was for forty people! The function took place yesterday....and I tengah recover dari keletihan......

Sebenarnya...my hubby nak cater for a small kenduri kesyukuran for his office mates...adalah...sedikit rezeki lebih yang ALLAH berikan....so kita cadang nak buat kenduri sikit....bila dia cerita.....Akak pun volunteer....to cook....alhamdulliah dengan izinnya...everyhing goes fine...(NOT BAD...for my first experience...cooking for a big crowd!)

According to our budget....5 ekor ayam(belah 8), 6 kilo sotong and 3 kilo udang.....harap2 semua dapat makan puas-puas dan kenyang........


















Syukur...alhamdulillah...tepat jam 11:45 pagi hidangan dah selamat sampai ke pejabat hubby...dan preparation untuk menghidang diadakan...sebab dia orang punya lunch break tak sama....start from 12noon ...then so on...

Lepas set up everything we all balik...rumah untuk rehat....later in the evening pergi ambik bekas2 ....dah licin ...



*.*

8 comments:

<< s| tED| >> said...

bravo.. bravo.. makanan nampak sedap lemak berkrim di sukai ramai!!
Pengalaman pertama ke kak.. Alhamdulillah .. berjaya...

PUTERA2PUTERI said...

amboi akak dah buka catering lak ke...ok gak tu...nnti leh la tempah kt akak no...mmmmm suma nampak sedap la......

umi_e said...

salam... alhamdulillah... mula2 bermula di opis sendiri/hb lepas tu akan tersebarlah ke tempat lain :)

* semoga terus dilimpahkan rezeki oleh Allah SWT :)

blogresipi said...

Wah patut la akak menyepi jer... sibuk memasak rupenye... lama2 nanti hopefully lagi ramai la orang order ye kak :)

Watierman said...

Salam Dik Tedi...tq...akak pun cam tak percaya...but I did it..he..he..bangga jap..alhamdulillah dgn izinnya!

Ieta..jgn nak mengarut....mana ada start catering lak..just nak jimatkan belanja hb jer..so akak volunteer...dia tolong...dapatlah habuan baju tidor 2 tiga pasang he..he..he..

Kak e...rasanya tak kot...sebab dah selalu masak untuk staff hb tu pun in small groups...by department...dtg umah jer...hb tak bagi...bila staff dia tanya..tak payah lah..dia kata...

Ijan...ni mesti kes salah faham gak ni...bukannya dia org tu order...hb akak buat jamuan sikit...akak volunteer nak masakkan untuk dia...akak kata tak payah cater....bukannya akak yg buat catering...belum sampai seru kot...dah byk kali pujuk hb tak kasi...kata dia...its a big committement...nanti kalau akak semput siapa yg susah...betoi gak kan!

kucingorengemok said...

sotong tu sampai nak berenang keluar dari kuali kak! saya suka gambar org tgh makan tunjuk thumb up tu, kalau buat catering kena promote guna gambar dia, hehe

Eine Frau aus Botnang said...

huiskkkkk Kalau tahu akak masak, mau Fasha invite myself muka tak malu datang ofiss tu hahhaah takdelahh!! Good job kak WAtie, the food look marveloussss!! Terliur dah ni!!!

Watierman said...

Sha ni ada2 aje tau dia....nanti bila balik M'sia..dtg umah akak masakkan....janji kena dtg umah lah!!