Adakah ini satu Tabungan???

Friday, April 27, 2012

Buku dalam hidup ku!! Tahu @ Taukua Sumbat....Kari @ Gulai Kepala Ikan Tongkol

Assalamualaikum....wah penat betul badan Akak ni....ke hulu ke hilir...dalam rumah yang beberapa kangkang kera aje ni...Entah apa yang Akak sibukkan pun...tak tahu nak cakap....Basicly....semuanya kategori kerja rumah lah.....libatkan lantai....ceiling.....kain baju.....sekolah ....anak-anak....makanan....tempat tidur.....wah....terlalu banyak kategori...tak boleh nak specify. Ibarat kata...pegang ni sekejap....dah ada yang nak kena di buat kat sana pulak....memang penatlah!! Macam orang beranak kembar berapa entah lah....sini jerit ...sana teriak nak kan apa tah....hrmmmm kalau boleh tekan button settle semua tu kan best!

Apa-apa pun...ni baru nak rehat kejap sebelum Akak sambung balik buat apa yang patut Akak buat sebab serious ni....Akak dah confirm jadi pergi KL esok.....haaaa terus rasa bersemangat balik nak buat kerja rumah ni....agaknya inilah package motivasi yang Hubby sogokkan untuk Akak kan!...Dia memanglah minat baca novel...tapi mostly English fiction.....and Akak pulak semua novel melayu yang hangat di pasaran....hingga...keadaan di rumah Akak dah jadi macam ni....


Ni pemandangan di luar bilik tidur Akak ya....menghadap bilik tidur anak-anak......sila abaikan segala yang menyemakkan ya!! Buku-buku koleksi Hubby dah mencecah ceiling.....tengah berunding nak attack dinding lain buat another wall book rack!....nak cari buku dia kena panjat tangga hahaha!!! Part of the reason Akak punya novel collections dah attack rak buku dia dalam bilik tidur kita orang...tu pasal buku2 dia dah melangit kat luar tu!!!


Sliding book rack ni dah lama penuh.....so close case...ni cerita lama!!


Rak buku sebelah bilik air dalam bilik tidur Akak ni pun dah penuh ruangnya......


Ni rak yang dahulunya milik Hubby sepenuhnya....kat dalam bilik tidur kita orang...sekarang dah jadi....milik bersama....Sharing is caring....kan sayang kan....!!!

Lately...kaki Novel punya keluaran dah berjaya menambat hati Akak....walaupun....Alaf 21 dah lama mendapat tempat di hati ini.....jadi kalau ada mana-mana pengarang yang memang dapat pikat hati Akak...memang cepat aje Akak rembat product terkini keluarannya!!....Mana lagilah nak letak buku2 ni agaknya!!!Dulu dah Akak paparkan tentang koleksi buku Akak ni....klik sini kalau nak tengok...sebab kumpul buku ni bukan perkara baru...dah bertahun-tahun lamanya!

Wah kan dah melalut kalau cakap pasal buku......okaylah....menu apa ya untuk pagi ni....

Ha...haha...semalam pergi pasar....jangan ingat nak hadap menu semegah ya....dengan Akak menu sempoi mempoi ajelah.....


Ni buat sarapan pagi.....senang...goreng tahu @ taukua untuk 2 tujuan......sarapan dan menu hidangan untuk lunch.....


Dah lama tak makan tahu sumbat.....menu berkhasiat ni tau....bagi si Reena.....cup cake semalam yang kembang macam apam tu yang dia pilih!!


Ambil 2 ke 3 keping potong-potong buat sambal tumis campur udang...dah jadi datu hidangan untuk makan lunch....senang sungguh....!



Ni kari atau gulai kepala & Ikan Tongkol......kenapa Akak buat kari hari ni....sebab nak makan nasi dengan sambal belacan gadingan dengan ulam raja...baru best kalau ada kari ikan.....lagi pun Along dah balik....Merbok...diaa memang tak makan ikan tongkol...tak tahu kenapa...tapi kalau Akak buat kerabu ikan tongkol makan pulak !!



Ooo...sambal belacan ni...sebab nak gandingkan dengan ulam raja yang Akak beli di pasar semalam...mak aiii sedapnya lemak-lemak si Ulam Raja!!!


Ngam tak menu hari ni...bila dah bergabung dalam satu hidangan.....macam dalam bekal lunch untuk Hubby tu......????


Okaylah.....Akak nak kena berkemas sekarang....ooops kalau nanti kat PWTC ke KL ke ada yang terkenal ke terperasan ke .....tentang seorang makcik blogger bernama Kak Watie tegur2lah....Akak ni peramah orangnya.....mesti meriah...dapat peluk2 muaaahh.....jangan marah ya!!!

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!!!!!





22 comments:

Chik Mimi said...

Banyakkkkkkknya buleh buat mini library ni best

Qasey Honey said...

banyaknyeeee buku n novel2 tu...wah bestnya...dh boleh buka mini library dh...menu2 tu semua pon nmpk sedap2 belaka..

Ilhamkreatif said...

Salam kak..sukenye....iza.Banyak sungguh buku akak,masa bila akak membaca ni......

hazila said...

Wah!!!!!! Kalau dekat dah confirm bawa lori pergi pinjam novel akak. Kalau nak bertapa kat situ dah tentu kena halau....

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Watie..
Terpegun saya tengok koleksi buku Kak Watie... saya punya koleksi hanya suku dari koleksi Kak Watie, hehe.

Lauk2 tu mengancamlah kak, jap lagi sy sampai ya... tungguuuuuuuuuu!!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam kak watie,
Wah rajin nya akak baca buku.. saya nak baca satu novel pun sebulan baru habis :))

Sedapnya tauhu sumbat dah lama tak makan.. nanti nak buat lah..

Bicara Kak Noor said...

salam Watie, dah siap bekemas ke lom ni best nye sukee akak tengok buku yg menggunung tu akak dulu2 minat sangat novel tapi sbb ber fb dan berblog hahaha satu buku pun susah nak habis kan dok teringat kat lappy je haha

Kak Rose said...

banyaknya koleksi novel.... x yah g library dah. dalam rumah dah siap ada semua dan dapur pun dekat. apalagi sambil baca kuih n kopi/teh pun siap...

g pesta buku nnti pasti lg banyak tambah koleksi... selamat memborong novel ya!

dZana said...

banyaknya koleksi buku kak watie.. klau saya penuh dgn ketas2 n buku2 sekolah jer.. nk membaca pun kalau ada tugasan.. msti anak2 kak watie ikut jejak langkah mama n papanya..

lemongrass said...

Salam Kak Watie,
Ini memang boleh bukak library! Pastu kan, charge lah kalau orang nak pinajm buku. Duit tu boleh beli buku menambahkan koleksi yang dah sedia banyak tu lagi, hehehe.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Wow!! terlopong muut tengok buku yang bersusun tu... wah suka! suka! molek aje kemas dan nampak baru... cayalah!

Tahu sumbat tu.. terasa2 kat tekak ni... bestnya..:))

Watierman said...

Assalam Dik Mimi....rumah seciput..nak buat mini library cam ne...baca sambil bertinggung boleh la!hahaha....

Watierman said...

@waalaikumsalam Dik QH....jadilah mini library untuk family members jer...rumah kecik...duduk sempit2...menu tu..kira apa yg sempat dicampak pagi2 jer Dik!

Watierman said...

@walaikumsalam Dik Iza@Ilham Kreatif....banyak buku2 tu sebab semua citarasa bacaan tak sama....ada 5 ahli keluarga...semua ada koleksi masing2....jadi banyaklah kan!...Akak membaca...tak kira masa....sambil masak pun boleh aje...nak nya sebelum tidur.....asal aje ada masa terluang...sebab tu kalau keluar gi mana-mana pun mesti bawa sebuah buku...semua dah terbiasa....Hubby Akak memang encourage kita org membaca...sebab dia jenis yang berkepit dgn buku memanjang...even dekat office!!....Satu office dah masak dengan character dia!

Watierman said...

Ha...haha..Dik Zila.... nak bawa lori...terkejut Akak ni nak borong gi menjual ke nak membaca ni???kalau setakat bertapa sambil bertinggung diam2 tu Akak tak kisah Dik...tapi larat ke nak bertinggung...rumah Akak ni kecik molek jer!

Watierman said...

Dik Sari....tak yah terkejut sgt...sebab koleksi tu dah bermula lebih dari 20 tahun dahulu....umur kita kan jauh bezanya....sebab tu Akak tak tunjuk koleksi komik anak2 kat bilik dia org ...lagi korang terkejut...sebab ada yang ful set..kita org langgan dari mula Along start membaca umur dia 5 atau 6 tahun....sampai dewasa...dok simpan elok jer lagi...sebab adik2 dia pulak continue reading...and all my novels collection tu dibalut dgn plastik...immediately selepas dibeli ..!..Akak tunggu jugak hari tu..Dik sari tak dtg pun!

Watierman said...

@Waalaikumsalam Dik Yati@CH...Akak mmg suka membaca novel ....tak kira masa Dik...asal ada masa terluang jer...mesti nak membaca...even kalau gi shopping mesti ada reading material...bila dah penat jalan2 kita lepak baca buku sambil minum ke apa ke!!..kalau best bahan bacaan tu..satu hari pun boleh habis Dik!Tahu sumbat tu Akak pun dah lama tak buat..dan Akak memang suka dengan tahu Dik!

Watierman said...

@Waalaikumsalam Kak Noor....hrmmm Watie memang minat sgt membaca novel...tapi tak minat ber"FB"...just suka berblog sebab dah anggap macam diari kehidupan Watierman sekeluarga...tapi reading novels tu lagi TOP of my chart....so...tak boleh nak stop!!!I will always make time for it! hehehe...

Watierman said...

@waalaikumsalam Kak Rose...yap memang dah tak payah gi library sebab hari tu pergi yang dekat Bayan baru...rasanya our collection lagi banyak dari kat situ...hahhaa...oooonampaknya rancangan ke Pesta tu terhalang...dah tak jadi pergi pun...nak buat macam manakan...kita hanya merancang...Allah jua penentu segalanya!

Watierman said...

Dik dZana...hahaha...ada juga anak2 sedara yang takut nak dtg rumah sebab kalau dtg..parents dia org suka suruh duduk diam2 gi baca buku kat rumah Pak lang...hahaha...anak-anak Akak kalau si Along...lebih suka hadap komputer rather than the books...kalau adik dia Si Alang...adalah juga share interest on the reading materials dengan Hubby Akak...yang paling minat membaca si Reena....her collection pun boleh tahan...dia minat English books....tapi adalah genre dia sendiri....bukan yang teenages punya...a bit to the horror side and light fiction kot!!hubby Akak selalu belikan....for her reading materials...!Anak Abah!

Watierman said...

Dik Min@ lemongrass...hehehe...not now kot...may be tunggu bila Hubby dah retired nanti...kita sama-sama buka cafe with reading conner...ala-ala Starbuck gitu....then we will rent out the books...boleh pakai tak idea tu!!hehehe...pasang angan2 dulu Dik!

Watierman said...

Dik Shahriah...ha dah tutup mulut tu..jgn terlopong lama2....buku tu banyak bersusun ....sebab tuan dia terlalu sayang kat dia...sampai siap berbalut lagi....baca pun tak di buka kasar...sangat cermat tau we all handle all the books!!!hahaha...
Taukua sumbat tu...sgt senang nak buat ....dah makan ke belum!