Adakah ini satu Tabungan???

Monday, April 23, 2012

Bye Kelantan.... we will be back again....!!

Assalamualaikum...Kembali lagi....dengan bahagian kedua untuk kisah percutian keluarga di hujung minggu...yang sangat singkat...di Kelantan....ya itu gambar Akak & Putra kedua....Alang!



Tentu ada juga yang tertanya-tanya dimana kami menginap semasa di sana. Pada mulanya Akak & Hubby bercadang just nak walk in to any hotels aje bila dah tiba di sana...sebab kita orang confident sangat akan ada banyak places yang available sebab bukan time cuti sekolah or public holidays pun! The last time we were there we stayed at Grand Riverview Hotel.

Tapi malam sebelum bertolak tu....tiba-tiba Hubby .... google laman web to find any interesting location untuk dilawati....at the same time dia rasa macam it is going to be interesting kalau dapat bawa anak-anak stay with the vilagers there....dapat rasa suasana kampung...angin kampung yang segar. Tapi still kena consider...location yang near dengan Spots yang kita orang nak pergi. Lagi pun...it is just a very short stay there!

Hasil Google led us to a few local homestays.....around KB area. The first yang Mr. Hubby call that night....ialah Wan Homestay at Wakaf Che Yeh.....about 10 minutes drive dari KB. En. Hubby Akak terus jer berminat dan buat confirmation dengan En. Wan....so tak payah nak fikir pasal nak cari place to stay bila dah tiba di sana.


Ada extra tilam nipis di sediakan berserta bantal & selimut...so the kids bergelimpangan aje tidur kat bawah tu....agak selesa juga lah...for a kampung style of living sebab siap berhawa dingin lagi tu...and what do you expect for a very cheap get away of RM 80.00 per night!...What is very impressive...rumah ni dibina dengan   hasil pertukangan tangan En. Wan sendiri....yet he is building another one bersebelahan dengan yang itu.Terima Kasih buat En Wan & keluarga for letting us experience suasana tempat tinggal di sana.





Pada sebelah petang Akak sekeluarga ke Pengkalan Kubor....jamu mata aje....tak ada apa yang kami beli cuma cokelat dari duty free shop jer pun......for the children makan2 on the way tu jer! Lepas tu terus kami ke PCB~ Pantai Cahaya Bulan.....program jalan-jalan cari makan.....untuk minum petang jer sebab for dinner dah set nak makan nasi kukus Suriani.








dari PCB terus ke Stadium.....Warung nasi Kukus Suriani.....sebelah malam sempat keluar sekejap ke Wakaf Che Yeh night market....beli Akok & Beqa.....lepas tu...terperangkap dalam hujan.....so...cepat2 balik ke Homestay bila hujan reda sekejap......tengok Football match kat TV jer.....

Besoknya sebelum bertolak balik tak lengkaplah kalau tidak singgah ke Pasar Besar Siti Khadijah yang dulunya Pasar Besar Buluh Kubu telah ditukar namanya oleh Menteri Besar Kelantan iaitu Y.A.B Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat sebagai tanda penghormatan kepada kaum Hawa, memandangkan majoriti peniaganya terdiri daripada golongan wanita.

Adalah sikit tanda kenangan yang dibeli....tapi tak banyak....just grab 2 helai kemeja batik untuk Hubby dan beberapa helai tudung bawal....itu jer....The kids are more interested in foods.....


Singgah dapatkan info tentang lokasi Restoren di atas dari En. Zulkifli...police Officer yang bertugas di pondok ini ...was very helpful....sangat peramah....we are so happy to have met him....En Zul memang BEST!


Lepas tu menjamu selera .....sebelum berangkat balik....makanan di sini sangat murah...walaupun tak banyak sangat pilihan lauk pauknya...but banyak choice of ulam kampung bagi pengemar ulam-ulaman....


Selepas kenyang mengisi perut....kami meninggalkan Negeri Cik Siti Wan Kembang.....but...we will be back again....Insyaallah!










18 comments:

tun_telani said...

salam kak watie.. last month tun blk kelantan hantar thesis, punya laa plan nk shopping byk tempat, last2 satu pun x pergi! huhu.. bz kt uni..

ijayuji said...

Salam kak watie! murahnyerrr! kalau kita pun nak stay kat situ jugak selesa n sesuwai utk yg berkeluarga yg penting suasana kampung :D tgk makanan kat atas tuu telan air liur ajerr lahhh huhu...

ogyep yummy mellow said...

Salam Kak Watie,

nak jugak lah pergi situ.. not bad juga kan accomodation dia... Hubby ada mention juga, next holiday nak bawa anak2 duduk kat homestay... anak2 tak kenal kampung lah kak...

EmbunRosaliza said...

Assalam kak watie, seronok jalan anak beranak. murahnya

izahdaut said...

Mcm best je baca pcutian akak ni. Kak watie ni kecik cenonet jek orang nyer walaupun kat blog masak mcm2 makanan ye. Hehe jgn maree. Nanti nk jln kelantan jugak. Banyak2 negeri kelantn la saya blum pergi lagi.. Kelantan tungguuu.. Ikiki

Bicara Kak Noor said...

salam Watie, wah syok nye berjalan2 sama family makan2 best jugak tu tinggal homestay kat kampong dpat rasa yg ala2 kekampongan gitu akak sukaaaaaa...

Ayu said...

Assalam kak watie,
wah seronoknya kita tengok akak jalan2..the furthest that we went disebelah pantai timur was terengganu..padahal dah dekat dah dgn kelantan..tapi pasal dah tak larat dah nak naik atas lagi..sebab drive up dari spore ke terengganu dah makan 8 hours..patah pinggang rasanya..heheh..insyaah kita nak pergi jugalah nanti..nak cross over terus kesempadan thaikan..mana lah tahu nak cari rempah nasi komok..hehe

Sheila Shafeareen said...

salam kak heheh kelantan mknan mmg murah....thn ni raya balik kelantan lagi kak..rindu pulak kat Mok@ nenek

Mamasya said...

Salam k.Watie.murah hstay tu...nampak selesa.sypun kalau bercuti suka cari homestay sbb anak2 ramai.. selesa dan bebas sikit nak check in/out.mmg betul2 jjcm k.Watie cari tempat mkn yg sedap...nengok gambar k.Watie sarapan nasi kerabu bakar di Ketereh tu dkt kg sy.balik cuti bulan Feb lepaspun ada cari nasi kerabu bakar.cuma nasi kukus tak sempat nak cari.

Watierman said...

Assalam Tun...I know the feelings...OO Tun asal dr. Kelantan ya....Akak dah rasa menyesal tak beli tu...tak beli ni...masa gi hari tu...rasa cam tak payah la belanja byk2 bila dah balik....terkenang-kenang...rasa cam nak gi semula jer!

Watierman said...

Ika...banyak pilihan Homestay kat sana...so kalau nak pergi jgn pergi time public holiday atau musim cuti sekolah kat sini....kalau tak rasanya susah dapat accormodations....kalau weekend cam akak gi ni...banyak lagi tempat yang kosong and manu tahu could be better..!...makanan kat sana memang murah...& menarik!

Watierman said...

Dik Ogy....bagus tu...kalau sekali sekala kita ajar anak2 suasana kampung..anak2 Akak maa kecik2 prefer kat hotel sebab nak gi swimming pool...tapi bila dah besar...homestay dah okay dah...sebab dia org tak ingat kat swimming pool tu dah!Gi lah sana Best....Akak masih dok teringat...rasa cam nak gi balik ke sana jer!!

Watierman said...

@Waalaikumsalam Dik Rosa...berjalan dengan anak2 bujang memang best sebab dah boleh tidur....selesa...sebab bila ngantuk dah ada replacement drivers....Mama jadi mem besar hahaha!!memang homestay kat sana murah2....makanan best...penduduk tempatan sgt mengalu-alukan tetamu!!!

Watierman said...

Dik Izah....hahaha...kecik cenonet yang bulat...kan...kan...Akak memang suka masak...makannya susah sikit sebab memilih...gi lah Izah...kalau dah pergi sekali...dok teringat nak pergi lagi dan lagi...tu baru Akak promo makanan & homestay...saja jer tak nak tayang yg batik...dan kaftan batik lukisan tangan serta tudung bawal yang sangat menawan citarasa Akak!!!...Tapi Izah...kalau nak pergi jgn gi time cuti sekolah...nanti tempat tinggal susah dapat...jalan jam....barang2 jadi mahal sikit kot!Gi sekarang2 ni....dan yg pasti bukan time banjir ya!!!PERGI urut bahu Cik Abg cepat!!

Watierman said...

Kak Noor...bila lagi nak jalan2 dgn anak2...bila si Along dah start kerja nanti susah pulak nak gather jalan satu kereta cam ni....Sebab bulan julai Along dah nak mula practical trainning...Insyaallah!...nanti dah tak cukup sorang...lepas tu sorang lagi....dan lagi...last2 tinggal berdua ajelah!...Okaylah suasana kampung yg taklah kampung sgt pun...janji udara segar & jauh dari bunyi enjin kenderaan di jalanraya!

Watierman said...

@Waalaikumsalam Dik Ayu...I know how you must have felt...8 hrs drive...mak aii...lain kali terus ke Kelantan....cheaper kot as compared to Terengganu...but they carry their own quality lah kan!OO nak terus ke Thailand...best jugak tu!!

Watierman said...

Wah Dik Shiela...cemburu Akak...raya nak balik Kelantan...mesti meriah...Akak dah jatuh cinta dgn Kelantan...pasar Siti Khadijah & the people there!!Makanan memang murah & best!!I miss the Akok & Beqa deh!

Watierman said...

Dik Ziela....ooo kg dekat ketereh ya...kat situ banyak spot kedai makan yang recommended....nak kena gi sana balik nanti..to try out more food hahahaha!Mesti selalu dok Mimpi Kelantan jer ni!!