Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, October 28, 2009

Pau Goreng @ Burger Ikan Bilis...Jom Makan!

*.*


Assalamualaikum semua...dan selamat pagi.....dah makan ke belum?

Kalau belum jemputlah kita makan sambil minum Nescafe....kalau nak minum susu pun boleh, teh O pun Akak boleh buatkan....Nesvita pun ada...kopi...cap televisyen ni kopi Kluang mari....Milo pun okay jugak....kalau Horlicks...sorry yer dah habis stok!!!


Akak nak jamu apa dengan air tu????

Ni ha.....(jamu mata..jer sebenarnya kan!!!!)






















Gambar bekalan pau goreng terlupa nak snap....masing2 bawa 4 biji pau seorang....except for Reena....dia kata pedas...so dia bawa 4 keping kek kukus hawflakes....tinggal baki 2 keping aje lagi!

Resepi asal Burger Malaysia ini milik Yani MYR. Akak terpaksa olah kerana adunannya menjadi lembik.Jadi sukatan tepung tu dah lain...sebab akak tambah sampai adunan tak melekat lagi di tangan.....kerana durhaka pada Tok Guru agaknya!!! Ampun yer Yani....Akak mohon izin nak tepekkan resepi tu di blog Akak untuk rujukan di masa akan datang & mohon dihalalkan yer perkongsian ilmu ini....Moga Allah membalas jasa dan sumbangan Yani....Amin!!!
  • *200g tepung gandum( sukatan tepung yang akak guna dah tak sama..terpaksa tambah sampai tak melekat adunan di tangan.)
  • *140ml susu/ air
  • *2 sudu besar butter/margerin
  • *2 1/2 sudu besar gula halus
  • *1/2 sudu kecil garam
  • *2 sudu kecil dry yeast
  • minyak untuk menggoreng
  • - sambal ikan bilis
  • - timun

Cara-cara

  1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.Akak buat macam nak buat roti...suamkan susu masukkan gula & yis, biar sampai berbuih...baru campur semua bahan yg lain.
  2. Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian(akak buat 15). Buat bentuk bulat.
  3. Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
  4. Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis

Jemputlah....!




*.*

17 comments:

nurindahh said...

Salam kak watie,
Saya bawa bihun grg ni. nak tukar pau goreng 1 ktul bole kak? nice recipy. saya lom buat lg pau mcm ni.

cHeRyNa PiReS said...

sha suka isi pau goreng tuh:)

haiii...tiap2 hari tgk bekal lunch hubby akak yang best tuh. sha setuju cara akak nieh. dapat berjimat:)

Watierman said...

Boleh Nur...kita makan sama2 lagi afdal.....Bismillah......sedap bihun Nur...Syukur!


Sha....yang seronoknya...anak2 pun dah diterap dengan budaya membawa bekal ke sekolah....moga berkekalan hendaknya...Amin!

Solehah said...

sedapnya..kecur air liur ni..tambah2 tgk burger ikan bilis tu..laparrr...

Watierman said...

Salam Solehah...lapar...jemput masuk...nak minum apa???

LOVE said...

Sweet Morning KakWatie...aisey Love baru balik dari Tesco. Terlambat plak nak dtg umah akak for breakfast...ada lagik ker Kak??? Gosh, mcm2 ada! hehe ;) Lapar sgt!

Watierman said...

Jemputlah Love..ada tu akak simpankan 2 ketoi untuk LOve..sebab pelik juga kalau Love tak datang breakfast kat rumah akak lately ni...hahaha..gurau jer ye...Nak minum apa..Akak nak bancuhkan ni?

LOVE said...

Oh that's sooooo sweet of U la kak! U know what, nowadays Love teringat kat Breakfast akak jer every morning, that's y whenever Love sll dtg tgk apa akak sediakan whenever I'm online. Also a glance at ur hubby's bekal! Wow, bes tengok! :)
Okey, Love nak Teh'O je kak! tks yer! :)
Oh yeah, Love enjoy reading ur comments...so feel free to comment erk! ;)

LOVE said...

Oops, missed a word in my comment up there...wanted to say "whenever Love online, Love sll dtg..." :)

Watierman said...

Thank you Love for your support...terasa macam jamu betul2 pulak hihihi

You are always WELCOME!!!

ieda said...

kak saya memang sukerrrrrrrrrrr sgt burger mesia nieh ... sukerrrrrrrrr

selalu kalau mak buat roti bom tuh .. cepat2 buat sambal ikan bilis ..taruk tebal kit timun .. sedappppppppp nyaaaaaaaaa

Softtouch [Hanim] said...

sy suka makan pau ni pagi2 tp belilah..tp kdg2 terkena paunya manis n sambal tu pun manis tp sy xsuka lah manis suka yg pedas2 sket baru layan....thanx share resepi

Watierman said...

Salam Ieda....senang jer nak buat nya...sebab pakai tepung gandum jer...inti kena pedas...& ranggup..baru kawwww!!!



Hanim...nanti coba buat sendiri senang jer pun....inti pedas baru best!!!

niesz said...

kak!pos la kat cni ckit..
terliur da ni kak..

hihi...sedap nyer..

Watierman said...

Pos.....apa kata Niesz naik Air Asia...ke Fire fly ke...Mas pun boleh gak...landing kat Airport Bayan Lepas...then akak gi ambik...makan kat rumah akak..siap dengan air lagi!

Watierman said...
This comment has been removed by the author.
blogresipi said...

Tu berger malesia kan? heheh.. sodap tu sodap... kalo beli berapa ketui je singgit. ikan milis plak musti cenonet jeee...heheheh