Adakah ini satu Tabungan???

Friday, October 16, 2009

Puding Roti ...Resepi Hana......Untuk Tahlil Pak Ngah

*.*

Assalamualaikum semua....Salam Jumaat.......moga hari ini lebih menceriakan dari semalam.....


Semalam hari yang agak busy...bukannya memasak sangat sebab akak masih lagi berpuasa...so masak ala kadar aje....En. Hubby bawa left over dish....donut....dan anak2 just makan nasi goreng for lunch...











Semalam hari mendobi....mengemas....macam nak sambut Deepavali pulak....hik!hik!


Petangnya....prepare sedikit juadah pencuci mulut untuk majlis Tahlil arwah Pak Ngah di Kulim...

Al-Fatihah buat arwah Pak Ngah......moga tenang di sana!









Actually Akak tak pasti dapat pergi ke tidak semalam....sebab En. Hubby Akak tu...balik tak tentu masa...depends on kerja dialah...so akak pula takut anak2 akak jenis yang bedtime dia orang at 10.....kalau Nizam okay lagi...tapi kalau Reena...memang kacau....dia yang kena masuk tidor at 10....or else esok nak bangun gi sekolah...masyaallah!!...Tup2...the kids told me...Jumaat cuti....oh ya?

But still I send off the kids for tution....yang ended at 8.00pm!....

En. Hubby pulak balik masa orang tengah azan Maghrib...so dia temankan akak berbuka puasa...masa tu baru dia kata...lepas budak2 balik tution baru kita bertolak....


Masa tiba kat rumah arwah .....majlis dah selesai....but still ada juga tetamu yang lewat sampai...so jadi rezeki anak menantu yang ada aje lah!


Anyway....to Hana....sekali lagi resepi Hana menambat hati....as for sharing the recipe...dengan yang berkenan....I hope Hana izinkan yer...sekali lagi di copy & paste kan di sini.....

Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 1 paket serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin
  • 31/2 cawan air
  • 2 pewarna (nak lebih pun boleh)

Cara-cara

  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 3. satu adunan biarkan warna asal. dan 2 adunan lagi diwarnakan
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
Cubalah!!!....Untuk Hana terima kasih banyak....yer!




*.*

6 comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

resepi puding roti ni saya amik yer...kot dan buat hari curti....

nurindah said...

Salam kak watie. rajinnya wat bekal. saya pun, kalu ada wat kue or sarapan lebih, paksa suami bawak bekal. ihiks. kalu tak larat makan, jamu officemate jer..

Watierman said...

Okay Alimaz..try lah..resepi tu cepat ...senang dan sedap...masuk ais box...makan sejuk2 sedap!!


Salam nur...bukannya rajin sangat pun tapi dah hubby akak jenis yang suka bawa bekal...sebab dia malas keluar lunch time..hobby dia suka baca novel...itu jer time dia relax...so dia prefer bawa bekal...unless kalau kena attend client so kena entertain jugak...most of the time...dia prefer bekal!

HaSue said...

sue juge yang belum tercapai hajat nak cube resepi kak ina tuh..huhu...guna agar2 8g kan kak?kat sini asik banyak yg 13g jek..kalo guna gak kena laa adjust air pulak kang..huhu..
apa2 pun nasik goreng akak tuh buat sue lapar laa kak!iskh..terliurrrr2

ain said...

salam kak tie! semoga roh arwah pak ngah kak watie dicucuri rahmat!

semlm pun sy buat puding roti gakutk kwn yg buat small open house!! habis kakkk...suka tengok dia org mkn!

sI tEDI said...

cantik puding roti akak.. saya selalu buat warna putih jek..