Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, June 17, 2010

Lengat Pisang

*.*

Assalamualaikum....

Another quick entry to paste recipe untuk rujukan......di hari kemudian....especially buat anak-anak,menantu ke kalau ada nanti-nanti...cucu ke ......semua yang sudi mencuba ....

Resepi ni mudah jer sebab kat utara ni....lengat pisang ni selalu juga jadi hidangan pagi tau petang.....senang sangat nak buat....bagi yang suka makan lepat pisang boleh try buat...sebab rasanya lebih kurang lepat jer...except tak di bungkus dalam daun pisang...malahan tersangat lah mudahnya di kukus terus dalam loyang atau orang Utara panggil pelengat...tu yang namanya jadi "lengat pisang"!






Kalau ada yang berminat dengan resepi ni......try lah jangan malu-malu...Akak suka masak yang senang2 jer pun!.....

Bahan-Bahan:

  • 10 biji (Akak guna pisang emas)
  • 1 1/2 cawan Tepung gandum 
  • 5 -6 sudu besar gula (adjust ikut selera masing2)
  • 1/2 cawan santan 
  • secunit garam

Cara membuatnya;


  • Lenyekkan pisang terlebih dahulu...selepas itu masukkan tepung,gula,garam,santan dan kacau sampai sebati.
  • Panaskan periuk kukus dengan loyang atau pelengat yang sudah di sapu sedikit minyak atau margerin...setelah air mendidih barulah masukkan adunan tersebut.
  • Kukuskan selama 30 - 45 minit 
  • cucuk dgn lidi.... kalau tak melekat..dah masak la tu ).


Cuti-cuti sekolah ni...asyik memasak jer....ni pun Akak tengah sibuk nak siapkan juadah untuk berbuka petang karang ni........Kejap lagi nak keluar gi ambik Reena kat USM pulak....petang karang ambik Hubby.....semalam dari Office Hubby terus ke Bandar Perda....melawat BOSS Hubby kat KPJ...kena gastrik....balik rumah sedar tak sedar....lepas kemas dapur after our late dinner....dah almost 12 midnight....Akak ni dah lembik semenjak-dua menjak ni!!!



4 comments:

~♥ iella ♥~ said...

nk try wat nie...nk jamu mertua mkn petang gn kopi panasss...hehe

indahhouse said...

salam kak watie,
Oh, ini namanya lengat pisang. saya pernah makan ni, ingat bingka pisang.. hihi. sedap, nanti2 ada pisang baru try :)

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Iella....dah buat untuk mertua ke....??? Apa hasilnya...sedap tak??


Salam Dik Nur....benda senang...ni ala-ala lepat tak berbalut jer Dik...buat jangan tak cuba buat hehehe!

~♥ iella ♥~ said...

belum wat lagi la kak. Tunggu cuti nie baru nak balik kg...kita tunggu....

p/s : doakan semoga pisang dan perasaan rajin tue datang yer kak..hehe