Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, October 13, 2009

Chocolate Muffin for Breakfast

*.*


Assalamualaikum....& Good Morning.....we talk...English today because .....we are having Chocolate muffin for breakfast.....hahaha....what if....we are having pizza...nak kena speaking macam Italian lah pulak....!


Mengada-ngada.....dah ada bengkang ubi... nak makan muffin lah pulak....maklumlah...bengkang tu kuih kampungan...makanan orang tua-tua lah pulak.....huhuhu...Anak-anak sekarang....!




















Resepi muffin ni akak guna resepi Yani.....akak dah pernah buat masa zaman sebelum berblog ni lagi...so ada tercatit kat dalam kitab resepi...kat dapur tu....so untuk tujuan berkongsi dan rujukan di masa depan...Akak mohon izin yer Yani....untuk copy & paste resepi Yani ni.....for detail...untuk step by step...with picture refer kat MYR....(klik pada resepi Yani tu..will link direct)

Bahan-bahan

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Tak perlu guna mixer...guna wire whisk ..dan whisk dengan tangan sekejap aje..Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.

Oleh sebab muffin cup akak cute mute aje..akak dapat dalam 15 biji......yang tinggal untuk akak berbuka puasa petang karang cuma 2 biji aje.....yang lain dah habis dibawa bekal ke sekolah dan pejabat.....Kalau nak rasa kena buat sendiri.....!

Pssst....masa proses membakar muffin pagi tadi...wah harum semerbak....bau chocolate....nyummy! Sila abaikan....yang sememeh kat cup tu yer....Cubalah!Sonang jo!




*.*

12 comments:

Precious said...

Bestlah kalau you selalu mengada2. Nanti boleh makan muffin ... Hiks!

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak watie....amboi sarapan muffin ...pepagi nih.....

Watierman said...

Salam Queen bukan I yang mengada-ngada....anak2 I yang mengada-ngada...I hardly take my breakfast..but break for a mug of nescafe at 10..is a must..except le kalau puasa kan..!


Salam Alimaz....wait...wait...Kan Akak dah cakap...kena talk London...la...nak makan muffin..weh..Akak posa lah...budak2 tu yang nak makan...ingat depa heran sangat ka kat bengkang akak tu...Akak sorang jer yang hadap bengkang tu..nak makan bengkang..mai..ada lagi ni!

nas said...

bestnya..akak mcm arwah mak..mcm2 masakan dia tahu n buat utk kami..now dia dah xde tgk akak masak rindulak..hntr cni sikit..hehe

Watierman said...

nak hantar mana ni..Nas..alamat ke Sp ke..ke kediaman Cik Lulu....dah habis bertekak?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kena talk London eh..!


opss such a yummy breakfast... my kids will luvvvvvv this.. ahaks..

Watierman said...

Salam Azrina make some for you kids surely they will love you more today than yesterday...hahaha!

nas said...

xpernah hbs..hehe

Watierman said...

Nas...ni ada 2 biji jer lagi akak simpan untuk berbuka petang karang...tak tau lah rasa apa..sebab masa masak tadi dah habis waktu imsak!

sI tEDI said...

kat sini nak cari cup muffin ni payah sket... selalu pakai cup cupcakes tp beso sikit...

nanti nak try buat.. ekekekekeke...

kak, masa boh telur gula tepung dgn baking powder api coklat tu tutup lah kan?

Watierman said...

Salam Tedi...cup tu tak kisah sangat...pukul telur dgn gula guna wire whisk yang biasa tu je...guna tangan..tak payah guna electric mixer...sebab muffin tak perlu over beat adunan tu...at the same time biar chocolate melt dalam double boiler...& add butter...then mix semua..& campur tepung & baking powder...godek2 sekejap bagi rata mixture tu tuang ke dalam cup..half the cup aje tau..then bake for 15 - 20 minutes.

sI tEDI said...

orait!! nanti nak buat!.. leh dok tayang! ha ha ha ha