Adakah ini satu Tabungan???

Monday, October 26, 2009

Maaf...Sibuk Dengan Ole-Ole...

*.*


Assalamualaikum.....

Kembali kita bertemu di pagi Isnin yang sangat mendamaikan....walaupun masih agak keletihan dengan banyak lagi kerja yang belum beres...maklumlah baru aje balik dari kampung....semalam....Syukur Alhamdulillah...semua sedara mara dan ayahbonda.....sihat!!!

Hari Jumaat....sibuk mengemas rumah...sebab nak balik kampung semua kena bereskan....dan telah menyediakan sedikit OLE-OLE untuk dibawa balik ke kampung.

Jom kita tengok apa yang akak buat untuk dibawa balik pada hari Sabtu tu.....




























Kek Gula Hangus...resepi dari Widad dari MYR...resepi asal rasanya dari Chetam....(mohon izin untuk mengabadikan resepi ini di blog Akak yer...bagi rujukan dimasa akan datang...walaupun dah hafal ...(hihihi)...selalu sangat buat...& kiranya ada yang ingin berkongsi .....mohon dihalalkan yer..ilmu kalian!!!)

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega

Cara-cara

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"


Satu lagi Ole-ole......bukannya apa...buat anak2 buah yang masih kecil....bila kita orang balik kampung...mesti kelam kabut...penyambut2 tetamu yang kecil2....tu suka kalau akak sediakan something yang cute juga kan untuk dia orang....Atok & nenek pun boleh makan untuk minum petang.....

























Mini Chocolate Chips Muffin with chocolate ini dilhamkan dari resepi Raisin Muffin milik Yani MYR.....so akak dah olah....to satisfy our love for chocolate....actually Reena tak suka raisin...so....ni kira macam substitute lah juga....but I used electric mixer this time...

Bahan-bahan

  • 120g mentega- suhu bilik
  • 150g gula perang
  • 20g gula halus
  • 2 biji telur (I used AA size)
  • 300g tepung gandum
  • 1 sudu besar baking powder
  • 120ml susu segar
  • 100g mini chocolate chips
  • 90g coklat-potong kecil-kecil

Cara-cara

  1. Pukul mentega sehingga jadi bentuk cream.
  2. Masukkan sedikit demi sedikit gula perang dan halus sambil dipukul. Pukul sehingga kembang.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit telur iaitu 1/3 dan pukul. Masukkan 1/3 lagi dan pukul. Buat sampai habis.
  4. Ayak tepung dengan baking powder
  5. Masukkan 1/3 daripada tepung yang diayak tadi ke dalam no.3. Kacaukan.
  6. Masukkan pula 1/2 drp susu segar ke dlm no.5 dan kacau dengan kaedah kaup balik supaya udara masuk ke dalam adunan.
  7. Ulang langkah 5&6 sehingga habis
  8. Masukkan pula chocolate chips dan coklat. Kacau biar rata. Isi 1/2 atau 3/4 bekas muffin dengan adunan tadi.
  9. Bakar pada suhu 180C selama 15 - 20 minit.

Kalau nak rasa kena try buat sendiri........!!!


Sarapan dan bekalan hari ni.....resepi dan menu ulangan....



















*.*

10 comments:

Precious said...

Janganlah lupa saya ya! Saya pun sibuk gak nak rasa sikit2 ole2 yang ada ... Nak gak, nak gak!! Yummy!
Telan air liur ajelah jawabnya ...

sharamli said...

mesti semua yg kat kg xsabar nak tunggu akak balik lgik....
bwk 0le2 yg sedap2..

cHeRyNa PiReS said...

adoi... bestnye! sha geram plak tgk kek gula hangus tuh. resepi pon mudah, sukat pakai cawan dan sudu je. Alhamdulillah!

thanks kak watie:)

indahhouse said...

Salam kak watie,
hehe. thanks atas teguran. meemang tak terperasan entry blog saya arini tersilap.
Cantik kek gula hangus kak watie,
yang mama saya buat pung susah jadi lobang2 camtu. aamat cantik, kak. menjadi. Thumbs up!

LOVE said...

KakWatie, all ur dishes make me drool nonstop!!! ;) Owh, I'm so hungry right now!

miss jane said...

bonda...
adeh..kita tak pandai masak kek2 nie...ahahhahahhah

tp akn bljr ckit2...huhu

ain said...

cunnya kek gula hangus akakkkkk!!!!

Watierman said...

Salam Queen....nak mai sini...you agak2 kalau I jual laku tak...berapa henget erk!


Kadang2 akak rasa macam dia org tak berapa minat jer..cuma MIL akak jer yg appreciate....bukan taste dia orang kot...


Buat Sha...jgn tak buat...resepi dah ada tu...


Nur..boleh try wat..kan akak dah letak resepi tu....


Love....sila lap keyboard yer...mesti dah menitis air liur tu kan!!!


Bagus..Kalau Anakanda nak belajar...kan ada Bonda tepek resepi tu...


Terima kasih Ain....resepi ni memang akak paling suka!!!

blogresipi said...

Macam2 ole2 nak dibawa balik tue... bestnye! muffin yg dah tolong belah tu kite habeskan ye kak..hehe...

Watierman said...

Jemputle Ijan...wish boleh bagi rasa betul2...tunggu Mikael besar sikit...mesti Ijan akan buatkan...