Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, April 26, 2012

Bila tak cukup bahan...& keadaan terdesak!!!

Assalamualaikum
Salam sejahtera buat semua saudara mara, rakan taulan adik kakak bloggers kat alam maya ni ha.....dah sarapan ke belum??? Akak dah siap masak semua dah....ye tak tipu....ni dah nak keluar gi pasar kejap....saja tunggu lewat sikit sebab awal-awal tadi jalan jam lagi. Sekarang semua dah masuk sekolah...dah masuk office tinggal makcik-makcik dapur dengan pakcik-pakcik pencen jer kat jalan tu ...mana Akak tahu...agaknya lah!!

Haa..tak kanlah Akak nak gi buat survey lak kan?...Satu kerja pulak!

Dah ...situasi pagi ni...hrmmm macam mana nak cakap erk....sebab dalam kepala tadi plan nak buat lain lepas tu tiba-tiba itu tak ada ini tak sempat...jadinya....ini lah pulak!!!


Nak tahu kenapa jadi menu nasi goreng lagi sebab petang semalam budak-budak minta buat pasta....so heavy kan dish tu....end up dia orang tak makan nasi semalam....left over rice pun banyak jadi buat nasi goreng lah agar tak terbuang nasi tu kan!




Pasta ni pun kejadian yang tak sepatutnya...sebab anak-anak minta spagetti....since tak ada stok...ini pun jadilah...


Memandangakn makan pasta dah sarat bangat petang semalam..... tu yang budak-budak tu beli burger pulak untuk dinner.....sebab nasi sama sarat dengan pasta....pada pendapat dia oranglah...makan burger okay !!!Nampak jer burger tu kecik....tapi lebih sarat dengan lemak dia orang tak tahu lak!!...Biarlah...itu cerita semalam dah jadi baja pun!!


Pagi ni Akak cuma goreng ayam....cadang nak buat ayam goreng masak merah...tapi tak sempat nak menyambal....


Lepas tu Akak terus buat daging masak hitam agar ada kuah sikit untuk Hubby lunch nanti....kalau nak resepi...nanti Akak sertakan....dah lewat nak ke pasar....


dan enu sempoi ni jerlah buat bekal untuk lunch Hubby hari ni....

Akak kena chow dulu ya!!!..karang semua barang kat pasar habis...makcik dapur yang lain dah rembat...dulu...!









16 comments:

Rohah said...

salam pagi,
macam2 menu ada kat sini..nak singgah makan boleh?

hazila said...

Salam kak,
Alahai dah ke pasar ke? Kalau tau tadi boleh kirim beli ikan ke.... Saya bawa mee kari tapi akak dah ke pasar, kena bawa balik je lah.

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Watie.. wah, pagi2 dah tayang macam2 ni buat saya pun rasa nak masak & makan macam2.. hihi

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam, rajin kak watie buat bekal untuk hubby ye... macam2 lak lauk tu.. buat satu untuk saya boleh ;))

Bicara Kak Noor said...

salam Watie,aduh banyaknya menu hari ni macam astro lah macam2 ada !!!! jamu mata je lah..

zila 4ever said...

salam kak watie..
semuanya ada kt sini ..bestnye la klu jiran dgn akk nie..leh mintak ckit..nk semua2 tu kak;)

Cendana Kasih said...

salam akak...aduh...banyaknyer juadah? sempat plak akak masak semua tu yer?? ni bukan keretapi express, tp dah tahap jet pejuang...laju sungguh !!!!

Watierman said...

Assalam Dik Rohah...ala kesiannya nak singgah makan tadi Akak pulak sibuk...gi pasar...apa salahnya Dik...kalau Akak ada aje kat dapur tu...sila tekan loceng...kat pintu tu...apa yang ada Akak jamu lah! Kalau tak ada apa...kita minum air jer..adatlah kan...!

Watierman said...

Dik Zila ...Alahai ni sorang lagi Dik Zila....nak di bawa balik mee kari tu napalah tak tekan loceng kat pintu tu aje...si Alang kan ada kat rumah...sajalah tak ada rezeki Akak nak makan mee kari Dik Zila hari ni gamaknya!!!Frust Akak!

Watierman said...

Dik Sari...bagus juga tu..terasa nak masak...dan makan....hehehe..masak lebih sikit tau ..jgn lupa jemput Akak!

Watierman said...

Dik Yati @CH....alahai...Dik Hubby Akak tu memang dari zaman muda dia tak suka makan kat kedai tu yang dari zaman muda Akak dah terbiasa buatkan bekal untuk kami sama-sama bawa gi kerja....bila dah jadi fulltime housewife adalah lebih sikit menu tu...nak Akak bungkuskan jugak ke???..Tak payahlah...kita makan berhidang kan lagi afdal!

Watierman said...

kak Noor...apa yang macam2 ada tu Kak...jamu mata pun menu yang tak semegah...janji dapat kenyangkan perut jer tu Kak!

Watierman said...

Dik Zila4ever....nak semua...boleh Dik...meh masuk kita berhidang sama-sama...Adikboleh tolong bancuh air..baru meriahkan!

Watierman said...

Dik Noorma@CK....jet perjuang apanya....campak2 jer dalam kuali...nak cepat...dari pukul 5 pagi bangun tu....semua kena siap by 7:30...especially bekal lunch tu lah...yang breakfast kena siap by 6:15...sebelum Reena berangkat ke sekolah....timing tu yang Akak terkejar-kejar setiap hari cam tak cukup tanah jer!

ijayuji said...

Salam kak watie cayang! lmbt sikit sampai sbb kita kepenatan lah semalam :( nak bekal akak!!! :D sedapnyer tgk sume2 yg akak masak, kalau masuk umah akak mmg kita suke betul tgk lauk2 pauk yg akak masak, nasik goreng akak tu kita suke, sume2 suke! :D

Watierman said...

Assalam Dik Ika...wah samalah kita....tak menyempat cam tak cukup tanah nak pijak...nasib baik rumah atas angin hahaha!baguslah kalau Ika suka apa yg akak hidangkan tu...senang kerja kalau betul2 Ika dtg rumah Akak...inilah ha..menu2 yg Akak hidangkan untuk Ika...jangan dok harap cam 5 star hotel punya hidangan tau...Akak punya standard..ala-ala makcik warung nasi campur jer tau!hehe gurau jer ya Dik!