Tabungan

Thursday, April 26, 2012

Cupcake Kukus...Resepi Moist Chocolate Cake untuk Along!

Assalamualaikum....wah gi pasar dari pagi...dekat malam baru muncul ni...apa kes! Maaflah ya....Akak sibuk sikit hari ni...sebab Along dah nak balik ke rumah sewanya di Merbok, Sungai Petani. Tu yang Akak tak sempat nak hadap PC ni....tak sempat nak balas komen yang semalam pun lagi!....Maaflah ya!

Balik dari pasar sibuk dengan kerja-kerja mengemas barang dapur.....then buat kerja-kerja routine yang lain....

Menjelang petang......Along kata dia nak balik petang ni...tapi hujan pulak...so bila call Abah dia suruh balik lewat sikit...lepas office hour.So sempat lah Akak buatkan bekalan untuk dia bawa balik.


Tak payah letak topping sebab senang dia nak bawa balik...!


Kek Kukus Coklat yang lembab ni dah selalu Akak buat....tapi kali ni saja jer buat versi cawan sebab senang untuk Along nak share dengan housemates dia .....terkembang mekar pulak semuanya...dah jadi cam apam jer! tapi rasanya tetap maintain....memang kegemaran Along, Alang & Reena.


Akak dah biasa buat guna resepi kek ni....tapi dah agak lama jugaklah Akak tak buatkan untuk anak-anak....jadi bila buat tadi sambutan sangatlah......meriah!Terima kasih ya buat tuan empunya resepi yang memenuhi citarasa anak-anak Akak ni ya. So kalau ada yang berminat nak try....silakan....

Kek coklat kukus (Akak buat versi cupcake...dah jadi macam apam mekar jer!)
hanismajid@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10 orang makan )
  • 2 cawan tepung blue key
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan serbuk koko vochelle
  • 4 biji telur ayam
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan air panas
Cara-cara
  1. masukkan semua bahan2 dalam mangkuk besar....
  2. kacau dengan sudip besar..kacau tangan je...jangan guna mixer...nanti telebih naik....tak jadi
  3. bila semua bahan2 dah sebati dalam 5 minit je kacaunye....
  4. then boleh ditapis adunan yag dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantekkkk
  5. didihkan periuk pengukus dan kukus selama 40 minit (Akak kukus 15 minit aje)
  6. dah siap...kalo nak letak topping lagik best....
  7. selamat mencuba....caiyok2





Sebelum Along berangkat balik tadi Akak sediakan minum petang yang ringkas aje...nak habiskan stok keropok lekor & losong yang beli kat Kelantan hari tu....






Minum petang makan  Keropok....habiskan stok ajelah!



Along pun dah selamat sampai kat rumah sewa dia tadi...Syukur Alhamdulillah....Esok akan sibuk juga sebab nak bereskan kerja rumah sebelum Akak berangkat ke KL.....buat apa kat KL.....mestilah Akak tak nak ketinggalan untuk ke PWTC....Ada apa kat PWTC???? 











4 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bestnya kak watie, nampak gebu, boleh buat untuk besday Nabil nanti, bagi kawan2 dia... saya C&P resipi ye kak watie...
Minta halal dunia akhirat ehe ^__^

Qasey Honey said...

slm kenal Kak Watie...QH mmg suka cc coklat moist tu...nmpk sedap tu merekah lg nmpknye tu...keropok lekor tu lagi suka...

Watierman said...

Assalam Dik Yati@CH....Dik Bagi Akak cupcake kalau merekah cam tu dah jadi apam...kira tak jadi cupcakelah...tapi kalau Adik berkenan...apa salahnya...budak2 terpikat pada rasanya...rupa tu kira bonuslah!!...tuang topping tabur coloured rice..budak2 dah lompat gembira....Tentu nabil & kawan2 nya pun suka....ni bagi idea ni...hehehe!

Watierman said...

@Waalaikumsalam Dik QH....Salam kenal juga dari Akak Tq sudi jenguk dapur kecik & sempit Akak ni...hrmmm cc tu memamg senang jer nak buat...dan yg penting rasanya yang kena sgt dgn selera anak2....nak ikutkan cc tak patut kembang ..tu yg fail tu..dah jadi apam mekar gitu...tapi keropok lekor tu memang jadi elok dan sedap jer..sebab beli kat kelantan hari tu...ni kes habiskan stok...hahaha...jangan serik ya...dtglah lagi!