Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, July 15, 2009

Jemput-jemput Udang @ Cucorq Udang & Bawal Sweet & Sour

*.*

Kepala otak akak ni...kalau beruban bukan fikirkan masalah dunia....tiap2 hari fikir nak masak apa.....

Tapi...tak ade lah beruban sangat pun..keh..keh..keh...life begins at 40....ingat orang lelaki jer ka?...nak women lib...sangat kan....ha...apa lagi....tak mau kalah gak aih akak korang ni!

Ha..idea tuk memasak ciput jer .....modai beletiarq je lebih!

Nak makan apa pagi ni??Mai kita makan cucorq udang @ jemput2 udang le tu....ada gak yang panggil cekodok udang.....sama ja....yang main ingredients dia...bermodalkan tepung,udang, garam,minyak dan air...ops tak lupa bawang....kalau nak lagi cun...bubuh la...daun bawang ke daun kucai ker...cabai hidup ker....what ever lah....tu make-up dia jer....yang versi akak buat ni....basic version kot!










For lunch.....untuk Cik Abang akak nak bawa bekal....akak masak Bawal Sweet & Sour....dah lama tak masak ni....satu ketika dulu...masakan ni sangatlah fofularnya....bila anak2 dah meningkat dewasa.....dia orang lebih suka yang bersambal...dan pedas! Tapi kalau Si Princess kecik tu...ikan goreng dengan kicap pun dah okay.....nak nya kalau mama dia suapkan.....boleh pulak makan banyak....(kita yang dah tua nipun kalau ada yang suapkan...wah...NIKMATNYA!!!)











Sebenarnya....rendang sambal ayam yang semalam ada lagi.....sebab semalam cuma anak2 akak aje yang makan nasi....itu pun kena paksa sebab seharian dok ulang makan laksa...takut nanti sakit perut pulak....Biar mama dengan abah dia orang jer makan laksa....!!!

Ada cadangan tak...nak masak apa pulak...untuk esok...????


*.*



10 comments:

<< s| tED| >> said...

makan2 time.. saye suke.. hehehehe..
selalu wat cucur udang juga.. letak minyak dalam tepung kan.. supaya rangup... hehehehehe

Watierman said...

pandailah adik akak ni...ha..Dak Atih tak ikut ker...mesti muka dia berseri seri bau udang...tul tak...Jello...Tomei....ni tuan Dak Atih dtg ni....entah lah dia bawa kawan korang tu ke tidak...!

AiE bAhRi said...

salam kak..lapar plak tgk menu akak..nak sikit eh..nnti saya datang makan..hehehe

PUTERA2PUTERI said...

akak ieta dah mai ni..ada apa2 yg boleh di ngappp x...lapaq la...cucuq tu ada l x.....ok gak tu

kucingorengemok said...

bestnya kalau boleh bwk bekal gi kerja hari²

Watierman said...

salam aie....meh akak cedok kan...sian lapar yer...

Watierman said...

Salam ieta...tak pa kalau habih kita bancuh lain...sila2...

Watierman said...

Salam KOG...kalau sebelah umah...dpt la akak bekalkan sekali sekala...nak janji tiap2 ari ...cam tak logic lak kan...

blogresipi said...

Sedapnye bawal sweet sour tue... suke makan sampai ke tulang2 tue...

Watierman said...

Jom makan...ratah ikan jer...akak tak suka makan nasi...