Adakah ini satu Tabungan???

Friday, August 14, 2009

Jemputan Cekodok Lagi....Ikan Cencaru Belah Belakang Bersambal....daging goreng kicap bercili

*.*

Salam Jumaat....Wah cepat betul masa berlalu.....Kita berada di penghujung minggu....besok dah beralih ke hari Sabtu & Ahad....yang sentiasa dinanti-nantikan bagi yang bekerja....2 hari yang sepatutnya merehatkan....setelah penat....bekerja sepanjang minggu!

Semalam selera nak makan nasi tu....kurang betul lah.....hanya husband akak aje yang tak pernah jemu makan nasi....Bila ditanya budak2 tu....katanya tak nak makan....Memandangkan akak pun tak ade selera nak makan nasi...so masuk dapur godek2....jumpa instant noodle....ambik 2 keping....akak tumis & campak udang dengan telur....letak sedikit serbuk kari.....di oleh mengikut cita rasa akak....maka terhasil lah Mee Kari .....sempoi!!!




Bangun pagi tadi....tengok pisang awak ada 4 biji lagi...lebihan buat pengat untuk Reena kelmarin....so akak godek2.....buat jemput2 @ cekodok pisang....ni semua menu ulangan.....



Oh ya...yang dah beli sudip kayu hari tu....dah buat ke belum???? Akak ni asyik makan cekodok jer....sebab senang nak buat....modal pun tak mahal...hihihi!.....kalau malas nak selongkar gobok tu ni akak copy & paste sekali lagi resepi nya yer!

  • 1 sikat pisang...ape2 pisang pun tak kisah...janji masak ranum
  • gula....4-5 sudu besar....akak suka manis2 buah gitu...(ada keturunan diebetes)
  • secubit garam
  • 1/2 sudu soda bikarbonat
  • 2 sudu besar margarine/butter kasi ranggup
  • tepung gandum
  • sedikit jer air
Lenyek ler pisang tu dulu tau...then campur semua bahan....sampai jadi adunan yg akak dah tepek tu!!Lepas tu panas minyak...& goreng...sambil GOLEK2kan dgn sudip KAYU YER!!!!Petua...nak membolatkan bentuk jemput2 tu!!!


Untuk Bekal Lunch hubby akak akak buat lauk kegemaran dia ni....ikan cencaru goreng belah belakang sumbat sambal.....kalau tak ade lauk lain pun dia dah tak kisah...sebab dia suka makan dengan minyak yang ada sambal hanggus kat dalam kuali tu....macam taik minyak...yang hitam2 tu....




Macam mana akak buat sambal tu???...La ...akak guna lebih kurang
  • 12 tangkai cili kering...(untuk 2 ekor ikan sderhana besar)...direbus terlebih dahulu
  • 1/2 inci halia untuk dikisar
  • sedikit serai yg dihiris bahagian putih (untuk dikisar)
  • secubit belacan...bahan kisar
  • sedikit asam jawa...bahan kisar
  • secubit garam
  • sesudu besar sos tiram
  • 1 labu besar bawang besar...di racik halus....nak blend pun boleh

Masukkan semua bahan kecuali bawang ke dalam blender...bersama sedikit jer air ( 3 sudu besar)....Blend sehingga menjadi paste...ala2 sambal belacan...kasar sedikit tak ape...then campurkan dengan bawang racik...kalau malas nak racik....campak jer dalam blender tu...putar sekali dua....dah boleh sumbat kedalam ikan....sebelum tu...ikan mestilah di lumur dengan garam & kunyit terlebih dahulu.....Selesai proses menyumbat sambal...boleh lah digoreng dengan minyak yang secukupnya!...Kalau rajin...sambal tu ditumbuk lebih sedap tau!





Kalau Encik hubby tak kisah tak ade kuah...anak2...kisah jugak....tambahan yang kecik tu....tak berapa suka ikan....bercili pulak tu.....so kena buat dish sau lagi......



Ni....resepi main campak2 jer.....goreng daging bergaram & kunyit....dengan sedikit kicap & sos tiram....then masukkan lebihan sambal ikan tadi yang di tambah sedikit air untuk menghasilkan kuah....(baki sambal pun tak banyak dalam 1 sudu besar jer...)...Sebelum ditutup api...campak jer bawang besar yang dipotong bulat, cili merah...dan sedikit daun bawang....kalau ada daun sup lagi sedap!








*.*

7 comments:

♥Itajeff♥ @Something To Share said...

Salam Watie..
suka sgtlah ziarah blog watie ni, bab resipi & gambar makanan tu yg best ...resipi tu ita dah copy & paste :-) tq yer watie...:-)

Watierman said...

Salam Ita...syukur dapat berkongsi pengalaman...belum tentu lagi kena pada tekak Ita tu...adjust mane yang patut tau...TQ sudi bertandang...

Wanita Itu said...

ya ampun kakak..

mmg buat orang terliur la nih hee

Watierman said...

Terliur jer tak pa...jangan menitis...atas keyboard dah...lap sendiri yer!

mummyseri said...

kak..cumel je jempot2 pisang akkak tuh bulatbulat ... :)

Watierman said...

Salam Seri..itulah gunanya sudip kayu tu...menggolekkan bola cekodok tu...itupun kurang bolat...kalau pisang emas lagi bolat2...!

blogresipi said...

Hari2 lauk dia sedap... kite pon nak bawak bekal jgk la mcm nie... ikan cencaru sumbat ngan daging goreng yg tak tahan tue kak... meleleh air liur baby neh ha....