Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, August 6, 2009

Udang Lada Hitam....Telor Masak Lemak & Puding Roti Marble & Iced Blended

*.*
Alhamdulillah...

Dah selamat berbuka puasa....kami anak beranak dah kenyang....nak bersantai lah pulak....sementara tu nak juga kongsi menu berbuka yang sedap....hasil intipan kat rumah Dayang....Terima kasih yer Dayang....& kebetulan kat umah Nor Ganu petang tadi.....Tima kasih juga buat Nor.....




Akak mohon restu yer Dayang...nak c&p resepi yang enak bangat ini yer.....

Udang Lada Hitam


bahan-bahan :
  • 300 gm udang basah (digoreng/direbus separuh masak terlebih dahulu)
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sdt sos tiram
  • 1 sdt sos cili
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu makan sos tomato
  • 1 sdt serbuk lada hitam (kalau xda, guna biji lada hitam dan ditumbuk)
  • 4-6 biji cili padi (diketuk)..akak hiris 2 biji jer...
  • bahan-bahan hirisan : daun bawang, daun ketumbar, daun sup, cili benggala.(akak potong cili hijau & cili merah jer...daun tak ade!)
Cara-cara :
  1. Gaulkan udang bersama kicap pekat dan lada hitam. Perapkan selama 10 minit.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali, tumis bawang putih hingga perang.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, cili padi dan sedikit air. Biarkan mendidih sebentar.
  4. Masukkan udang, bawang besar dan kicap manis. Kacau sebati. Akhir sekali masukkan bahan2 hirisan dan kacau lagi hingga wangi.
  5. Hidangkan setelah masak.
***tak cukup rasa, boleh tambah sos cili, garam dan kicap. adjustlah mana2 perlu. Selamat mencuba!





Then akak masak Telor masak lemak ....




Untuk pemanis mulut.....






Minuman kegemaran Nizam.....air kundur & logan tapi dah di iced blendedkan....



Okaylah...akak nak berehat dengan cik abang & anak2 jap...sebelum dia orang masuk tidor...layan jer gambo2 tu.....



*.*

15 comments:

umi_e said...

mak aiiiiiiiiiiiiiiiiii sedapnya!

Noorhodza said...

Wahhh kak, tak pernah cuba lagi telur masak lemak ni... hmmm sedap ke?

Watierman said...

Yer ke Kak e sedap....yang mana tu!!

nor...akak membesar dengan telur masak lemak...letak tanghoon lagi...sedap tau...try le!

DaliaLiyana said...

mak aiii..sedapppnyer..leh tak kalau nak yg betul...hehehe...
salam perkenalan kak..

Watierman said...

Salam DaliaLiyana....boleh aje....sila datang berkunjung ke rumah akak...tetamu mane yang akak pernah halau...belum pernah tau!!!Salam kenalan juga dari akak...sering2 berkunjung yer!

blogresipi said...

Wah...kalo dpt berbuka pose dgn lauk pauk cenggini pengsan tak berterawih le gamaknye kite..heheh.. semua sedap2 belaka... kak watie nye gambar close up yg tak tahan tue.... cantek!

Watierman said...

Syukur diatas lauk pauk yang sedap & menyelerakan....sebab tu kena close up kalau tak sikit sangat nak kongsi ramai2...hihi!

Precious said...

Ayuyuuu ... the udang, buat ku gerammmm ... Gambar saje pun dah nampak cukup lazat. Kalu makan mahu habis 1 pinggan. Hai, telan air liur jer le ari ni nampaknya.

Wanita Itu said...

salam perkenalan dari saya kakak..

wah.....
sedap sangat tu kakak..
tak sabar nak masak untuk suami..

nnt kalu nak masak kat umah senang ajer kan,
bukak ajer blog akak..

time kasih kakak :)

Watierman said...

Salam Precious...tq for dropping by...suka udang tu yer...tak susah pun resepi tu...can do weekend ni kan!!..

Salam Perkenalan Wanita Itu....
Well...I am glad I could help...drop by anytime...tq sebab sudi berkunjung yer!

Siti Nurul Jannah Fital said...

salam kak! Ni pertama kali berkunjung ke sini terus nmpak menu...wau best..Nanti Anna nak try udang masak lada hitam tu..
Salam kenalan...sudi berkunjung kmbalike teratak cintaanna

Watierman said...

Salam Anna..tq for hopping in...try le...sedap tu...akak dah pun follow & link the blog..I love cats too!Come back often will you!!!

Anya said...

It looks all yummie ......
We call it a special hamburger :)
Have a great day
(@^.^@)

Watierman said...

Tq Anya....it's just somethings simp;e that I prepare for breakfast...you too have a nice day...!

<< s| tED| >> said...

adehhhh... nape lak saya g selak entry2 ni.. isk isk isk