Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, April 11, 2012

Vadai ke Masalodeh???



Assalamualaikum....Selamat Beristirehat!

Hrmmmm pagi ni Akak cuma buatkan sejenis kuih India...yang Akak kenali sejak kecil dulu dengan panggilan "masalodeh"......bila dah tua-tua ni....baru tahu pulak...ada orang panggil kuih ni "vadai"...... ter confuse sekejap!! Mana satu yang betul erk?

Apa-apa pun Akak cari resepi yang mudah dan tak banyak bahan ....so Google jer lah!.....Tengok gambar menarik.....Akak try jer....okaylah! Nak kata sedap sangat-sangat....rasanya yang India jual kat tepi jalan tu lagi sedap kot.....Ada nostalgia jugak ni nak Akak kongsikan....masa kecik-kecik dulu...kalau nak ke KL Akak selalu naik keretapi dengan nenek Akaklah....maklumlah naik keretapi kelas 3......by the time sampai KL...hidung dah berjelaga.....kalau korek.....mak aiiii....(tak yah sebutlah...potong selera jer karang!)...opps...yang sebenar....ceritanya...bila sampai Stesen Ipoh aje...nenek Akak mesti pesan....kalau dia tertidur ke..mesti kejutkan dia....sebab dia tak nak miss beli kuih "masalodeh" yang dia orang jual melalui tingkap keretapi tu.....Sedap sangat katanya!....Akak kecik lagi...manalah suka kuih cam gitu sangat kan.....apa-apa pun moga arwah nenek Akak Siti Sara Binti Che Mat....dicucuri Rahmat...dan ditempatkan dikalangan Hambanya yang Beriman...Amin! Al-Fatihah!

Tak kiralah nak panggil apa....maybe orang utara panggil masalodeh kot....orang selatan pulak panggil vadai. Apa-apa pun....Akak dah pun buat...guna resepi yang agak mudah ni...Terima kasih buat Tuan Empunya resepi..Mohon di HALALkan perkongsian ilmu di alam Cyber ni ya!!! Dah ramai yang buat kuih ni....tapi Akak malas pulak nak gi selongkar dapur dia orang....so Akak Google jer...

Maka terhasillah....


Resepi : Vadai @ Masalodeh
Sumber Google dari : Ibu Dini,Haziq & Alin's Fotopages
Bahan-bahan :
  • 300 gram kacang dhal 
  • 1 bawang besar ~ didadu 
  • 1 cili merah ~ didadu (Akak add 1 biji cili api)
  • 2 tangkai cili kering  yang dipotong nipis (ni Akak tambah)
  • 1/2 sudu kecil jintan manis 
  • 1 tangkai daun kari ~ dihiris nipis 
  • garam secukup rasa 
  • minyak untuk menggoreng 
Kaedah penyediaan :

1. Rendam kacang dhal sekurang-kurangnya 4 jam. (Akak rendam semalaman).
2. Tapis dan kisar halus 3/4 kacang dhal di dalam blender.( Akak blend kasar sikit)
3. Campurkan kacang dhal yang telah dikisar dan tidak dikisar di dalam mangkuk.
4. Masukkan bawang, cili merah,cili kering, cili api,  jintan manis, daun kari dan garam secukup rata. Gaul biar sebati.
5. Basahkan telapak tangan. Letakkan sesudu bancuhan di telapak tangan, leperkan sedikit dan goreng di dalam minyak hingga kuning keemasan.
6. Hidangkan .




Sedap masa suam suam! kena pulak secawan kopi "O"....! Bila dah umur senja ni....sedap rupanya makan kuih muih yang kecik2 dulu kita tak nak buka mulut....Selera bila dah berusia ...berubah agaknya!!


Daulat Tuanku......Sempena Majlis Pertabalan Tuanku Sultan Abdul Halim.....menjadi Yang di Pertuan Agung untuk kali kedua.....Allah Lanjutkan Usia Tuanku....Daulat Tuanku!





10 comments:

ijayuji said...

Salam kak watie! morninggggg!!!! alaaaaaaaaaaaaa..... kita lama mengidammm nak makan masalodehhh ni tauuu, tp tak jumpa lagi kacang dhal uwaaaaa.... itu hari belilah si lentils tuu ingatkan sama dgn kacang dhal rupanyer lain, nanges lagi!! dulu2 ada tp bila nak dibeli boleh takde lah pulak huh!

Kak Rose said...

Watie,
samalah menu kita hari ni, tp kak rose punya tengah rendam kacang dhal tu... tengah bermalas2 nak sediakan bahan sbb dah kenyang makan nasik lemak pagi td tu....

nnti kalau dah jadi kak rose tepek ya...

Cendana Kasih said...

salam akak... saya baru semalam buat masalodeh ni..tingin sbb lama dah tak makan.. sekali buat setengah kilo...hahaha...ambik ko..makan sampai lebam... hehehe

dZana said...

aslmkum k watie.. fav en hb saya ni kak.. nni nk cuba respi yg ni la pulak.. tq kak

hydrogenbond said...

1st time comment..hehe..nak berkongsi info...perkataan masalodeh nie berasal dr perkataan 'masala vadai' dr bahasa tamil tapi org utara dah pendekkan jd masalodeh..=)

Watierman said...

Assalam Dik Ika...macam manalah terskip jawab comment post ni....siannya dia tak ada stok dhall...kat sini pun ada macam2 jenis...main ambik jer...agak2!banyak nama dia pun!

Watierman said...

@Waalaikumsalam kak Rose....ermmm kebetulan pulak yer...agaknya taste orang veteran cam kita kot hehehe!

Watierman said...

@Waalaikumsalam Dik Norma@CK...ermmm buat senyap2 erk!!! Puas dah makan yer!

Watierman said...

@Waalaikum Salam Dik dZana...yer ke Hubby Dik dZana suke...samalah Hubby Akak pun layan juga kuih2 pedas cam gini!Cubalah...

Watierman said...

Assalam Dik Hydogenbond....oh mak aii namanya...ingat nak eja masalodeh dah susah dah....nama adik lagi susah...mesti minat chemistry ni...eh melalut pulak Akak....TQ for the info...yang Akak tak faham kenapa erk..org utara ni pandai2 adjust jadi lodeh tu....mana hilangnya vadai tu!!!Any way..TQ for the info...Maaf yer Akak suka gurau2 jer ya!