Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, April 12, 2012

Black Pepper Crab Scrambled Eggs on A Hotdog!

Assalamualaikum

Syukur Alhamdulillah....kembali bersiaran di pagi yang dingin....ekoran hujan yang turun mencurah-curah....dan pasti penuh ketenangan.....kerana segala doa telah dimakbulkan agar dijauhi dari sebarang malapetaka bersangkutan dengan AMARAN Tsunami yang telah dikeluarkan kelmarin. 

Kita harus terus berdoa agar bencana yang menimpa rakyat Acheh tidak akan berterusan berdepan dengan ancaman susulan. Apa yang Akak faham....penduduk di kepulauan Sumatera masih terdedah dengan ancaman ledakan gunung berapi yang berusia 100 tahun.....Jadi bagi kita saudara serantau....janganlah kita putus berdoa agar Allah sentiasa menjauhkan segala bencana alam yang mampu memusnahkan kehidupan sejagat. Semoga doa dari kita semua dimakbulkannya...AMIN!

Berbalik pada kehidupan Akak sekeluarga....Syukur....perasaan yang ...suspen sekejap semalam...dah reda....cuma masih dalam keadaan beringat....dan berjaga-jaga...sekiranya ada lagi gegaran susulan...apa tindakan yang patut di ambil....maklumlah hari ni hari bekerja....Reena di sekolah...Abahnya di pejabat...yang tinggal kat rumah cuma Akak & Alang Nizam aje.

Apa-apa pun permulaan hari ni bertambah indah dengan sarapan yang mudah dan sedap....untuk santapan selera kami sekeluarga......


Nak menyediakan pun mudah sangat.....

Resepi : Black Pepper Crab Scramble Egg on a Hotdog Sandwich
oleh: Watierman
Bahan-bahan:
  • Roti hotdog
  • Telur dikocok sedikit dicampur dengan Crab Stick yang dipotong nipis/kecil dan diperisakan dengan
  • serbuk lada hitam dan sedikit serbuk ikan bilis / serbuk perasa....di goreng dalam sedikit minyak untuk jadikan scrambled eggs
  • Timun, tomato, daun salad kalau nak hias...(akak cuma letak timun)
  • Sos cili
  • Mayonis
Cara-cara
  1. Potong dua roti hotdog tak putus dari atas.
  2. Sumbatkan sedikit scramble egg. 
  3. Letak hotdog dan tambah sedikit lagi scramble egg 
  4. paipkan sos cili dan mayonis...kalau nak tambah apa2 dressing terpulang!
  5. Siap untuk di makan & jadi bekalan! 

Nampaknya kenyang lah tu.....semua dah boleh teruskan tugas harian dengan senyuman dan perasaan ceria......lalalalala......


Okaylah...Akak got  to go...I have to call a few people.....nak tanya khabar pulak ni.....got to go..and enjoy your day you alls....




10 comments:

Yatie said...

Syukur alhamdulillah semuanya ok, moga kita semua sentiasa dlm lindungan Allah SWT.

menu bf akak ni menyelerakan betul..lapar di buatnya..kalau bf mcm ni tentunya mengenyangkan...

ijayuji said...

Salam kak watie! alhamdulillah, semuanyer takde apa2 :-) nak hotdog dgn scramble egg tu kak! sedap pulak tgk :D tak pernah lagi buat mcm nii... rasa kat umah akak dulu, sedappppp!!! tunggu kita rajin nak buat hotdog bun baru leh buat :D

Ummi said...

Assalam Watie...owh tempat Watie tinggal smlm terasa gegaran jgk yea...alahaai, syukur alhamdulillah xda apa2 yg teruk lg kan...Semoga kita semua dilindungi dan teruskan berdoa... Waaaahh tengok hotdog ni...terus je meleleh air liur, air mata blm sempat keluar lg laaa...x tahan tgk sos cili n mayonis tu haa...adeeeiii. Watie ni rajin sesangat, dgn order2 lgk tu...tenaga power rangers tul laaa...hehe

ieda said...

alamakkk kakak ..
akk nye hot dog bikin saya panasss kat sini .. sib abikk baru amik healthy sandwishh tapi duk telan liuq dua tiga kali dah ekkeke ..

seram gak pasal gegaran semalam kan akk .. sib baik saya jauh sikit dari kawasan tuu , kalau di belah barat sure dah meremang bulu roma huhuh

izahdaut said...

alhamdulillah.. dan kita sentiasa beringat2 la kan kak..

amboii penuhnya isi dia... makan sebijik sah kenyang sampai ke petang ni. hehe

Watierman said...

assalam Dik Yatie...hrmmm lega...kena sebijik kenyang....baru boleh fokus!!

Watierman said...

Assalam Dik Ikaaa..ala ni namanya menu bodo-bodo...cam yg Dak Hana selalu kata...asal sempoi bagi akak...tu ala-ala menu bodo-bodo...gitu...sebab main guna apa yang ada...yang penting cepat nak sediakan!!

Watierman said...

Assalam...Ummi...rajin apa nya kita buat yang ringkas2 tak ada berseni cam yang Ummi buat eh...namanya pun SEMPOI!!!...Alahai Ummi..bukannya ada power Rangers pun...Paksa DIRI adalah...telan vitamin banyak2..kalau tak kira nak REHAT AJE!!

Watierman said...

Assalam Dik Ieda...ala ni menu sempoi jer Dik ooi apa yang nak dipanaskan..ooo rasa lada hitam tu kot!!....dari Akak beli yang kat Subway..berbelas hengget sebiji....baiklah Akak bagi menu sempoi Akak ni...MURAH BANYAK!!

Watierman said...

Assalam Dik Izah...betoi tu...yelah Akak kenyang lagi masa Reena ajak makan dengan dia tadi..so Akak ratah kepah aje....sedaplah pulak meratah...dah nak mengah ni!