Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, April 10, 2012

Roti John Smith R'man.....lain sikit dari roti John!!

Assalamualaikum...Selamat Pagi....Good Morning.....

Wah cerianya perasaan hari ini....walaupun cuaca sangat-sangat mendung ketika ini....anytime aje...hujan akan membasahi mukabumi...

Kenapa ceria aje pagi ni...sebab tidur cukup....bangun pagi semua kerja dapat dibereskan seperti yang dirancang....suka lah hati!....Ini berhenti rehat sekejap...bukan kerja dah habis ye....ada banyak lagi...tapi urusan di sebelah pagi...Syukur Alhamdulillah..beres dengan jayanya!!

Untuk meraikan kejayaan itu jom kita hadiahkan diri kita sendiri....dengan hidangan pagi ni......


Eh mesti tertanya-tanya jugakkan...kenapa pulak Roti John Smith....bukannya Roti John.....sebabnya ialah nak kata ni roti John pun tak jugak...sebab Akak tak letak sebarang daging kat dalam roti ni...daripada si John tu marahkan Akak...sebab tak letak sebarang daging dalam rencah telur tu....baik Akak tukar nama dia ....Roti John Smith R'man....hak cipta terpelihara..sebab apa yang ada dalam ramuan telur tu....resepi campak-campak aje dari dapur Akak.....memanglah tak ni nafikan di ilhamkan oleh si John....mohon halal ya En. John...kita guna pakai idea En John aje..boleh....tak kan nak royalti jugak kot....!

Kan dah melalut..cerita salah silah kejadian Roti John Smith R'man.....


Eh ada juga yang berkenan nak share idea ni ka???

Boleh..kita kongsi sama-sama....Akak ni tak lokek ilmu....tapi jangan gelak pulak..sebab sempoi aje nak buat roti ni....ala-ala french toast gitu!!

Resepi Roti John Smith R'man
oleh Watierman

Bahan-bahan:
  • Roti hotdog secukupnya / apa-apa roti pun boleh
  • 4 -5 biji telor ayam dikocok
  • 1 labu bawang besar didadu halus
  • 1 biji cili hijau dipotong halus
  • 1 biji cili merah dipotong halus
  • 1 sudu kecil serbuk ikan bilis
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • sedikit serbuk cili
  • minyak /margarine untuk mengoreng roti
Nota: Boleh lagi kalau nak tambah daun bawang ke apa-apa aje......bagi lebih meriah!

Caranya:
  1. Belah roti hotdog...tapi jangan sampai putus.....bentangkan
  2. Gaul semua bahan bersama telur yang telah dikocok 
  3. Panaskan minyak / margarine didalam pan dengan api sederhana
  4. Celupkan roti kedalam adunan telor dan gorengkan 
  5. biar Roti masak garing baru di angkat dan hidangkan
  6. Hiaslah sesuka hati anda...& makan dengan sos kegemaran anda!

Senangkan....nak eja nama John Smith ni lagi susah dari membuat roti ni tau!!


Senang sangat kan!


Satu Reena makan kat rumah...satu lagi dia bawa bekal ke sekolah...


Ini pulak breakfast untuk Encik Hubby Akak sebelum berangkat ke Office pagi ni....kenyang...sebab untuk Mr John Smith Akak ni...Akak letak sekeping telur dadar nipis dilipat kat atas roti to....dan dah terbentang jadinya roti tu....sebab tu kena guna pisau & garpu......


Puas hati sebab semuanya dah licin........yummy!





6 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam k.watie..good idea.Kdg2 tuk sarapan ni cam buntu nk masak apa tuk HB.Mmg nampak sedap!
Tgkkkkk..HB k.watie mkn sampai licin,Reena lak dah mkn kat umah...bwk g sekolah pulak:D

ieda said...

huwaaaaaaaaaaa
siksanya jiwa saya nie kak
dah lah lapoor ..
tgk lakk roti john akk nie huhuh

Watierman said...

@Waalaikum salam Dik Atie....cadang mula tu memang nak buat Roti John...tapi nak defrost daging kisar tu makan masa sikit....Reena 6:30 dah nak ke sekolah...tu yang jadi lain tu!...Lagi senang pulak tu...janji sedap!!!..Rasa daging dari rempah aje....hehehe cam kena tipu lah pulak!

Watierman said...

@Waalaikum salam Dik Ieda...siksa dunia lah tu namanya..ni dah lunch time..kira mesti siksaan tu dah kurangkan...bila perut dah diisi...mesti lagi best...hilang rasa siksa tadi dah kan?

ogyep yummy mellow said...

Habis langsung ke you..??? terlambat sudah...

Watierman said...

Assalam Dik Ogy....maybe next time ya!!!