Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, April 3, 2012

LOKAN & KEPAH....Apa bezanya?



Assalamualaikum.....


Wikipedia menerangkan.....


Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan tetapi, tidak seenak tiram.

Manakala kepah pula mengikut wikipedia....

Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Asaphis.


Kalau mengikut Akak pula...kepah saiznya kecil aje sedangkan lokan pula saiznya ketara besarnya dari kepah....dan sedikit kesat pada cengkerangnya....serta gelap berlumpur warnanya, sedangkan kepah kulitnya licin dan cerah dibandingan dengan lokan. Itu aje yang Akak tahu....Hubby Akak lebih arif tentang makanan laut ni sebab dia anak jati Langkawi....sedangkan Akak dah senjakala ni baru nak belajar mengenali jenis-jenis siput ni..!


Apa-apa pun sedap jugalah rasa siput yang kenyal-kenyal gitu....bila di masak simple dimple aje .....Akak biasalah suka main campak-campak aje apa yang ada dalam gerobok sejuk kat dapur sempit Akak tu!

Mula-mula kita layankan resepi lokan masak gulai@kari dengan ubi kentang.....

Lokan ni...nak memasakanya kena di jirus dengan air panas mendidih terlebih dahulu......biarkan sekejap....bila dah suam tu barulah kita kopek guna pisau....hati-hati masa nak kopek...sebab bukaannya kecil aje...tapi kita kena kupilkan sikit sebelah kiri dan kanan cengkerang tu baru terbuka luas.....baru di ambil isinya keluar.


Biarkan sekejap....10 hingga 15 minit cam tu....

baru dikupil dengan pisau....untuk tujuan mengopek.....


Bila dah dapat isi tu barulah kita boleh memasak....buat kari ke ...rendang ke...ape ke!

Untuk hidangan Kari Lokan Akak sempoi aje....macam buat kari ikan aje.... Akak godek sesuka hati.....

Resepi Kari @ Gulai Lokan 

Bahan:bahan:(untuk 4@5 orang)
Bahan Tumis:
(nak tumbuk/blend pun boleh)
  • 2@3 ukas bawang merah/besar dihiris nipis( kalau bawang besar 1 labu dah cukup )
  • 2@3 ulas bawang putih juga dihiris nipis 
  • 1 inci halia dihiris nipis & halus
  • sedikit minyak ( dalam 1/3 cawan kot)
  • daun kari (Akak tak letak sebab tak ada stok)
Bahan lain:isi lokan (asal Akak beli lokan tu 2kg aje...berat isi entahlah!!)
  • 3 sudu besar serbuk kari ikan/udang dibancuhkan dengan air jadikan pes
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 2 cawan santan sederhana pekat
  • 1/2 cawan air 
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 biji ubi kentang saiz besar (ikut suka hati ...)
  • 1 keping asam gelugor 
Caranya:Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumisan ....bawang & halia...
  1. Bila dah agak kekuningan masukkan cili kisar & pes rempah kari ...kacau selalu agar tidak hangit 
  2. Bila dah naik minyak...rempah tu baru masukkan isi lokan & ubi kentang jika perlu masukkan sedikit air untuk mengempukkan ubi.
  3. Masukkan juga sos tiram dan garam
  4. Bila dah empuk ubi tu baru masukkan santan & asam keping dan biarkan merenih seketika..kacau dan rasa....kalau terlalu pekat tambah air....kalau terlalu air tambah santan...ikut citarasa anda sendiri....sebab family Akak suka kari yang tak terlalu pekat...dan tidak terlalu cair...

Untuk masakan kepah pulak lebih ringkas.....


Sebab nak cuci kepah ni Akak cuma taburkan tepung gandum...lumur pada semua siput kepah tu biar kan seketika.....lepas tu basuh sampai bersih.....jernih....


Selepas dicuci.....


lepas ni dah boleh masak terus.....

Resepi untuk kepah ni Akak main blend sempoi aje....

Resepi Kepah Goreng Bercili
Bahan-bahan:
  • 2 kg kepah
  • 2 batang serai dihiris anggaran setengah inci setiap sebatang untuk dikisar & selebihnya dititik
  • 1 inci halia
  • 1 labu bawang besar
  • 3@4 ulas bawang putih
  • 4@5 biji cili api ikut suka..tahap kepedasan masing-masing
  • 3 biji cili hidup merah
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit air untuk mengisar
  • sedikit minyak (anggaran 1/4 cawan)
Caranya:
  1. Bersihkan kepah dan ketepikan
  2. Kisar halus bawang besar, bawang putih,halia, serai, cili api, cili hidup & air
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis serai yang dititik dan bahan kisar....diikuti dengan kepah yang telah dibersihkan
  4. Gaulkan dan masukkan sos tiram kemudian ditutup kuali dengan penutup
  5. Buka penutup selepas 3 - 5 minit....dikacau rata...kalau kepah tu segar....semua dah ternganga luas nampak isi dah masa ni....
  6. Biarkan merenih seketika...Akak suka biar kuah tu pekat....baru ditutup api dan dihidangkan...


      Masa ni biarkan dia merenih dulu sampai kuah dah agak pekat baru Akak tutup api...alahai..masak goreng lala ke siput remis...siput retak seribu juga lah!!!


      Sedap.....diratah.....sebab pedas...pedas kenyal gitu!!

      Cobalah...kalau terjumpa kat pasar ....sekilo dua pun dah cukup untuk sekali hadap!! By the way harga lokan lebih murah dari harga kepah....kalau kat market Bayan Baru harga kepah tu sekilo RM6.50....tapi kalau area Merbok ...Sungai Petani....cuma RM5.00sekilo...segar bugar pulak tu...dan harga lokan tu cuma RM1.50 sekilo...kat market Bayan Baru...tak pernah ada pulak rasanya....

      Okaylah....Akak terpaksa bergerak dulu....sebab traveling day Hubby Akak so nak kena siapkan beg pakaian dia dulu....dan masak apa yang patut untuk juadah hari ni....Jumpa lagi!

      Maaflahya belum sempat nak membalas kunjungan anda yang singgah ke dapur sempit Akak ni....lagi....ataupun melawat dan menjamu mata sajian di dapur rakan taulan....Moga Allah permudahkan segala urusan .....Amin!

      2 comments:

      izahdaut said...

      besoo nyer isi dia kak.. sedap ke ek.. tak pernah makan.. tiram tu lain ye kak? hakhak.. emmang tak tahu saya bab makanan cengkerang gini. lala n kerang je tahu

      Watierman said...

      Salam Dik Izah....Lokan tu memang besor isi dia...tu yang dapat semangkuk....boleh buat kari tu...just nice untuk keluarga kecil Akak...kalau tiram...bentuk kulit dia tak sekata....dan boleh dimakan mentah kalau diperah dengan lemon..Akak dah pernah try...okayla...Tapi kalau kat pasar..tu biasanya lala dengan kerang ajelah!