Adakah ini satu Tabungan???

Monday, August 24, 2009

Juadah berbuka dan sahur semalam ...hari kedua!

*.*

Salam Ramadhan....just sebagai catatan harian yang tertunggak buat Ramadhan kali ini....juadah untuk hari kedua....sebab hari pertama berbuka dengan keluarga di Alor Setar dengan Mak & Ayah serta keluarga Kak Arni & Abg Syam, Keluarga Arfan & Ija dan keluarga Tie & Azhar.

Semalam di hari kedua akak cuma masak yang ringkas dalam cuaca yang sangat basah lembab dan sejuk....kerana hujan lebat sepanjang hari sejak perjalanan balik dari Alor Setar sampai ke Penang.

Untuk juadah berbuka.... air teh panas jer....no ice...sebab cuaca dan kita orang dah biasa berbuka dengan teh O.



Akak dan family dah biasa buka puasa dengan nasi dan kami tak berbuka dengan kuih, cuma makan sedikit kurma pada kebiasaannya...



Sup panas di gandingkan dengan air asam dan telur dadar....di makan dengan nasi panas.....hurm!!








Lepas terawih barulah kita orang menghadap jemput2 roti gardenia yang di bancuh seperti membuat cucurq udang....tapi akak tambah 3 sudu tepung gandum dan chili flake yang akak blend dengan udang kering.....digoreng dan dimakan panas2 dengan sos cili.....mak aiii...Kalau ada roti yang nak expire...elok cuba buat jemput2 ni...carik2 kan roti dan campur dengan hirisan bawang besar ......




Bangun sahur akak just heat up apa yang patut....then akak goreng telur masin....betul akak goreng...bukan rebus macam kebiasaan tu...sedap tau...try dulu baru cakap!




Satu lagi additional dish masa sahur tadi....sambal udang & ikan bilis...



Selesai berhidang akak potong buah2an sejuk ni untuk kejutkan anak2 akak yang mengantuk tu!....Tiap2 tahun akak buat macam ni...terus segar je budak2 tu sebab buah yang sejuk tu dah menyedarkan mereka untuk bangun makan sahur.....



Untuk juadah hari ni...akak belum sediakan apa-apa lagi....selamat berbuka buat semua!





*.*


8 comments:

♥Itajeff♥ @Something To Share said...

Salam Watie..
selamat berpuasa buat watie sekeluarga.
Tertarik betul ita ngan menu telur masin goreng tu...mesti kena cuba ni..hehe

Watierman said...

Cuba lah Ita...senang sangat tu...sometimes kita make it difficult...actually boleh buat yg senang...saja nak susahkan diri sendiri...cuba lah Ita...selamat berpuasa buat Ita sekeluarga...

ijayuji said...

KAK WATIE!!!!! misssss uuuuuuuu so mch!!! welkem back!! alhamdulillah sumenyher dah kembali seperti sedia kala ya :-), kak!! nak sume2 sekali!!! ehehe... kita dtg bwk daun pisang kosong :D

cahayachenta said...

tu dia akak watie... banyak giler la lauk... ni kalo saya kan, mesti jadi macam dugong kekeyangan lepas makan... haha..

apapun smlt berbuka yer akak,...

Watierman said...

Salam Ikaaaaa..miss you too...tq yer syukurlah mak akak masih lemah lagi tapi dah balik ke rumah...mean time kakak ipar ambik cuti jaga mak....kalau daun pisang tak muat...lain kali bawa mangkuk tingkat!


Salam adik cc...tu dari berbuka sampai sahur yang ooi...mana ada banyaknya...

<< s| tED| >> said...

rindu nak tengok gambar makan2 kak watie...
saya pun kak, semua family akan berbuka dnegan nasi. x retilah nak makan kuih atau mihun mee ke..
kecuali sayalah.. mihun! itu pun makanan berat juga kan..


tapi kalau kuih sahaja.. x boleh.

ɯıssɐɥıuɐq nƃʞǝɥɔ said...

salam ramadhan kak...
waa....
semua nmpk berselera, even simple...
yg cucur roti gardenia tu baru saya tau...

boleh jugak ek buat cekodok pakai roti..
nk kene try nih...

Watierman said...

Salam Ted...rindu tak pe...jangan jemu dah...sebab tiap2 hari masakan cam ni je yg termampu akak hidangkan...hihihi...
Ada jugak hari yg anak2 request nak buka dgn benda lain...tp abah nya maintain nasi gak!

Salam ChekguBH....boleh...aje buat dgn roti tu tapi lagi sedap dgn tepung le sebab lebih padat...kalau roti ringan sikit...janji makan panas2...sedap jugak!