Adakah ini satu Tabungan???

Sunday, April 8, 2012

Nasi Lemak Seri Kunyit

Assalamuaaikum....dah kembali lagi....tapi buat seketika dengan menu yang lebih berat dan sarat...ni  buat melayan selera ahli keluarga yang bukan kenyang dengan kunyah mengunyah kuih kenyal kegemaran Akak tu.....iaitu kuih kaswi...hehehe...

Menu ni memang kena buat ...apa tak nya..En Hubby Akak ni main kuis-kuis aje setakat kuih muih ni...Kan dia pemakan nasi yang tegar...Apa tah lagi budak-budak ni kalau setakat kuih muih ni kena yang pedas baru...dia orang makan sampai kenyang..bagi kuih yang manis-manis begini...layan tak layan jer gitu!

Jadi Akak buatkan lah nasi lemak kunyit yang sempoi tapi masih berseri jugaklah ni.....



Sambal dan ikan bilis aje pun menjadi pengiring nasi lemak ni....telur pun Akak dadarkan aje.....nampak cam tonggek sangat nasi tu tadi...so Akak gorengkan lah chicken drummet ayam mas yang ready made tu bagi menambah seri pada hidangan tu...Boleh lah kan?.....Janji dia orang kenyang!!!

Sengaja Akak gunakan serbuk kunyit untuk warnakan nasi lemak Akak ni...sebab selalu dah Akak buat Seri   Pandan yang warna hijau tu....sesekali tukar ke warna lain....maybe buat mereka excited juga nak memakannya.....

Nak juga ke resepinya....Akak punya versi nasi lemak ni..memang yang mudah..sebab semua nya Mr Rice Cooker yang uruskan.....senang kerja Dik ooi!!

Resepi Nasi Lemak Seri Kunyit

Bahan untuk nasi:-
  • 2 cawan beras
  • 1 paket santan serbuk & 2 cawan air
  • 1 inci hirisan halia
  • 1/2 labu bawang besar dimayang halus & seulas pawang putik diketuk
  • Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & sedikit lada hitam
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • Jangan pula serbuk kunyit sebagai pewarna
  • garam secukup rasa
Caranya:

Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.Kacaulah nasi tu sekali sekala....wanginya mak aiiiiii!

Senang sungguh masak nasi macam Akak ni kan!main campak jer semua!!



Mesti Otai-otai masakan yang terbaca entry Akak ni tersenyum ke ketawa guling-guling....sebab cara Akak ni mesti tak sama dengan cara dia orang....mana idaknya...Akak main masak guna santan serbuk pulak tu...hrmmm kalau jadi pengiklan untuk kegunaan santan serbuk...agaknya layak tak???....

Dah lah tu....Korang layankan ajelah hidangan tu...Akak nak gi buat kerja lain pulak ni!



6 comments:

ieda said...

alamakkk sedap nyee akakkk
saya pun plan nak buat nasi lemakk
tapi x jadi .. sbb hubby dan anak2 nak ke kenduri kawin tgh ari nanti
macam berat je kan kalau masak pagi nasi lemak nie ;)

misshannajr said...

kalau kat sabah kami panggil nasi kuning ni kak..sedap juga kalau makan dengan ikan tongkol masak sambal..yang ni pun nmpk menarik la..lg2 lapor tak masak lagi ni hehe..

ijan said...

Salam Tok Mama,
Terima kasih atas doa akak buat nenek saya. Kami amat hargainya.

Sedap lah dapat makan nasi lemak pagi2 hujung minggu macam ni. Saya buat lempeng pisang kat customer di sini. Beritahu mikael, banana pizza, seronok dia makan. hehe... :)

hana said...

dapnyer nasik lemak akakkk.. kaler kuning... smlm wat gak nasi lemak tp versi ori..hihihihi....

ijayuji said...

Salam kak watie! kita dtg masih pagi lagi niii, nak nasik lemak kuning ni jugak tau! kita malas pulak nak buat bf ari niii kasi sosej jerr lahh budak2 ni ehehe... buat nasi lemak kalerrr atau nasi kaler2 ni ank2 kita mmg jakun, kalau buat mesti tanya soklannyer tak berentii :D

Watierman said...

Assalam Dik Ikaaaa...hrmmm nasi lemak ni pagi Ahad punya dah beres pun membasuh segala periuk belanga...tak pe..anak Akak si reena pun tak berapa layan nasi warna pelbagai gitu...cam abah dia jugak...yang suka Along dgn Alang aje !