Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, October 14, 2009

MAKAN DONUT....PETANG NI OKAY TAK?

*.*





































Resepi Donut ni akak copy & paste....dari blog Noreen di UK....mohon izin yer dan halalkanlah ilmu yang akak cedok dari blog Noreen yer!...Rasanya....penghargaan ini juga buat Yani....sebab sumber asal resepi ni kalau tak silap akak dari beliau....kan Noreen....lepas Noreen adjust...akak pulak ambil...dan ada akak adjust juga sikit....

Nak tau kenapa di adjust....sebab Noreen guna ENCIK BM...(bread maker daaa..)..Akak pula Uli-uli Aidil Fitri....so lembik sikit adunan tu...jadi kena lah tambah mana yang patut....

Bahan-bahan (16 biji bergantung pada size):
200gm tepung roti
50gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm gula pasir
2/3 camt garam
1 camb baking powder
2 camt instant yeast
190ml susu + 1 biji telur - dikacau rata
50gm lemak sayur
minyak untuk menggoreng

Chocolate topping:
100 plain chocolate - masak secara double boiler sehingga cair, kacau sentiasa dan pastikan jangan dimasuki air....(Akak cairkan baking chocolate, add milk sikit & sedikit butter)
chopped kacang secukupnya ( Akak tabur coloured sugar )

cara:
  1. masukkan tepung, gula, garam dan baking powder ke dalam mangkuk adunan
  2. kacau rata
  3. setelah itu masukkan pula susu dengan telur dan jugak yis
  4. kacau sekejap
  5. masukkan pula lemak sayur dan uli sehingga tidak melekat di tangan..(adunan lembik sikit so Akak tambah tepung gandum sampai adunan tak melekat lagi kat tangan)
  6. bentukkan doh menjadi bulat dan letakkan semula ke dalam mangkuk adunan tadi
  7. biarkan doh naik dua kali ganda selama 40-45 min (akak biar 1 jam)
  8. kalau ada breadmaker boleh dimasukkan semua bahan ke dalamnya dan tekankan setting dough...(part ni Akak uli balik sekejap...lepas tu terus ke step 13)
  9. tunggu sehingga siap selama 1 1/2 jam
  10. keluarkan doh dan letakkan ke atas papan pencanai
  11. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  12. kemudian bentukkan semula menjadi bulat dan rehatkan selama 10 min
  13. ambil doh tadi dan canaikan setebal 1 - 1.5cm
  14. terapkan doh dengan menggunakan donut cutter dan susunkan ke atas baking tray yang telah di alaskan dengan kertas minyak
  15. biarkan doh naik sekali lagi selama 20-30 min
  16. setelah itu bolehlah digoreng sehingga keperangan
  17. NOTE: jika inginkan jam donut bolehlah ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bulat. selepas digoreng masukkan jam ke dalam piping bag dan pipekan ke dalam donut tadi
  18. Donut with chocolate topping - selepas dicairkan cokelat secara double boiler, ambil satu donut yang telah digoreng tadi dan celupkan ke dalam cokelat tadi. taburkan dengan chopped kacang (almond, hazelnut)

note: donut nie memang lembut walaupun disimpan keesokkan harinya

source: yani (cara diubah sedikit)


Jemput Makan....Semua....Akak belum rasa lagi...nanti berbuka baru nak rasa....Juri Professional...si Reena & Nizam kata...."Sedap!!!!"






*.*

11 comments:

cintaAnna said...

lama dah Anna tak buat donut..

Dulu masa memula mak ajar buat donut...acited kemain..

Kejap2 nak buat donut...

makannye tak....asik bagi bebudak kecik kat taman je...

hehehehhe...

sI tEDI said...

selalu gagal buat donut. ekkekekeekke... comel donut dalam cups :P

Manusia said...

kat rumah x pernah buat donut kot..
beli je hehe

ustazah dyLLa said...

salam perkenalan...tq dtg melawat sy...alamak...best nye tgk donut2 tuh...terairliur plak...pos kt sy akak...

miera a.k.a merr said...

sy pandai makan donut... sila anta...ekeke.....

sharamli said...

akak wat 0rg teliur...hu3

umi_e said...

salam... orang dalam rumah ni suka donut tapi sekarang agak alergic masuk dapur hehehehehe

kucingorengemok said...

juri professional? hihihi... kak, sekali sekala kasi juri tu rasa donut original glaze from krispy kreme (kat penang ada tak?)... sodap kak!

Watierman said...

as Salam Anna...Akak pun tak berapa suka donut...sekali sekala...boleh la..baik makan roti pulak kan...

Tedi....kat mana yang gagal nya tu...untuk sorang makan...beli aje lah...

Yer ke Azuan...mana tahu...penat2 Mak buatkan...kamu ingat dia beli...sian mak!

Ustazah...maih la masuk kita makan sama-sama..

Miera pun boleh join makan sekali....


Sha...teliorq tak pa...jangan menitik ayarq liorq sudah....


Aiii kak e sejak bila allergic kat dapurq ni....mai makan dgn Watie nak tak?


Kog...tak pernah dengarq pun nama tu...Kog post mai la..dua bijik...kat depa...akak tolong rasa one bite...boleh ka?...kalau sedap sangat pun bahaya....depa nak selalu nak cari mana..?

blogresipi said...

Nakk yang dalam cuppp tue kak watie.. buat minum petang ye.hehehe

cHeRyNa PiReS said...

donat...nyum...nyuuummm...

sha tak cukup sabar menguli...selalunya leave to the expert je:)


tp idea dalam cup tuh menarik...utk yang selalu suka tercicir2 gula dll..presentation pun lagi elok macam tuh....