Adakah ini satu Tabungan???

Monday, October 26, 2009

Minum Petang...Kek Kukus Hawflakes

*.*

Assalamualaikum.....

Dah lama nak buat...sejak ramai dok post n3 gambar2 cantik kek lapis Hawflakes...akak pernah wat lama dulu...tapi a bit oily dan manis sangat.....resepi Kak Fida MYR.....tapi macam biasa kali ni nak mohon izin Kak Fida (klik sini for original resepi)....untuk copy & paste resepi kat blog ni supaya boleh dijadikan rujukan kemudian hari....but Akak nak olah sikit sukatan gula dan minyak yang digunakan...minta ampun yer...dan mohon dihalalkan ilmu dan resepi ini yer!


















Disebabkan loyang kecik...lebihan adunan dah di versi apamkan...dengan serpihan kecil hawflakes.....


















Jom minum semua!!!

Ini memang kena dengan selera Akak dan anak2....tak oily dan tak terlalu manis.....walaupun Akak tak pandai melapis cantik2 cam yang orang lain buat tu.....but rasanya...akak suka sangat...terima kasih buat Kak Fida kerana berkongsi resepi ini.....Allah jer lah yang membalas kebaikan akak berkongsi ilmu dengan kawan2 yer.... Amin!


Kek Kukus Hawflakes (Versi yang telah diolah yer!)

Bahan-bahan ( loyang 10x7 ) Akak guna loyang bulat...4 segi tak muat pengukus le!

  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 225 g gula halus (1 cwn rata sahaja yg Akak gunakan)
  • 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
  • 1 sk rata baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 70 ml minyak masak (ni pun dah adjust) asal 100ml
  • 1 sk esen vanilla
  • pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
  • secukup hawflakes

Cara-cara

  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  5. ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...(Ni akak buat suka hati akak sebab tu...jadi macam tu!!!!!)
  6. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.



*.*

19 comments:

sharamli said...

kalerful..memang menyelerakan

mummyseri said...

kak..mmg cantik n twerpikat la plak :)

LOVE said...

KakWatie, wow besnya minum ptg bersama kek kalerful tuh! Rajin ye akak.;)

CikMin said...

wow..cantiknye kek lapis kak watie tu...ermmm..nyumm..nyumm..nak minta mesti xde dah kan...

Manusia said...

sedap nya..yum3!!

sue_pinky said...

teringat kek kukus yg mama kite bt..=(

Anya said...

Sorry I am so late
:(

I never seen such a colorful food before, I wish I could try it !!
Beautiful colorful shots !!!!
You are a great cook artist ^___^
hugs to all
Kareltje =^.^=
Anya :)

cahayachenta said...

ni la cekedis yg satu cari2 tu.. yum2.. sdapnya..

sI tEDI said...

ini pun i nak tryyy yuuu.. tapi mana nak cari hawflaks tu kak? ekkekekekek

blogresipi said...

Cantiknye kalerful la Kak Watie.. nampak gebus gebus sangat.... terliur le... dah la musim ke sekarang nie.hehe

HaSue said...

kak watie..nampak gayanya sue kena try buat guna minyak masak lak..sue buat arituh guna minyak jagung agak kering laa rasanya kak..lagi satu mungkin sebab telo..lenkali nak try lagi.. :)

btw,kek akak nampak gebu tu..elok jer naiknya..mesti lembut jer.hehe

Watierman said...

Sha -....suka ke...meh akak suapkan!

Mummyseri....tergoda...kan dah ada resepi kat atas tu....sonang yer...tak berlapis pun sodap gak!!!


LOVE--nak makan kena rajin sikit lah..unless Love tolong buatkan!!!


MIMI-..siapa kata dah habis...ada lagi lah....mai masuk akak bancuhkan teh..........ooongandung tak leh minum teh..akak buatkan MILO okay!!


AZUAN-..sedap...nanti Bonda masukkan dalam tupperware...buat bekalan sambil belajar...nak?


Sue_Pinky...ni pun mama jugak..MAma Watie...


Hi ANYA -...never seen colourful food before...maybe you should take a FLIGHT TO MALAYSIA...I will cook some colourful dishes for you...this cake is yummy...wish you could take a bite!!!


RAIHAN....meh ke rumah...bukannya jauh pun..ada dua tiga keping lagi ni ha...


TEDI - hawflake kat section gula2 kat supermarket pun ada...dia dah advance..dulu size kecik jer besar duit 20 sen sekarang dah ada size 50 sen dan infact ada bentuk 4 segi pulak!la..coklat yang keping nipis2...rasa masam2 manis tu..!!Ganti dengan prune pun boleh...


Ijan - asal ingat nak wat cam trafik light...tu yg letak warna2 tu...memang gebus...dan sedap...betul..bukan akak nak puji akak masak sedap ke apa...tapi rasa dia memang sedap despite...lapisan yang tak tentu hala akak buat tu!!!


SUE-- kalau dah pandai buat kek lapis yang lain..yg ini mesti tak ada halnya...akak inilah satu2nya kek lapis yg akak pernah buat...tengoklah lapisannya tu...dah jadi cam marble kek pulak!!!..a bit dry..kalau sue tambah minyak another 10ml pun ok jugak rasanya!!..TRy le!

ain said...

cantik kek lapis kukus kak tie!! sy klu bab melapis lapis ni...hancus terus!! hehehe

Watierman said...

Ain - tak nampak ke...tak nampak macam kek org lain buat kan!!!ni versi kehancuran gak la!hahaha

Jieda said...

Ishhh..akak ni memang buat orang terliur je.Nasib baik akak jauh di utara.Kalau tak belum kukus lagi saya dah hulur pinggan hehehe...

Cantik kek akak sama cam orangnya

indahhouse said...

Salam kak watie,
Comeinya yang versi acuan apam tu..
geram nak ngap satu. ;)

Watierman said...

Yo yo ooo jer si Jeida ni..mana tau tuannya macam mana....gelap gulita...santek apenya...kek tu ok lah...elok kek dari tuannya!!


Nur..tak yah geram2..ngap jer...tapi kena balik buat le...!!!hihihi kan dah terkena...kena balik buat sendiri!Kesian dia...akak ni kijam kan!

sI tEDI said...

akak.. pengukus tu x payah nak balut2 kain ek kasik wap dia x masuk?

pastu bila kita dok asyik bukak penutup kukus tu sbb nak tambah tepung warna warni tu x pe gak ek??

perghh.. soalan.. kalau x buat x tau lah.. ha ha ha

Watierman said...

Sorry Tedi...akak tertidur kat bilik Reena...kalau tutup dengan kain lagi elok..tapi akak tak pulak...sebab everytime lepas buat akak goncang penutup..untuk keringkan wap....buka setiap 5-7 min...sekali untuk lapiskan aje...Buat lah akak harap nak tengok hasil dia....Best of Luck!