Adakah ini satu Tabungan???

Friday, August 14, 2009

Masak Asam Pindang Kacang Bendi

*.*

Salam ...di malam Sabtu...wah dah sampai ke penghujung minggu...malam kita semua bersenang-senang dan bersantai bersama keluarga....

Untuk itu sebagai tambahan untuk juadah makan malam tadi disamping...ikan cencaru belah belakang dan daging kicap bercili siang tadi....tekak ni terasa pulak nak makan sayur.....

Untuk itu inilah resepi tradisi turun temurun....kalau nenek akak dulu...selalu jugaklah dia buat hidangan ni....





Nak membuatnya pun mudah.....ni untuk hidangan kami 4 beranak yer.....

Bahan2:
  • 7-8 batang kacang bendi
  • 3 atau 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji cili merah
  • 2 biji cili api...(kalau nak lebih pedas boleh tambah)
  • secubit belacan
  • secubit garam
  • 1 sudu besar udang kering
  • 1sudu kecil asam jawa (ADABI)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit daun chenehom atau kesum (optional)
  • 2 -3 sudu besar minyak untuk menumis
  • air secukupnya

Masukkan bawang merah,bawang putih, belacan, udang kering, cili merah dan cili api ke dalam blender just kisar tak perlu terlalu hancur yer! Panas kan minyak. Tumiskan bahan kisar then masukkan lebih kurang 2 cawan air...masukkan sos tiram , asam jawa dan garam. Kemudian masukkan kacang bendi....dan daun kesum atau chenehom. Biarkan mendidih sekejap...jangan terlalu lama nanti kacang terlalu lembik. Siap untuk dihidangkan & dimakan!





Kena dengan nasi panas.....bertemankan ikan cencaru belah belakang bersambal...bertambah-tambah nasi pun tak sedar...tapi akak suka ratah cam gitu aje sayur ni....

Kalau nenek akak dulu...kadang2 dia buat guna sayur petola...timun pun boleh jugak! Tak percaya cuba dulu baru tahu sedap ke tidak!

Selamat berhujung minggu!




*.*

8 comments:

Lee said...

Hello Watie, Holy Smoke! I have always loved this dish.
Ada lagi ke? Sure to polish off dua pingan dapat makan this.
I will ask my wife to ikut your recipie.
You are very good, a real gourmet cook!
Boleh dapat the lovely spicy scent disini pun, ha ha.

Watie, your posting in my blog current cherita has prompted me to come out a new posting about you, *wink*.
Standby....awas, work in progress still.
Hope to have it posted this evening PM, your AM.

Drop by.....berjumpa lagi, have a pleasant weekend, Lee.

DaliaLiyana said...

akak...
agak2 akak...bila nak wat open hse...jgn lupa jemput dalia k..
masuk blog akak ni kan mesti lapo tau...hehehehe....

Anonymous said...

Salam kak watie... asam bendi akak tue nampak sungguh menyelerakan la... kalo dapat hirup semangkuk panas2 sure la sedap tuh... kalo time pantang esok blh mkn mcm nie tak kak? tak letak belacan la....

ItaJeff said...

Salam Watie..
sukalah resipi ni..simple jer kan..nnt ita nak cuba..hehehe...tq yer watie...nak tunggu watie publish resipi yg simple2 utk bersahur & berbuka puasa pula :-)

Watierman said...

Howdy Uncle Lee...very nice of you to dropby again....I know...you must also like the dish...ni makanan oltimer lor!....Tq for the compliments though I'm not a good cook...like what you must have thought...I'm still learning from the bloggers out there....
Anyway....wow looking forward to read your next piece...I feel honoured...that I can inspire you somehow..*wink**wink*...sure...I'll be to read!!!

For the meantime....you keep well ya..Uncle Lee....regards, Watie!

Watierman said...

Salam Adik DL...rumah akak sentiasa terbuka...untuk adik Dl...meh la Penang..akak jamu apa yang ade...insyaallah!


Ijan...weh....hirup sekarang tak pe...nanti dalam pantang...jangan lo...ko kena kurangkan benda berair...sayur yg sejuk2 tak leh makan le...banyak siksa lo...nama pun dalam pantang!!!

Alahai Ita...besarnya harapan...nak tau...Ramadhan yg lepas2 asyik makan cucur udang & waktu sahur makan nasi goreng....Ita sanggup ker?...hihihi!

sharamli said...

hu3..dulu 0rg xsuka bendi..tp skg ttiba je dh leh telan.....

myQza said...

kakwatie.. bendi tak payah potong dua ek..?? selalu bendi emak masak asam juga.. rebus asam..