Adakah ini satu Tabungan???

Friday, August 7, 2009

Grilled Burger Sandwich & Honey Chicken

*.*

Salam ceria di pagi Jumaat...dan kita dah sampai ke penghujung minggu lagi.....Wah cepatnya masa berlalu...macam baru aje akak pergi bercuti...& hantar Along balik ke Bangi...oh ya...di kesempatan ini...akak ingin minta jasa baik adik2,para teman & sahabat bloggers jauh & dekat...wherever you are...doakanlah Along for a quick recovery....dari demam yer! He called yesterday...saying that he was sick....and dah gi ambik ubat...hati ibu mana yang tak risau bila berjauhan....kan...!

Anyway....untuk adik2 Along kat sini....mama & abah can only take precaution....because we believe prevention is better than cure....Sebagai langkah berjaga-jaga.....



Reena kata.....kawan2 dah panggil dia Ninja...sebab pakai face mask tu.....But mama dia kata,...pedulikan apa kawan nak kata....sebab...kita hanya berusaha untuk menjaga kesihatan kita.....kita kena hargai nyawa kita....jangan ambik risiko....sebab penyakit H1N1 tu sangat merbahaya....cara penyebarannya pun terlalu cepat & mudah...and ....her mama goes on...and...on...bla...bla...(akak ke yang berleter panjang tu!!!)



Nizam pula kata,.....Mama...bila Alang masuk jer dalam kelas...kawan2 Alang dah jerit2...H1N1...H1N1......Alang pun join jer sekali dengan dia orang!....But did you take the face mask off?....Tak lah mama....ha...betul ni...BETUL!!!!!Lega....rasanya...at least we as parents dah take precautions kan!

Well berbalik pada juadah .....sarapan pagi ni....












Dan untuk lunch hari ni pulak....akak just prepare honey chicken....yang diperap semalaman....ini resepi dari blog Hazila....dah ada afew people yang dah try resepi ni....(Mak Yung Hana Montana...Ika..Bini Ninja...& Hasue...Yg Berkelek kehulu & kehilir) and with their testimonial....akak mohon copy & paste the resepi...yer Zila!....Akak dah tanya juri professional kat rumah akak ni...Nizam & Reena....both give it a TWO Thumbs!
Your recipe is for honey chicken wings....but akak buat for the chicken itself....kalau wings aje nanti all the wings will fly away!!!!

HONEY CHICKEN (Ayam Bermadu....jgn orang sudah!!!!)

Bahan bahan

3 pcs chicken wings (akak guna 1/2 of a chicken....potong kecik2)
2 ulas bawang putih( akak guna 4 ulas)
2 ulas bawang merah( akak guna 1 labu bawang besar instead)
2 cm halia(akak used 1 inch)
1 cm kunyit(akak guna serbuk)
1 sudu makan kicap pekat(I used2)
1 sudu makan madu(I used 2)
sedikit garam

Cara cara
  • Kisar semua bahan kecuali chicken wing, kicap dan madu.
  • Masukkan chicken wings ke dalam bekas, tuangkan bahan kisar tadi.
  • Masukkan juga kicap dan madu. Gaul semua bahan hingga sebati. Perapkan selama 1 jam. ( saya perap tak sampai 30 min pun)......akak perap overnite!
  • Panaskan minyak dan goreng hingga masak.





Untul lunch hubby akak just heat up left over dari Udang Lada Hitam....and tambah dengan that honey chicken tu aje....nampaknya lunch akak tengahari nanti....belum tentu lagi...will work on something!



*.*



8 comments:

kucingorengemok said...

ninja pun ninja lah, jangan menyesal kemudian hari, kan kak (ngeri lah dgn wabak ni, terasa mcm byk dosa diturunkan bala mcm ni)

Watierman said...

KOG...tu la...nape pihak sekolah tak bagi jer mask tu pada students semua...kita org kena beli tu...sekotak dalam RM 20-RM30 gak tu...and setiap satu will last for 4 hours only...manusia mudah lupa...ni peringatan darinya!

Chekgu BaniHassim said...

aiyak...
akak, terliur dgn makanan itu semua....
honey chicken la paling menggiurkan...
hampeh tak ajak makan pon...
hahah

Watierman said...

Salam Cikgu Bh...akak ni pemurah tau...semua kaum kerabat yang singgah buat cam buffet yer...ambik sendiri...akak tak kisah sgt dgn ayam tu...sebab akak bukannya makan ayam pun!...Jemput le Cekgu...

IdzaRis79 said...

order sandwish beger ,1!!!

sharamli said...

nak pakai tu b0leh..tp rimas x dy0rang..kaNG xselesa blaja

Watierman said...

Salam Liza...burger siap....

Sha....jauh dari mata akak mana akak nak nampak...masa balik sekolah dah hilang mana tah mask tu..itu la dugaan...budak2 ni kadang2 nakal..faham tapi tak betul2 faham...sabor je lah!

<< s| tED| >> said...

betullah kawatie.. org sekeliling rasa pelik bila kita pakai mask> kenapa ek?

takkan org yg dah kena je kena pakai. sepatutnya nelum kena lah harus berhati2..

psstt... ayam itu amat enak.. ! ekekekek