Adakah ini satu Tabungan???

Friday, April 20, 2012

Laksa Watierman....macam perantau lah sangat!!

Assalamualaikum....dah petang Jumaat...makin senyum jer Akak walaupun sibuk terkejar ke sana ke mari....pergi ambik Reena....uruskan macam-macam lah...! Nampak macam dah 90 percent approved dah proposal Akak nak jalan-jalan jamu mata & selera....Ke mana?Kan tadi pagi dah bagi hint!!...Yang ada bau keropok lekor...yang ada nasi kukus, nasi kerabu.....nasi dagang....!

Tapi sementara tu kita layan kan sekejap menu laksa ala-ala perantau....yang kat oversea lah...kan kena naik jambatan kan....ni zaman Akak merantau dulu pun masa dok belajar dulu...ni lah sebijik resepi yang Akak selalu gunakan...except kadang2 tu tak ada stok laksa Akak gantikan dengan spagetti...Dah anak-anak pulak minta waktu Akak tak ada stok ikan....ambik kau!


Resepi Laksa Penang Perantau~Watierman
Bahan:
  • Laksa Kering yang di rebus hingga lembut dan sejatkan air rebusan.Akak masukkan sedikit garam untuk perasa

Bahan Kuah:
  • 1 atau 2 tin Ikan sardin tin besar (Akak guna King Cup)~ bergantung kepada kepekatan kuah yang anda mahu
  • 3-4 labu bawang besar 
  • 5-6 ulas bawang putih
  • Belacan (sebesar ibu jari)
  • Cili kering (segenggam)/ 15 tangkai atau lebih di rebus
  • segenggam daun kesum 
  • 2 tangkai bunga kantan
  • 2 batang serai di racik & kisar dan selebihnya dititik dan masukkan dalam kuah
  • 1 inci halia 
  • 4-5 keping asam keping @ gelugor
  • garam sesedap rasa

Cara-cara meyediakan Kuah:
  1. Kisar semua isi kandungan ikan sardin tin dengan menambah sikit air ke dalam blender. Tuang ke dalam periuk.
  2. Masukkan serai yang dititik, bunga kantan, asam keping dan daun kesum
  3. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, serai, belacan, cili kering yang telah direbus
  4. Masukkan bahan yang telah dikisar ke dlm periuk bersama ikan sardin tadi
  5. Kemudian masak kuah hingga menggelegak dan masukkan garam secukup rasa
  6. Kepekatan kuah bergantung kepada berapa banyak kadar air yang kita gunakan

Cadangan untuk Hidangan........


Bahan tabur:
  • Bawang Besar (dimayang halus)
  • Timun di racik
  • Cili masak atau cili padi. dipotong nipis
  • Daun Salad di racik
  • Telur Rebus
  • nenas dipotong kecil untuk tabur
  • Limau Nipis

Inilah cara kehidupan Akak dan keluarga.....janji ada..kalau nak tunggu cukup....tak buat pulak...jadi sardin tin pun jadilah!!

Jom cuba!!!





21 comments:

hazila said...

Nak laksa!!!!!! Malas nak buat sebab nak makan cuma berdua. Eh ikut jalan jalan makan kepok lekor boleh?

dZana said...

Nak laksa jugak kak.. mabeles tul kalau dpt mgadap sepinggan ni.. klau dtg dapur k watie ni suke ngendap smabal udg/sotong akk.. hihihi.. apa kbr orio akk tu..

Chik Mimi said...

Nakkk ituttttt,nak sobener hahahahha kak laksa Kedah + Penang,sbb ada teloq (kedah),nenas (penang )

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

nampak sedap!!

Bicara Kak Noor said...

wow laksa lah sedapppppp menu yg tak pernah muak,akak kalau ada laksa seharian tak makan nasi dah ni Watie oiii best nye meh lah semangkok..

EmbunRosaliza said...

Assalam Kak Watie, sangat tetarik reipi laksa ni, akan saya cuba, nampak sangat sedap tu. tak pernah buat lagi yg guna sardin ni

Cendana Kasih said...

Assalamualaikum Kak Wati...

Amboi, amboi...terbau2 kuah laksa sampai key el... kecur air liur saya...mmg peberet laksa ni...jap lagi mesti nk cari kat pasar malam...tp ujan2 ni ada ke orang jual?? cer pos semangkuk !! hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

salam rasa macam nak masuk dalam skrin dan makan sepuas-puasnya.... tak kira dalam tempoh terdekat memang nak try buat jugak ni.. nak cari bahan dulu....

ijayuji said...

Salam kak watie cayang!! lamaaaaaaa sgt tak makan laksa! kita nak buat lah minggu depan :D menu minggu depan tp kalau rajin sbb dah bertambah sibuk ni nmpknyer kena kurangkan update kat blog ehehe... alahaiii sedap betul tgk laksa akak nii huhu..

Anonymous said...

KALAU GANTI spegetti tu dah macam laksa johor la kan kak.. sedap nyaa.. laksa utara paling cek sukaaa.. hehee

kak watie, saya jadi cik anon la hari ni. komen sik spam jek. nasib la labuuu...

izahdaut

Watierman said...

@waalaikumsalam Dik Zila...meh Akak bagi mangkok tingkat aje untuk dua org makan....nak ikut...boleh...ajak cik abg sekali..jgn follow jauh sgt...kita konvoi ok!

Watierman said...

@Walaikumsalam..Dik dZana...jemputlah...kuah pun banyak lagi tu...hari ni giliran sotong catwalk dengan corak bunga...oh Dak ORIO..ada kat luar bilik Akak tu...sebab dia org tak leh masuk semua bilik tidur!..tgh tgk Tv kot!

Watierman said...

Dik Mimi....nak itot jom ajak Cik Abg drive follow belakang yer...konvoi sekali dgn Dik Zila tu ha!!...Ini namanya laksa merempat kot...suka nak letak telor atas permintaan anak2...yang nenas tu Akak suka sebab ada masam manis nya!!

Watierman said...
This comment has been removed by the author.
Watierman said...

Dik Khairul Hakimin T.Kasih sudi komen..& singgah dapur akak...nampak sedap..entah kena dgn selera Adik ke tidak...kena rasa baru tahu!

Watierman said...

Kak Noor...I know you like it so much tu pasal dah hantar semangkok tingkat kan!

Watierman said...

Dik Rosa...Tq sudi nak mencuba...cara ni mudah sebab dah tak payah rebus ikan fresh...kalau nak cepat...layan kan aje selera budak2 tu dia org bukannya tahu kita guna isi ikan apa pun!

Watierman said...

Dik Ck laksa yg Akak pos dah sampai ke belum...? OOO dah beli kat pasar malam...eh kalau hujan sekali pun peniaga tetap menjual Dik...kalau hujan...lagi sedap..sebab makan kuah panas2 !!

Watierman said...

Dik Shahriah...nak masuk terus dalam skrin...jgn pecah dah le...oo nak cuba buat...boleh juga...try lah...kot2 kena dgn citarasa Adik...anak2 Akak memang suka...maklumlah..masakan ibu sendiri..selalunya..anak akan suka!!

Watierman said...

Assalam Dik Ikaaa...sian dia sibuk ya...kalau dah teringin sgt buat lah cara Akak guna sardin tin aje...senang tak payah nak rebus ikan...tapi tak tahu lah kena tak dgn selera Ika...Tq sudi bertandang ke dapur Akak ya!

ijan said...

Salam Kak Watie,
hehe.. saya teka akak nak g jalan2 pantai timur ni. Terengganu kan kan kan? hehe.. akak boleh singgah makan sotong dan ikan celup tepung di tepi pantai penarik. bestnye.. hihi :D

Laksa akak tu, perantau pun menawan kalbu gitu. Saya tengok bunga kantan tu, menggigil sekejap. hahaha... phew ;)