Adakah ini satu Tabungan???

Friday, April 6, 2012

Apam Polkadot


Assalamualaikum

Dah kenyang ke semua....??...Tentu dah kenyangkan.....Akak pun dah kenyang.....makan bihun tonggek tu....dah tak makan nasi lagi dah tengahari ni....cuma En Hubby saja yang makan nasi...sebab memang perut dia yang dah terbiasa...pemakan nasi tegar!...Cuma goreng ikan dan panaskan left over semalam aje pun...

Si Reena pulak balik aje dari sekolah dah terus tidur...tak sedap badan...I think she is coming up with flu ke fever tu...Ni nak kena pantau ni! Kejutkan makan nasi pun dah tak ada selera dah tu...Biarlah dia rehat kejap...Sementara tu jom kita layankan juadah ni ha...buat siap-siap...nanti petang tak payah kalut dah!


Apam ni senang aje nak buatnya...and agak FUN juga nak main paip masuk ke dalam acuan tu...dan Akak pula gunakan filing nuttela....memang kena dengan selera anak-anak yang sukakan chocolate.......


Akak mohon izin dari Dik Hana untuk panjangkan perkongsian resepi apam yang popular ni...sebab dah ramai yang membuatnya berbagai versi dan corak...ada juga yang buat corak ladybug yang sangat menarik.....juga untuk rujukan Akak dan generasi yang akan datang melalui paparan dalam blog Akak ni.

Terima kasih Dik Hana ....juga tuan punya asal resepi....Akak mohon moga halalkanlah perkongsian ilmu Akak di alam cyber ni ya..dah ramai yang buat apam ni dan ada juga yang mengambil tempahan.Syukur Alhamdulillah!

Resepi Apam Polkadot
copy & paste dari: Hana's Family
Dik Hana dulu kat Kanazawa, Japan..sekarang dah ada kat Malaysia

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan- Akak letak 200g jer
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)Akak guna nuttela
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.

NOTE dr Hana:
Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.



Selamat Berhujung minggu!!!









4 comments:

izahdaut said...

akak kukus dalam muffin cup ek. comel nye... letak bekas tak untuk tampugn dia. ke gitu aje? saya pernah buat jugak. kadang jadi kadang tak jadi. hehe

Watierman said...

Assalam Dik Izah..tak ade tampung apa pun...tapi api dia kena kecik..kalau tak rasanya lemau kertas tu Dik!

Packy @ Mawar Merah said...

Salam Kak Watie,
Comeyyyynya apam! Dok teringin nak buat jugak... tapi tak buat2 punnn. Pak saya kata dulu2, kena 'jangkit duri palas' hehe...

Watierman said...

Assalam Dik Mawar....duri palas tu dulu....kat farmasi kan banyak vitamin..telan yang"R"..jangan silap ambik yang "M"...sat gi jadilah satu adunan...hehe!