Adakah ini satu Tabungan???

Monday, April 30, 2012

Juadah Minum Petang ~Mission Wraps~ Gulungan inti kari kentang & Sardin





Assalamualaikum kembali bersiaran di penghujung petang Isnin....dah nak mencecah senja dan Maghrib pun dah dekat....Saja jer nak kongsikan menu juadah minum petang untuk anak-anak ....


Kebetulan nak menghabiskan stok Mission wraps yang ada daam peti hikmat tu....

Pada mulanya bercadang nak buat karipap sardin jer petang ni....tetiba teringat pulak stok mission wraps masih ada dalam peti ais....maka memudahkan lagilah kerja Akak...sebab inti karipap masa tu dah siap Akak buat pun!



Resepi Inti kari Kentang & Sardin
Bahan-bahannya:
  • 1 tin sardin ditoskan sosnya.(Akak biasa guna King Cup)
  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 1 labu bawang besar.-diracik halus
  • 2 ulas bawang putih.-diracik halus 
  • 1 inci halia-diracik halus
  • 2 biji limau nipis
  • 4@5 biji cili api ikut citarasa masing-masing diracik halus
  • 1 sudu besar serbuk kari ikan dijadikan pes
  • Garam secukup rasa.

Cara-caranya:
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih,halia dan bawang besar
  2. Masukkan rempah kari dan tumis hingga naik baunya
  3. Masukkan cili api (atau boleh juga gantikan dengan cili kisar)
  4. Masukkan sardin dan kacau hingga hancur
  5. kemudian masukkan kentang dengan sedikit air
  6. Masukkan garam,  perahan limau nipis secukup rasa 
  7. Masak hingga inti sardin kering dan ubi kentang empuk.
  8. Angkat dan sejukkan.
Wraps tu Akak panaskan sekejap dalam pan TANPA minyak.....then letak inti dan gulongkan aje!


Panaskan sekejap jer pun.....



Banyak mana inti nak letak terpulang....kalau nak letak salad ke apa ke pun ikut suka& selera masing-masing....



Gulung kemas-kemas untuk mudahkan kerja  nak hidangkan atau pun di makan....


Kalau tak nak potong pun okay jugak.....sebab Nizam makan seketol tu terus aje....tak dipotong pun! Malahan bukan setakat seketol..tapi 3 ketol tau tak???


Inilah bungkusan Mission Wraps yang Akak gunakan...kalau berminat sila ke JUSCO untuk  dapatkan bekalan anda.....promosi percuma  dari Akak......Cubalah!

22 comments:

lemongrass said...

Kak Watie dah cuba spinach and herb tortilla wrap dia? Sedap! Memang kenyang kalau makan 1, kalau makan 3 ketul, mau senak terus perut, hehehe.

Bicara Kak Noor said...

Watie,waduh2 malam2 ni kuar yg ni pulak terhingin ni kak Noor ni macam dah rasa kat mulut tengok yg udah potong tu...

ogyep yummy mellow said...

namanya "mission wraps"... mula2 baca macam siap sedia nak gi perang aje... hehehehe..

inti tu nampak pedas dan sedap kak watie... mintak segulung ya...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Watie. Kita tak pernah beli Mission WRaps tu atau sesuatu yg seumpama dengannya.. hihi.. cam jakun gitu.. hihi

ijayuji said...

Salam kak, sedapnyerrr tgk wrap tu nak g carik jugak ler kot2 sesat sampai siam :D healthy ni main gulong2 kalau letak salad mesti sedap :D kita dtg dah mandi lulur ni kak dah tadak bau durian :D

tun_telani said...

hihi.. tun ingatkan mission apa tadi.. rupa2nya jenama tortilla ;) sama laa menu kita tayang arini.. hihi

Ilhamkreatif said...

Maaf la..jengah dapur kak lewat2 malam ni...kalau ada mission wrap kan senang,terus dah jadi satu hidangan,kena simpan gak sepeket kat rumah....

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam.. sedap sungguhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...........apalagi nak komen ni ekk.. tiap dapur tinggalkan jejak semuanya sedap2... eishh pendek kata memang sedap! tang inti tu hadoii padatnya! masuk mulut sedap tu hehhee

Rohah said...

wow kak Watie, rasa cam tak sabar nak rasa..ni kalau buat makan malam pun boleh kenyang juga kan..

ellynadyra said...

cam sedap je....nak cuba la!

quinnie said...

kekeke...bagus jugak akak buat promosi mission wrap ni kak..hahahha...saya tak pernah tau...lagi senang keje ye...sedapnya...:)

Watierman said...

@Assalam Dik Min@Salam2Benua...oh ya ka..spinach & herbs tak jumpa pulak..kalau jumpa Akak beli nanti...TQ ya for info!..anak bujang 3 ketol tu baru kenyang hehehe!!

Watierman said...

Kak Noor....ni jer yang sempat keluar tu tak kira siang ke malam....hehehe...senang kerja punya menu!

Watierman said...

Dik Ogy...ni mission perangi perut yang lapar...hahaha...apa yang senang & mengenyangkan...!

Watierman said...

Dik Sari....Akak pun secara kebetulan terserempak...tak pe...ni dah pernah tengok...kalau jumpa beli okay....goreng scamble eggs lepas tu bungkus pun boleh juga tak yah buat inti susah2!!

Watierman said...

hahaha Dik Ika tu bau haruman ooo dah mandi lulur ya....haa..kalau shoping moping terjumpa wraps ni beli jgn tak beli...memudahkan kerja...buat jer apa2 berupa inti kita gulung aje!

Watierman said...

Tun.....hehe..saja suka kasi gempak...cakap tortilla...macam semua dah kenal...try promosi jenama kot2 boleh jadi duta..hahaha!

Watierman said...

Dik Iza...gi beli cepat...tak kan sepeket aje....beli dua lah..hahaha promosi lagi ni!!Bilalah nak dapat jadi duta Mission wraps ni!

Watierman said...

Dik Shahriah...semua dapur sedap..tu adat org bermanis mulut Dik...Inti padat senang sikit kenyang kan Dik!

Watierman said...

Dik Rohah...betol tu...memang kenyang sampai esok pagi...malam skip dinner!

Watierman said...

Dik ellynadyra....cobalah betoi sedap!! TQ for stopping by!

Watierman said...

Dik Q...kan betol tu ramai tak kenal jenama ni lagi...hahaha...harap2 Mission Wraps panggil Akak jadi duta..sebab tlg promosikan!