Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, August 5, 2009

Pita Pizza & Hati Masak Cabai

*.*

Salam ceria...dan lebih segar....hari ini berbanding dengan semalam yer....maklumlah otot2 VETERAN ni....lepas di gunakan dengan lasak....berdenyut juga...Nasib baik ada ramai adik2 yang menghulurkan khidmat memicit dan mengurut Akak dia orang ni....lega rasanya....tak kurang juga yang terjerit-jerit kat shoutbox tu suruh akak dia orang bangun masak...hihihi...

Apa-apapun itu semua yang buat Akak lebih bersemangat tiap2 hari....kerana dah menjadi sebahagian dari kehidupan WATIERMAN....terima kasih semuanya....from the bottom of my heart!!!

Dah...jangan nak jiwang karat lama2...jom kita makan pagi sama2...bukan ada apa sangat pun...akak just buat pita pizza...ala...guna pita bread jer....dah le bahan tabur pun just letak chicken sausage jer....so pizza tu untuk hubby & anak2 jer lah...akak kan tak makan CHICKEN!!!!









Bekal untuk ke sekolah dan morning break Abah pun bawa pita pizza tu ler jugak....hari ni Gardenia boleh off....

Untuk bekal dan lunch hubby Akak cuma masak hati masak cabai.....lagi pun sup semalam ada lagi...just sup tak sedap makan sejuk....so just letak beberapa ketul potongan ekor lembu tu aje...dan menumpang kuah hati masak cabai tu....hubby kata okay...!!





Ha....nak tahu jugak...apa yang akak campak dalam kuali masa masak hati tu??....Kejap ya...nak ingat balik......

Bahan2:
  • 1/2 kilo hati lembu dipotong kecil tapi JANGAN TERLALU NIPIS!(3cm)
  • 2 labu bawang besar (1 blend....1 potong bulat2)
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci halia (bagi hilang bau)
  • 8 tangkai cili kering (direbus & blend)
  • minyak untuk menumis
  • 3 sudu besar sos tiram
  • sedikit garam kunyit...dilumur & perap dengan hati 15 - 30 minit
  • 2 tangkai cili hijau untuk tabur (optional)
Caranya:

Hati diperap dengan garam kunyit. Blend cili kering,bawang besar(nak letak bawang merah pun tak ade masalah), bawang putih & halia....dengan sedikit air....jadikan pes...jgn cair yer!!
Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga garing....kemudian masukkan hati dan kacau..masukkan sos tiram.....kecilkan api...biar merenih sampai hati masak....jangan terlalu lama nanti hati jadi keras.masukkan bawang yang dipotong bulat dan cili hijau yang dipotong memanjang kacau sekejap dan tutup api. Siap untuk disajikan!Senang kan!!!



Okay....akak nak sambung dengan kerja yang lain lagi.....selamat mencuba bagi yang ada stok...kalau tak.... tapau yg akak dah masak tu....akak tak kisah!!!




*.*


10 comments:

sharamli said...

ni ha bekas....nak tapau kak...he3

Watierman said...

Okay...Sha nak yang mana satu ni...ke dua2 tu...nape tak bawa mangkuk tingkat...kan senang!Nah ...ambik ni...

kucingorengemok said...

di satu zaman yg rajin dulu, saya masak pagi² bwk bekal utk lunch, balut ngan kertas coklat mcm beli kat kedai, huhu syoknyaaa... skrg tidak lagi, hehe... teringat je sbb tgk akak bungkus nasi hubby pakai plastik tu.

Watierman said...

Kog...dia tak nak tupperware...malas nak basuh...dan akan pile up kat office...bila bawa balik dah satu guni...cam Santa Clause...hohohoho!

blogresipi said...

Kak Watie, nak tanya cikit la...nape akak tak makan ayam ek? hehehe... saje je... sebab kalo daging ramai yg allergic ayam jarang plk dgr.. :D apepon, sedapnye nampak hari goreng akak tue... nk jugak!!!

Watierman said...

Dulu2 akak makan...makin berusia...dah tak lalu...sebab bila tengok kulit ayam tu...akak dah geli...tambahan pulak...masa kat kampung...ayam tu kan suka makan apa saje....tak ade tapis2 dah...makanya terkenang zaman dulu2...dan kegelian dengan kulit & lemaknya....itulak ceritanya!!!

Anya said...

It looks very creative all,
I wish I could tast it :)
Looks yummie.....

Greetings Anya :)

Watierman said...

Hi Anya..will have to come over to taste...maybe some day you should come for a holiday in Malaysia...and I am in the state of Penang...

<< s| tED| >> said...

kak.. x payah bg resepilah.. buatkan je.. pastu tolong post pakai pos laju... selaju yg mungkin.. pelissssssssss!!

Watierman said...

Salam Dik tedi....nanti akak buatkan dan poskan seperti yang diminta....but remind me from time to time...Akak ni jenis yg cepat TERLUPA...maklumlah!!!