Adakah ini satu Tabungan???

Friday, October 30, 2009

Baked Curry Puff....Fresh From The Oven

*.*


Assalamualaikum...and Good Evening everyone.......

Let's share ...the pictures of what we just had for tea this evening......ha..ha..tak percaya ke....baru makan karipap bakar dua biji terus speaking London!...Nyampas betoi la...tak boleh nak perasan dan berangan sat....


Sedap OOOOOOOOO.....edisi karipap bakar ni.....selalu buat yang goreng....kan...jom teropong.....
























Resepi dari Teratak Chetam(klik sini).....actually dah KIV resepi ni dah lama....Mohon halal yer serta kebenaran untuk copy & paste yer resepi Chetam. yang sangat best ni....

Bahan untuk Pastri
100gm plain flour
50gm wholemeal flour (Akak guna 150g tepung gandum jer)
40gm butter
40gm shortening
1 beaten egg mixed with 1 tablespoon water
1/4 tsp salt

Cara-cara :
1. Masukkan garam ke dalam campuran tepung.
2. Masukkan butter dan shortening ke dalam campuran tepung, gaulkan hingga menjadi bread crumbs. Maknanya jgn uli, guna hujung jari gaul kan butter & tepung sampai dia jadi berderai2 macam serbuk roti.
3. Tambakan telur yang telah dipukul sedikit sehingga menjadi doh. Lebihan telur disimpan untuk disapu atas karipap masa nak bakar nanti (Terlampau excited...tak sapu telur pun!!!). Jangan diuli doh tu, kerana terlalu kerap dipegang akan menjadikan doh ni keras dan tak sedap.
4. Balutkan doh dalam cling wrap dan biarkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Dah cukup 30 minit, keluarkan doh dan bentukkan doh menjadi bebola sebesar limau purut atau ikut suka
hati.
Tips : Bentukkan bebola ini menggunakan cling wrap supaya tak melekat pada penggelek atau meja.
6. Masukkan inti (ikut suka hati la, nak letak sardine ke, ayam atau daging) di tengah-tengah dan bungkus elok-elok.
7. Masukkan kat dlm oven and bakar pada 150 C for 20 minit.



Yang belum minum petang....jemput lah!....Jangan lupa baca Bismillah yer....

Psssst : Ieta...& Lyana....tak payah bagi notis sebulan....2 atau 3 hari pun memadai. You guys know what I mean.....




*.*

15 comments:

niesz said...

should try!hihi..tgk pon da meleleh nih..

LOVE said...

Ooh la la!! Sedapnya karipap tuh!!! KakWatie ada lagik tak kak??? ;)

Mawar Merah said...

Kak Watie,
Bila masuk sini jer terus kena telan ayaq lioq...huhuhu...perut pun mula la rasa lapaq....ish..ish..ish...

E-na Zarina said...

ooo ada gak baked curry puff ye...baru tau he he

ain said...

pernah try buat gak puff bakar ni. ada kat blog lama. lebih sedap kan kak..???

Watierman said...

Niesz - try jgn tak try...sedap...sejuk pun masih flaky tau..


Love- betul sedap...sebab dah sejuk pun masih ranggup!..tambahan inti akak terpedas sikit dari biasa sebab terlebih rempah....nyummm


Adik Mawar Merah...yer lah...macam kat tempat lain tak telan ayrq liorq...hihihi...patut tadi terdengar jer lagu keroncong berkumandang...

E-na banyak yang jual kat bakery shop dibakar Dik..taste better...sebab sejuk pun still flaky..try le!


Ain...Akak nak try dah lama..siap tulis dalam diary...sampai tak ingat sumber dari mana until recently...termasuk balik ke blog teratak Chetam....best kan Ain...

geraugebang said...
This comment has been removed by the author.
geraugebang said...

Wah, ini makanan sihat. kalau sihat, gerau kena try.

Watierman said...

Try jangan tak try gerau....dah try...nanti tak nak buat yg goreng dah...

sharamli said...

akak..kal0 pakai garfu wat yg kt tepi2 tu p0n bleh kn?

Watierman said...

shs=boleh3x

kuina said...

sy suka makan kulitnya tambah yg rangup macam nie.. intinya sy tolak ke tepi...

hehehe... membazirkan...
tapi kalau karipap tak letak inti tak nama karipap lah ya..

Softtouch [Hanim] said...

wa...baked curry puff lah...1st time dengor..dahlah suka mkn karipap nie..

nk tanya cling wrap tu ape yer? akak klim karipap tu cantiklah....

cHeRyNa PiReS said...

slalu jumpa karipap goreng, tak pernah pulak bakar. maybe lepas nieh boleh try bakar pulak. lepas nieh nak gi carik mince meat ngan kentang! ujan nieh...time best buat karipap!:)

Watierman said...

Kuina kita makan sama2..akak suka intinya..hahaha


Hanim-cling wrap tu...plastik yg dalam kotak digunakan untuk balut makanan...selalu kalau beli tembikai kat hypermarket...kalau kita beli yg dah potong siap dia akan balut dengan plastik tu le...(contoh...akak bagi...balut tembikai...balut...buah2...kat supermarket tu)..plastik ni liat2 infact ada yg microwaveable...ala kalau plastik biasa pun boleh..setakat nak balut adunan tu!


Sha---mesti dah siap menjamu selera dgn karipap agaknya!!!