Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, June 30, 2010

OREO NON-BAKED CHEESE CAKE........Along suka ni!!!

*.*

Assalamualaikum.....

I am back.....again dengan demam cheese cake.....tanpa proses pembakaran.....which is so simple yet so rich, creamy.......so ......fattening.....but as per request by my eldest kid......Along ....I layankan juga!

Since Akak dan keluarga akan ke KL menghantar Along......dan most probably juga ke Melaka atas undangan keluarga.......pada hari Khamis ni....dan blog ini pasti akan sepi buat seketika....jadi....Maafkan Akak sekali lagi kerana tidak mampu untuk membalas kunjungan malahan jerit pekik di Shout Box tu buat ketika ini.....

Non Baked Oreo Cheese Cake ni permintaan Along.....so dalam Akak sibuk ni...Akak cuba penuhi permintaan anak bujang Akak yang sorang ni....layankan dulu pictures nya ya!




Resepi asalnya seperti berikut: (klik pada Oreo Cheesecake tu untuk ke laman web yang Akak terjah!) Akak cuma buat 1/2 adunan jer.....so derhaka atau tidak....pandai-pandai Akak jer tu nak edit sukatan yang di sarankan!

Oreo Cheesecake
A deliciously flavoursome cheesecake.

PREPARATION: 15mins COOKING: 0mins SERVES: 10
Ingredients:
Base
  •  1 cup crushed OREO* Original Cookies (Akak guna +- 12 kpg biskut =3/4 cawan serbuk Oreo dibuang cream tengah)
  • 50g butter, melted (Akak guna 30g unsalted butter)
Filling
  •  500g block PHILADELPHIA* Cream Cheese (Akak guna 250g = 1 blok cream cheese)
  •  softened ¾ cup caster sugar (Akak guna 1/3 cup gula halus)
  • 3 teaspoons gelatine, dissolved in ¼ cup boiling water (Akak guna 1 table spoon Halalgel)
  •  2 tablespoons lemon juice (Akak guna 1 table spoon)
  • 1 cup cream lightly whipped (Akak guna 1/2 cup)
  • 100g OREO* Chocolate Creme Cookies, crushed (Akak guna 4 keping biskut dihancurkan)
  •  50g OREO* Chocolate Creme Cookies extra, roughly chopped (Akak potong kasar biskut bertangkup untuk masukkan dalam adunan jadi chunky pieces)
Method:
1. COMBINE the crumbs and butter and press into a lined 20cm springform pan ( Akak guna 6" pan). Chilled the base for at least 30 minutes!
2. BEAT the Philly* and sugar with an electric mixer until smooth. Fold in the gelatine mixture, lemon juice, cream and Oreo* Chocolate Creme Cookie crumbs.
3. POUR the filling into the prepared crust, refrigerate for 30 minutes.(Akak tuang adunan yang dicampur semua bahan dan sejukkan hingga dinner time)
Sprinkle with extra OREOs* and refrigerate for another for 2 hours or until set.
Handy Hint:
The best way to soften Philadelphia* block is to allow it to stand for 1 hour at room temperature or remove Philly* from foil, cut into chunks and microwave on high for 30 seconds per 250g.









Rasanya...cheese cake jenis yang mudah ni dah mula mendapat ruang dalam kehidupan Akak sekeluarga....especially kalau Along is around!!!!Yang lain tu layan biasa-biasa jer....because they are more into chocolate cakes....tapi kalau Along...semua dia bedal!!



Kalau panjang umur....kita jumpa lagi sekembalinya Akak dari KL nanti.......doakan perjalanan kami sekeluarga ya!


13 comments:

Eine Frau aus Botnang said...

Salam Kak Watie, wahhh bluberry cheesecake lepas tu Oreo Cheese cake, sedapnya kak! Kalau Fasha nak buat kek ni, Fasha kena kosongkan peti ais yang kecik tu supaya boleh masukkan loyang. YOu could never imagine how small my fridge is. Kalau akak tengok mesti akak kesian tau!! Take care kak!!!

Lovely Kitchen said...

Salam kak!
alaaa nak juga cheesekek! selalu beli oreo nak buat tapi x sempat jek sbb oreo dah licin!!

JaSSNaNi said...

salam watie :D

ciskek oreo sedappppppp lahhhhh...
wahhhhhhhhh mesti dah licin ni.. kannnnn... mmmm.. masuk rumah kawan2 sekarang banyak yg dok layan ciskek... hmmm camni kena wat gak ler.. hihihihi...

indahhouse said...

salam kak watie,
wahhhhh! Sure licin....! :D

Quiyah & Hasrul said...

meleleleleleleleleh air mate gue..

HaSue said...

salam kak..missss uuuu!!akak sihat ke?lamaanya sue dah x buat kek spanjang mabuk ni mmg x sntuh loyang langsung..hehee.. apa2pun mmg nampak sedap n simple caranya tu..ada masa nanti leh cuba..thanks 4 sharing...
sue doakan akak pergi dan kembali dgn slmat..hati2 dlm perjalanan yer..muahh

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak sedapnya oreo cheese cake...nak jugak... pstttt mai amik awar kat blog saya no....

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya kak cheese cake nie..mampu telan air liur ker...

ain said...

kak watiee...dah terliur tengok oreo ciskek akak tu. mcm nak sepotong dua je.

♥LOVE2COOK♥ said...

My dear!!! Hru doing??? Missed U so much lor!! Especially Hubby's Bekal! hehehe ;)

Oreo cheesecake...sedapnyeee..mintakk :D

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Saya dah rasa ni kak. Kawan bawak ke ofis. memang lembut dan sedap !!. Cheese cake memang favret among the cakes kak...


alhamdulillah akhirnya dapat jugak resepinya sbb mintak resepinya pada kwn tu tapi taknak bagi2 pun..

ieda said...

salam kak .. akak kalau buat aper2 punn nampak mudah dan sedapp .. suker tgk .. and akak memang2 sgt rajin :)) vanger ..

akak ieda nak cuba tapi most of the bahan x pernah beli dan x pernah tgk .. huhuhu x berani nak cuba .. kalau tempah ngan akak ok kannnn:))

sedapp tuh kak .. ieda pernah order for fathers day tau ngan geng bake cake kat kuantan :))

kucingorengemok said...

alamak, sedapnya... dah lama tak buat!