Adakah ini satu Tabungan???

Saturday, August 15, 2009

Dinner Malam Minggu.....Tomyam Udang, Taugeh Kicap Bercili, .....

*.*

Salam hormat di malam minggu....yang pasti ketika ini tentu ramai sedang dibuai mimpi yang indah....sebab jam menunjukkan jarum 11:41 malam.....menjelang detik tengah malam...merangkap pagi Ahad.....

Seharian akak menyepikan diri...kerana biasalah...pada hari Sabtu...merupakan hari akak berhoye-hoye dengan...Cik Abang....outing le...tapi just kami berdua aje!Anak2...main game kat rumah aje...sebab keadaan persekitaran yang tidak menjaminkan keselamatan kesihatan.

Kami pergi kedai buku....sebab hubby akak ada nak beli buku.....so akak temankan dia sambil akak meneruskan membaca novel akak semasa menunggu......

Singgah di Mc Donald for lunch....then tapau untuk budak2 kat rumah....

Sepetang...akak baring2 dan rehat jer sebab perut tak berapa sihat.....asyik ulang alik ke tandas jer.

Malam tadi memandangkan seharian tak hadap nasi....so prepare dinner yang ala kadar jer...







Tomyam Udang ni sangat lah mudah nak disediakan...tambahan dah banyak perencah tomyam atau pes segera yang dijual diluar sana....

Buat resepi kali ni...akak guna perencah yang diberi oleh ibu mertua akak baru2 ni.....cuma perlu masukkan
  • 2 sudu besar perencah kedalam periuk *
  • 1 mangkuk air *
  • 1 biji bawang besar di belah 8
  • 2 batang serai dititik *
  • 2 biji cili api diketuk (kalau makan pedas letak lebih)
  • 1 biji tomato dibelah 8
  • beberapa helai daun limau purut
  • 1 batang lobak merah dipotong bulat *
  • 8 -9 ekor udang sederhana besar
Semua bahan bertanda *.....di panaskan atas api sampai mendidih...then masukkan bahan2 yang lain... kecuali tomato & daun limau purut.....kacau sekejap...then masukkan tomato & daun limau sebelum ditutup api....siap untuk hidangan!



Sayur Taugeh Kicap Bercili ni...kena dengan nasi panas....anak2 akak makan bertambah-tambah. Letak pulak udang sikit.....




Macam mana nak masak?....Kalau akak main campak2 jer kan....tentulah senang...

  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 biji cili merah
  • 1 sudu kecil udang kering
Kesemua bahan ini diblend
  • 1 mangkuk taugeh
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit kicap soya
  • sediakan minyak untuk menumis bahan yg diblend
  • dimasukkan beberapa ekor udang sebagai rencah & kacau sekejap
  • masukkan taugeh
  • masukkan sesudu besar sos tiram & renjiskan kicap soya....agak....cover semua taugeh tadi
  • kacau sekejap & tutup api.
  • Siap untuk dihidang





Dua lagi dish sampingan atas permintaan hubby....











*.*


4 comments:

blogresipi said...

Akak nie... selalu ala kadar tp kemain lagi mcm2 dia masak... psst, anak temenung masin tue cam best plak... tak pernah lak kite jumpa temenung bilis cenggitu... hehehe

Anya said...

It looks very delicious :))
You can cook very good!!
I wish I could tast it ..... LOL
Have a great weekend :)

Watierman said...

salam Ijan....rasanya lebih sdap dari bilis tau....masa akak tgh goreng Abg dah kelaparan menghidunya

Watierman said...

Hi Anya....those are no delicacies...just some routine daily dishes....ya...probably..a bit spicy for you...but why not give it a try....but first...must fly over...to Malaysia...hopefully one day you will get to come for vacation....regards & hugs for Kareltje
have a Great weekend!