Adakah ini satu Tabungan???

Monday, October 19, 2009

Step by Step ...Muffin Again @ Resepi Muffin Gunung Berapi!!!

*.*


Salam semua....pagi ni...godek-godek buat muffin lagi....tak puas hati betullah dengan beberapa kejadian....di mana beberapa orang kenalan....yang merupakan Adik2 Akak telah mencuba resepi muffin ni...tetapi...telah berlaku beberapa letupan kecil....(jangan panic...tak ada yang cedera yer!!!) yang menyebabkan..muffin yang di buat...mendapat gelaran baru...muffin gunung berapi...!!!


So pagi tadi rasa terpanggil untuk sertakan foto....rentetan....pembikinan muffin untuk bekalan & breakfast ...isi rumah Akak...



































Resepi Yani.....untuk Chocolate muffin ni....akak tepek sekali lagi okay.....( Yani....akak minta Izin sekali lagi untuk copy & paste the recipe...terima kasih....)

Bahan-bahan

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Tak perlu guna mixer...guna wire whisk ..dan whisk dengan tangan sekejap aje..Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 50% penuh. Bakar selama 15 - 20 minit.

(By the way...kalau lembut/ lembik sikit selepas dimasak...biarkan ...ianya akan mengeras..bila sejuk!!)

Okay.....Akak belum rasa yer..masih puasa di saat-saat akhir...besok kita berhari raya...lalalala!
Anyway....Reena kata moist...sangat..rich with chocolate....mana tidaknya siap ada taburan mini chocolate chips lagi on top...even though tak kelihatan selepas kebakaran......

Till then..akak nak rehat kejap...tadi pagi sejak bangun rasa letih sangat...!!!...Nak demam kot sebab Sabtu & Ahad...hubby & Nizam demam...penat melayan....!!!




*.*

12 comments:

cHeRyNa PiReS said...

akak mesti timbang kan? sha punya peimbang dah rosak...huhu..so, agak2 pakai cup jelah nampaknye nieh...

* kenapa panggil dia muffin gunung berapi kak?

Watierman said...

Kenapa panggil dia muffin gunung berapi....sila tanya Tedi....

Sha..belilah penimbang sat yang berapa belas hengget jer tu...!!

Precious said...

Eh naper tak letak gambar ledakan gunung berapi sekali? Ke hanya siTedi nyer muffin yg meletup? Hiks! Hih hiii ... tak dapat kubayangkan.

sI tEDI said...

ekekekekeke.. sha.. sila lah tgk muffinku itu.. macam kawah gunung bberapi yg baru meletus.. ekekekek...


kakwatie... mungkin panas sgt agaknye...

x pe.. x putus asa... nanti kita cuba lagi. ekekekke..


TQ yek..

Ibu n Abah said...

salam perkenalan watie,
sedap nampaknya kek tu.. akak ni malas nak buat kek tapi tgk resepi watie macam senang je... balik dialysis ni nak buat lah...
selamat berkenalan.
jika ada kelapangan jemputlah ke blog akak,
http://akak-akak.blogspot.com

sunkist said...

terkejut tgk entry.. muffin gunung berapi hehehe :D

sharamli said...

lapar sgt2...
tp xleh nk mkn....kang muntah balik....

tgk muffin akak tiba2 teliur ....

ain said...

simple nyer muffin kak tie. nak cuba nanti!! tp nk kena beli timbang baru dulu, yg ada ni..dah rosak kena hentak ngan honey.hehehe!!!

blogresipi said...

waaa..ade step by step lg..akak tau, ite t pernah wat muffin.bila akak tunju ni mcm senang je..:)

kak ina kl said...

salam watie...takutnya bila baca nama resepi..ruper acah aje ek..sedaplah agaknya tu..

indahhouse said...

Salam kak Watie,

Wa!! Cayalah kak Watie. Thumbs up! Hi hi, saya kena try skali lagi la nampaknya.

Mawar Merah said...

Salam...saya suka muffin, tapi kureng rajin masak....selalu beli jer, nak kena try ler nih...