Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, April 12, 2012

Masakan Kepah Lagi.!!....Kepah Rebus Tomyam

Assalamualaikum....Wah dah lewat siaran tengahari ni....Ada yang dah makan kenyang dah pun!!...Akak belum lagi....sebab Akak kenyang lagi....dan nanti lepas ambik Reena balik sekolah baru makan dengan dia sama-sama.

Okaylah tak payah celoteh banyak-banyak....semalam balik dari ke rumah Along lagi menghantar barangan keperluan dia....singgah sekejap beli kepah kat tempat hari tu...tapi gerai yang lain pulak. Harga kepahnya lebih murah...sekilo RM4...dia offer 3 kilo RM10...so kita beli lah 3 kilo.Separuh Akak buat kepah goreng bercili macam hari tu dan separuh lagi Akak rebus berkuah tomyam. 


Resepi nya senang jer....

Resepi Kepah Rebus Tomyam Watierman
Bahan-bahan:
  • 1 1/2 kilo kepah dicuci bersih
  • air secukupnya untuk merebus menutupi permukaan kepah
  • 2 kiub perencah Tomyam Adabi 
  • 1 biji bawang besar di potong kasar
  • 2 ulas bawang putih dicincang halus
  • 2 batang serai dititik 
  • beberapa biji cili api dipotong  (kalau makan pedas letak lebih)
  • 1 biji tomato dibelah 8
  • 1 batang lobak merah dipotong bulat 
  • beberapa helai daun limau purut (Akak tak letak...sepatutnya Akak letak..tapi tak ada stok)


Caranya:

  1. Masukkan semua bahan kecuali tomato dalam periuk
  2. Rebuskan atas api sampai mendidih
  3. then masukkan tomato & daun limau sebelum ditutup api....siap untuk hidangan!

Sedap juga....ada rasa masam manis....berbeza sikit dari selalu tu dok rebus serai aje!!

Yang separuh lagi tu ....kepah goreng bercili...


Untuk resepi boleh rujuk n3 Akak yang terdahulu di SINI

Jadi bekal lunch En Hubby hari.....agaknya dah kenyang pun dia makan by the time Akak publish N3 ni....terlewat sudah!!!




8 comments:

ijayuji said...

Salam kak watie!selamat petang!! kita suke betul kepah, tp sini ssh dapat, ada tu yg jenis mcm lala tu kita tak minat sgt kulit dia lembut sikit kalau silap masak dia punyer kulit tu pecah sikit2 termasuk dlm remaph sekali pastu tergigit, haaaaaa yg tu kita tak nak ehehe... kalau kepah jenis mcm ni kita suke :D sedap pulak buat masak tom yum gitu ya, hirup kuah dia panas2 sedap!

Watierman said...

Assalam Dik Ika...selama ni Akak pun tak layan sangat kepah ni sebab mahal jugaklah kat market sini...sekali jumpa pulak port menjual dgn harga murah..& yang penting SANGAT FRESH....tu yang bila lalu situ...harus STOP...& BELI!Kalau lah bendanya boleh Akak poskan....Akak dah tolong belikan untuk Dik Ika!

HALAMANKU said...

Salam wah kak Watie lajunyer n3.. kat tingkap nampak Blackpepper crab scrambled Eggs on Hotdog.. dah nampak lak kepah Tomyam n bercili tu.. wah nampah fresh n meyelerakan.. kalau byk2 tu ratah2 nyum2 he he he

Watierman said...

Assalam Dik Erma....kok Adik jer yg baru layan masuk blog...dah lewat Akak post N3 ni tadi...sebelum Akak gi jemput Reena balik sekolah....entah terkedekkan apa tah hari ni...slow aje kerja Akak!

zila 4ever said...

salam kak watie..
kita suka yg goreng bercili tue..makan ratah2 mcm tu jew..x yah makan dengan nasi pun dah sedap..:)

Watierman said...

@Waalaikum salam Dik Zila....Akak suka dua-dua...ratah cam tu saja...hehehe...

misshannajr said...

Assalamualaikum kak watie..ni yg tak tahan ni..asyik dok tayang kepah bagai haha..selalu lalu lintas jer kat sini tak sempat nak komen..tp hari ni nmpk kepah harus la berhenti lama sket..godek2 gambar yg buat air liur jejes ni hehe

Watierman said...

@Walaikum salam Dik Hanna....TQ sebab sudi singgah & komen....sila lap aiur iu yang menitik tu ya!!hehehe