Adakah ini satu Tabungan???

Monday, April 30, 2012

Sausage Rolls~Cencaru "Bare back"...Kacang Botol Goreng & Sambal Udang Aje!

Assalamualaikum...semua.....salam ceria di pagi Isnin.....mahunya tak ceria....dah dibuang jauh-jauh segala kesedihan dan kedukaan....tambahan pulak...esok hari cuti umum.....khas buat semua yang bekerja.....esok merupakan "Hari Pekerja"! Akak....tak terkecuali.....di istiharkan.....esok hari family gather2.....so cuti umum jugalah kan....

Terlebih dahulu Akak nak ucapkan terima kasih buat semua rakan taulan yang telah berkunjung sepeninggalan Akak di hujung minggu.....maklumlah...hujung minggu milik keluarga.....so most of the time...kalau hujung minggu tu.....hari blog Akak bercuti.....hehehe....adalah ketikanya yang ada exceptionkan!!!....banyak juga kegiatan Akak sekeluarga pada hujung minggu baru ni walaupun tak ke Kuala Lumpur...tapi still tak lekat kat rumah......Mega shopping spree!!hahaha....puas hati....kering poket En Hubby!Hrmmmm....shopping mopping tu bukan untuk individual purchases tau...untuk satu family....

Anyway....lets talk about sarapan pagi ni.....tak ada menu yang gah ya....cuma Akak buat chicken sausage rolls aje untuk my family...since Akak just take quaker oat drinks aje!Mission meringgankan berat badan belum mencapai matlamat...adalah 2 ke 3 kilo lagi nak kena di buang jauh-jauh!...Still working on it!! So layankan ajelah....my chicken sausage rolls....


Ini sarapan pagi Hubby dan anak-anak.....juga bekal untuk Reena ke sekolah hari ni...!


Lepas tu Akak siap masak untuk bekal Hubby ke office...Akak buatkan ikan cencaru "bare back" sumbat aje dengan sambal kelapa....


Cencaru "bersambal kelapa...bare back"....masih dalam kuali ....kegemaran Akak yang gelap pekat....bakal jadi pusaka rebutan kot suatu hari nanti....hahaha..ada ke anak2 yang nak kan lagi kuali ni...sebab orang moden sekarang ni...semua nak beli yang glam..."Non-stick" pan!


Mulanya ingat nak buat kerabu kacang botol...tapi tak sempat dah...so campak jer dalam kuali dengan udang dan cili...godek-godek ...jadi sayur goreng aje!


Dan menu wajib dalam dapur rumah Akak....sambal tumis...hari ni...campak aje udang....


Dan akhir sekali hidangan untuk bekal lunch hubby......bungkus ajelah!!!



Lambat Akak buat entry hari ni...sebab sibuk dengan road tax yang dah expired......nak tahu bila???? 31 March 2012....mak aiii dah sebulan Akak memandu tanpa road tax....cuai bebenor!!!...

Okaylah....really have to go....nak settlekan hal kereta-kereta yang bakal expire road taxnya....juga...dok kalut finalized e-filing INCOME tax.....dah dateline....baru nak terketar-ketar....Okay daaa!!






14 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Watie, macam ni hari2 hubby mesti tak pandang orang lain dah hari2 sedappppp lah bak sekoq ikan cencaru bare back tu heheeh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salammmm...... macambiasa kalau jengah dapur sini mesti scroll down gambar paling bawah sekali.. sebab apa tau...

hahhaaa.. suka tengok nasi tapau dalam plastik tu... kecur tak sudah ni!!

dulu masa kerja makan gaji.. merasa jugak nasi bungkus macam tu.. sekarang dah tak merasa...

tengok kat sini aje best!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.watie..terima kasih rajin dtg melawat atie tg domam aritu..siap bwk makanan lagik.hihi
MMg sedap sambal tumis tu..tp skrg lom blh mkn pedas2..batukkkkk

Chik Mimi said...

masih kak kau ingat cencaru bareback tu heheehhe kak ari ni antaq sia na tepi tangga balik nak p merendek tak dan nak masak

ijayuji said...

Salam kak watie!! oh! mcm biasaaaaaaaaa nak bekal akak! sedap betul tgk kacang botol yg akak masak, klau kita sampai penang akak buatkan nasi bungkus mcm ni ya bg kita makan ehehehe..

zila 4ever said...

salam kak watie
klu x masuk sini mmg x sah..lauk2nya semuanya menggoda..kita tgh lapar nie kak..tgok ikan charu tue..makk aiii..sedappnyaa.:)

HALAMANKU said...

Kak Watie... aje? mana aci.. macam2 erma tgk menu akak.. semua sedap2 selalu erma tgk semuanyer.. wow.. sedapnyer..n macam2nyer he he he kak terliur.. kalau erma kelautlah diet kalau dah lauk sedap2 tu.. kak n3 lepas.. terujanyer tgk rak koleksi novel... bestnyer...

Watierman said...

Assalam Kak Noor...hehehe tu lah kak..dah 23 tahun dok bawa nasi bungkus..mana sempat nak tengok orang lain dah kak ooi...kalau ikan cencaru tu bare back..Akak agak2 tukang masak tu....bare back tak????

Watierman said...

Ha...a Sha@Shahriah the novelist....meh sini Akak bungkuskan tiap2 hari...senang kerja Akak tak yah basuh pinggan!

Watierman said...

Dik Atie...batuk tu...kasi sembuh betoi2 dulu...minum madu lebah & lemon...sedap tau!...sambal tumis tu..tak ke mana..tiap2 hari Akak boleh buat!

Watierman said...

Dik Mimi...ikan cencaru bare back....ada dalam sia....bawah tangga....turun sembunyi2..sebab tukang masak pun bare back jugak!!!Melampau!!!!

Watierman said...

Dik Ikaaa....kacang tu memang sedap..Reena pun makan sebab sukakan bunyi yang krap krup krap tu!!!Wah senang kerja Akak kalau Ika dtg Penang Akak hidang dalam plastik alas newspaper ajer....macam makan nasi kandar lah pulak!!!Yang bestnya tak payah basuh pinggan...hahahaha!Budaya mana lah pulak ni agaknya..terkejut Ninja Ika nanti!

Watierman said...

Dik Zila....hahaha...maunya tak tergoda...kan ikan tu seksi....bare back lagi!!!Tak pa...ikan aje yang kita tengok seksi cam tu....masih terpelihara iman kita kan!!!hehehe!

Watierman said...

Dik Erma@Halamanku....hahaha...dulu sebelum Akak berdiet...memang ke lautlah diet Akak...sejak 3 tahun Akak berblog...tu pasal kena diet..sebab shape dah out!!berat dah naik...Hubby dah merunggut...nak dukung pun dah berat....hahaha!Tapi anak2 suka makan...& kena makan...Hubby pulak jenis yg makan homemade cooking...& badan dia maintain tak menambah.....Akak yang kena kuat Iman!!hehehe...dah biasa...lama2 okaylah!