Adakah ini satu Tabungan???

Monday, April 23, 2012

Something to Share......KotaBharu, Kelantan,,,,Our Weekend get Away!!

Assalamualaikum....Syukur Alhamdulillah...Akak sekeluarga dah selamat kembali menjalani kehidupan seperti biasa...selepas pulang dari percutian yang pendek tetapi penuh bermakna dalam sehelai lagi lembaran kehidupan kami sekeluarga.

Kelantan....negeri di Pantai Timur yang terkenal dengan  nama Tanah Serendah Sekebun Bunga, Tanjung Pura, Negeri Cik Siti Wan Kembang dan Serambi Mekah pada masa dahulu. Klatè mengikut loghat percakapan penduduk tempatan di sana...menjadi destinasi pilihan untuk percutian hujung minggu buat kami sekeluarga. kenapa Klate'????

Sebab...dah lama juga kami sekeluarga tak ke sana...kali terakhir....maybe five years ago...probably more...!!Yang paling buat anak-anak teruja nak ke sana...ialah Nasi Kukus dan nasi Kerabu.






Warung ni Akak google search masa sebelum bertolak...dan terjumpa blog yang mempromosikan warung tersebut....so why not we give it a try......Klik here untuk ke blog tersebut....they have better pictures there!


Rumusan dari experiment.....well ....solok lada dia okay lah....the nasi....overall....so-so lah....tak adalah umph sangat....maybe not to our taste sangat kot....a bit sweet to our tongue & throat! Daging dia....a bit tough...liat sikit....ayam...okaylah kot....tapi penduduk tempatan nampaknya enjoy betul makan kat situ...so must be...... the peoples choice there!!! Bagi anak-anak Akak....still looking forward to get Nasi Kukus!!!

That the HOT SPOT...and BEST EVER....to our  family.....is......



Guess what......sebab terlalu excited.....dengan Nasi Kukus ni....bila dah hadap sepinggan...terus tak ingat nak snap any pictures.....boleh ka macam tu.....????

Dan Akak terpaksa pinjam gambar dari Encik Google....di sini....untuk menyerikan dan membayangkan...nasi kukus yang kami telah nikmati.....walaupun ini bukan nasi kukus yang kami nikmati ketika itu...bentuknya sama ya!Maaf & terima kasih buat Tuan empunya gambar yang Akak telah link kan ruangan beliau...untuk detail of his story!

[IMG_2313.JPG]


Lauk Pauk yang mengiringi nasi kukus kami ialah ayam goreng berempah & rendang daging yang sangat power...kecewa sangat...tak dapat nak kongsikan gambaran sebenar!!


So untuk menyedapkan hati Akak tempekkan gambar ayam goreng berempah versi Akak ....boleh lah ya!!!

Tapi untuk rendang...sorrylah ya......Akak dah malas nak menggoggle dan mengorek album lama!

Kebetulan pula masa kunjungan kita orang tu.....ramai Red Warriors Fans sedang menikmati nasi kukus di sini....bertambah meriahlah...kita orang kena beratur....sebab malam tu ada game Kelantan vs Kedah....wow...tak sangka pulak...dah jadi sesak kat situ....but we did get our shares....and it's yummmy!!!!




The game between Kelantan & Kedah...the result.....seri 1-1



Okaylah.....got to go now.....nanti Akak kongsikan lagi.....sedikit jer lagi....episod pendek percutian hujung minggu kami ya!!







8 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Watie, wah baru balik bercuti ye patut lah sunyi je,makan pun sodap tu tingin lah nasi kerabu dan solok lada aduiii meleleh ni bila tingatkan yg sedap2 tu

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Watie, terliur betul tengok. Saya pernah sekali jer ke Klate, lepas tu tak larat lagi nak pergi dah... jauh bebeno.. rindu dgn masakan Kelantan, di Johor tak sama rasa dengan makan yg ori di sana..

hazila said...

Salam kak watie,
Akak last pergi Kelantan 5 tahun lepas. Saya last sekali pergi lebih dari 12 tahun. Entah bila nak sampai pulak.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam Kak Watie,
Ni yg seronok bila pergi berjalan2 ke negeri lain... boleh jalan2 cari makan utk yang best di negeri tu kan kak watie..

tak de gambar bercuti tu ke kak watie ? ^__^

Watierman said...

Kak Noor hehe yap baru balik dan banyak kerja nak dibereskan...memang solok lada dan makanan tu semua sering menghantui fikiran!!

Watierman said...

Dik Sari....jauh tu berbaloi2 dengan sedapnya...murahnya...yg penting dapat jln2.....hoyey2x!!

Watierman said...

Dik Zila....Akak rasa 5 tahun lebih tu dah lama sgt...ni yg baru balik jer pun terasa nak plan pergi pulak...dok teringat terus....Jomlah Zila kita gi lagi!

Watierman said...

Dik yati CH...best sebab spend time dgn anak2, makan sama2...gambar ada...nanti Akak share.!