Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, August 26, 2009

Berbuka Puasa ....Siannya Abah...

*.*

Salam semua...ni baru hari yang ke 4....berbuka puasa untuk Abah....mak aii sedihnya.....tapi Abah tak kisah...sebab dia memang suka sempoi....but nice...itu kata dia....mama lak sedih tengok...! Nak di tambah dish...dia tak nak...dia kata dah cukup tu...nanti tak habis!

Nape akak sedih.?...coba korang tengok dish ni......!











Macam mana nak buat paru goreng tu?...

  • Mula2 rebus paru dulu sampai separa masak atau 2/3 masak
  • Bila dah sejuk dipotong nipis...tapi jangan terlalu nipis
  • gaulkan garam & serbuk kunyit serta hirisan2 kecil asam keping (asam gelugor)
  • goreng dalam minyak panas sampai garing
  • Jangan terlalu garing nanti pahit
  • Siap untuk di jamah....kalau nak buat sambal pekat untuk salut paru tu pun best!

Paru goreng tu favourite Reena.....akak nak buat bercili hubby takut terpedas pulak....dia kata Reena suka just macam tu...biarkan lah....! Sambal sotong tu pulak left over yang semalam.....sayur tu jer baru buat...sekali lagi...tapi buat semangkuk jer!

Nape jadi macam tu...??? Ini lah penyebabnya.....





Bila anak-anak request nak makan benda lain dari nasi....inilah jadinya....sebab Abah dia orang ni jenis yang tak pandang benda-benda lain BUT NASI jer! Dia cuma rasa sesudu dua....tu jer!

Juadah apa pula untuk sahur???

Lagi sempoi......macam selalu....apa yang sempoi.....











Tapi kenyang juga.....semua puas hati!!!!


Selamat Berpuasa!




*.*

6 comments:

sharamli said...

dah mak dia masak sedap..mesti la sum0 kenyang kn...heee

<< s| tED| >> said...

huh!! kalau satu satu menu.. kenyanglah... menu request pulak tu.. ekekekeke

kucingorengemok said...

saya tgk tak sedih kak, sbb tu rupa buka kami hari² hehe... mmg tak boleh macam² nanti tak abis :)

blogresipi said...

Akak dah masak macam2 utk yg dah request..kang ayah akak makan sorang plak lauk2 tu takut ta habes pulak.hehe... kite pon takleh takde nasik pose2 nie... nak join ayah akak ler..hehe

ijayuji said...

Salam kak watie!!!! meriahnyerrrr menu2 akak!! nak2 nasik goreng tom yum tuuuuu udangnyer yg gemok2 tu yg buat kita sakit mata!!! :D

Jieda said...

yang nampak sedap sangat spaghetti tu