Adakah ini satu Tabungan???

Friday, August 28, 2009

Berbuka hari ke enam....& Sahur

*.*


Salam Ramadhan....di hari ketujuh kita berpuasa....dah hari Jumaat yer hari ni!

Cuaca di Penang masih lagi sejuk....dengan hujan yang turun tak henti-henti kebelakangan ni.....kalau tarik selimut sedap ni!...hihihi!

Mai kita tengok apa juadah berbuka puasa akak sekeluarga semalam pada hari keenam kita berpuasa.....












Petang semalam akak ada terima panggilan telefon dari husband akak kata one of my cousin ada called him and nangis-nangis....it's about Pak Ngah!....He was at work at that time...and don't quite understand the real story because the cousin yang called tu tengah menangis...so dia kurang faham...what really was the matter about! Akak return called and I understood Pak Ngah baru jer keluar hospital Kulim and was schedulled to undergo surgery on the 7th of September. He will have to check in the Hospital again on the 6th of September. But the night before he fell at home....knocking on his head and hand was hurt. But yesterday evening he was half conscious......my cousin was really panic....

Lepas tu called back my husband and explained to him he said ....Insyallah after berbuka will have to drive to Kulim to visit him.

For the mean time...Akak dah janji dengan Reena nak buat Bingka Roti....tapi Reena kata okay tapi mama kena letak choc chips....kalau tak dia tak suka bingka roti & jangan letak kismis....wah banyaknya syarat anak dara ni!

Dengan bantuan anak dara kecik tu....maka terhasillah....










Macam mana akak buat.....??

Bahan-bahan:
  • 12 keping roti gardenia dipotong kecil-kecil
  • 4 biji telur
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 cawan susu segar/susu cair/air (akak guna susu segar)
  • 1/4 cawan choc chips/ kismis (optional)

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah
  2. Blend semua bahan kecuali roti & choc chip/kismis
  3. Tuang adunan kedalam roti & choc chips & kacau rata
  4. Sapukan butter pada loyang dan tuangkan adunan tadi
  5. Bakar selama 30 -45 minit....ikut suka kadar kerak yang diinginkan....jangan hangus dah!






Bila orang memberi kita merasa....Syukur Alhamdulillah....murah rezeki bila jiran akak yang kat atas rumah ni datang memberi juadah ni....bubur lambok. Ya Allah sedapnya rasa bubur lambok yang dibuat oleh kakak ipar beliau....








Sebagai kebiasaan air teh O memang sentiasa disediakan di Drink Station Akak. Tapi petang semalam ada special request dari Hubby.....





Lepas solat Isyak Akak sekeluarga terus berangkat ke Kulim, actually rumah Pak Ngah akak di Terap, atas dari Sungai Ular ...on the way ke Serdang....dengan keadaan hujan dan jalan yang berliku-liku tu.....mengambil masa juga...tiba lebih kurang jam 9:40 malam dan kami balik dan tiba di rumah sekitar jam 12:15 tengahmalam!


Keadaan Pak Ngah stabil...just that dia menahan kesakitan bila batuk kuat....dan tidak berselera menjamah sebarang makanan....bubur lambok tu akak bawa sikit untuk dia...pun dijamahnya cuma 2 sudu! Menurut Mak Ngah akak dia dah cakap merepek-repek sejak beberapa hari kebelakangan ni...antaranya...Aku nak balik rumah jalan kaki....tapi kenapa jauh sangat ni...tak sampai-sampai lagi!

Sama-samalah kita doakan agar Allah memudahkan segala urusan buat Pak Ngah sekeluarga dan Moga Allah memberi kesempatan untuk Pak Ngah menjalani pembedahan nanti....Penyakit kanser paru-parunya disyaki telah menular ke bahagian pinggang....

Additional food untuk sahur.....ini jer yer...





Selamat Berpuasa!





*.*

15 comments:

<< s| tED| >> said...

sabau jelah tgk makanan pagi2 ni.. ekekekeke...

kakwatie saya pun selalu goreng taugeh. Tapi x pernah letak kicap.
nak trylah.

bingka roti tu nyummi..
selalu buat puding roti.. boleh try ni. TQ resepi.

Semoha Pak Ngah Akak bertambah sihat...

ijayuji said...

Kak watieee!!! salam tgh hari kak!! waaaa..bingka akak sokmo bako dlm loyang mcm tuuu mmglah teramat bestnyer tang kerak2 tuuu!!! tapi kan ikan pari tuuuuuuuuuuuuu nak jugak!!!!! kita ingatkan mee goreng td sbb ada udang upernyer taugeh!! ehehe..nmpk sedap tu!!

Watierman said...

Salam Ted...sian dia..terlepas ashur yer...balik nanti lepas geram buat bingka roti letak choc chips tau...
Taugeh tu fav.Nizam...letak sambal & letak kicap....try tengok...!Akak masih nak air Katira...

Salam Ikaaaaaa akak bila buat asam pedas ikan pari memang ingat kat Ikaaa sebab akak tahu ika suka...nak wat cam mana kat sana tak ade pulak!
Akak gi skodeng puding roti ika...nak dengan remekin sekali boleh tak???

ɯıssɐɥıuɐq nƃʞǝɥɔ said...

erm...
roti pon boleh buat bingka ye kak?
selalu mak saya buat bingka labu je...

erm...ade jugak rupenye buat dari roti...
bubur lambok tu mmg menggiurkan...

astaghfirullahalhazimmm...
:P

kucingorengemok said...

syoknya bingka roti letak choc chip!

semoga pak ngah + keluarga diberkati allah sentiasa :)

sharamli said...

sem0ga pakngah akak cpt sihat..insyaallah

Watierman said...

Salam Chekgu BH...boleh ...buat bingka roti...lagi senang...roti yang tak habis tu...jgn di buang...kalau tak cukup roti...tambah dengan tepung gandum pun boleh....selalu orang letak kismis...ni puteri tu nak choc chips!

Salam Kog...Choc chips tu yang buat bingka ni lagi sedap ...try le...terima kasih kerana doakan Pak Ngah & keluarga yer!

Salam Sha...terima kasih kerana mendoakan Pak Ngah & keluarga yer...

Wanita Itu said...

wah resepi..

semangat nak try nih kak..

ihiksssss *_*

HaSue said...

salam kak watie...sue dah lama tak makan bingka roti..huuu..nak ngendeng kot2 ader belen nih...kecur liur nengok taugeh ngan udang tuh kakk..huwaaaa..

siannya Pak ngah..harap dia akan sihat sepenuhnya tak lama lagi..aminn

Ielaz said...

akak...semoga pak ngah akak segera sembuh...semoga pembedahannya berjalan lancar dan diberi kesempatan meneruskan hidup..semoga pak ngah akak panjang umur dan diberi kesihatan yang baik ....insyaAllah

♥Itajeff♥ @Something To Share said...

Salam Watie..
sama2 kita doakan Pak Ngah segera sembuh & berjaya menjalani pembedahan, inshaalah dipermudahkan segala urusan.

Tq for the recipe...nak cuba bingka roti tu one of these day..hehe..

<< s| tED| >> said...

uwaaaaaaaaaaaaaaaaa... nak nangisss... sob sob sob...!

Watierman said...

Salam Te...try jangan tak try...bagus tu semangat nak kenyangkan perut suami..hihihi!

Salam Sueee...bingka tak ada belen dah bertukar-tukar jaudah semalam yer...taugeh tu memang fav. Nizam..tumis letak cili sikit then sprinkle sos tiram dgn kicap....sedap! Tq doakan Pak Ngah yer...

Terima kasih Iela...sama-samalah kita doakan semoga semua orang yg kita sayangi dipelihara olehnya dan memperolehi kesihatan seperti sebelumnya....Amin!!!

Terima kasih Ita...kerana turut mendoakan Pak Ngah yer...& do try the recipe...hope it will suit your taste....!

Salam Dik Tedi...apasal pulak tu sedih kat cerok tu...ni apa hal lak ni????

Uncle Lee said...

Hello Watie, selamat menjalankan ibadah puasa, dengan penuh tabah dan kesyukuran.
Datang sini and seeing your fantastic gourmet dishes macham kena torture, ha ha.
Your this lovely dishes will be tormenting me days, ha ha.
Have a happy hari Merdaka, best regards, Lee.

Watierman said...

Dearest Uncle Lee,
Your are much welcome and hope you too have a such a memorial Merdeka Celebration....cause I understand it touches you more since you were there ....I am sorry that I haven't have much time time to spend on my blog as well as others since time is ticking so fast....and I have so much to do...with the preparation for Hari Raya...coming & everyday routines...Glad that those dishes can still grab your attention...hope it still works as one of my technique to tacle my hubby...*.wink..wink..*..
You keep well...and have a nice day!....from Watie