Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, June 15, 2010

Very Slow Update.........with extra work load!!

*.*

Assalamulaikum Semua....Maaf banyak2...lah semua ya....bukan bermaksud nak suka2 datang dan pergi begitu saja tatapi terlalulah sibuk dengan jadual musim sekolah ni.....dengan tambahan kerja memandu anak-anak ke sekolah dan menghantar dan mengambil Hubby dari office minggu cuti persekolahan ni......

Maklumlah musim Bola Sepak Piala Dunia pun dah mula....jadual tidur pun dah tak menentu.....baru je nak lelap...dah bangun 2:30 pagi.....rehat sekejap....dah bangun 5:30 pagi....jadi badan pun letih nak duduk hadap lappy.....Ni Akak curi sedikit masa  pagi ni......sebelum menyambung tugas di dapur....Maklumlah....tempahan kek pun Alhamdulillah.....jadi...tak sempatlah Akak nak jenguk ke mana-mana blog buat sementara waktu ni....

Nak kata berhenti berblog terus ...tu..tak lah pulak....tapi aktiviti berblog ni akan jadi....slow motion......ala-ala Parkinson...gitu....kalau ada kelapangan...Akak akan cuba hadap lappy....sebab kadang2 tu nak upload gambar2 pun ambil masa jugak...sebab internet slow.....jadi...kalau Akak senyap jer tu....cam ginilah.....Akak kepenatan!!!

Minggu ni....banyak tempahan chocolate cake....jom layan.....

Untuk resepi kek ni Akak guna resepi kek kukus...Moist Chocolate Cake....yang dah jadi kegemaran keluarga......tukar yang lain pun...dia orang still favour yang ini jugak!!

Moist Chocolate Cake (Kukus)
Resepi dari Hanismajid MYR

Bahan-Bahan:
  • 2 cawan tepung blue key
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan serbuk koko vochelle
  • 4 biji telur ayam
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan air panas

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan2 dalam mangkuk besar....
  2. kacau dengan sudip besar..kacau tangan je...jangan guna mixer...nanti telebih naik....tak jadi
  3. bila semua bahan2 dah sebati dalam 5 minit je kacaunye....
  4. then boleh ditapis adunan yag dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantekkkk
  5. didihkan periuk pengukus dan kukus selama 40 minit
  6. dah siap...kalo nak letak topping lagik best....

Okaylah ya.....kita jumpa lagi ....jika ada kelapangan ya!!

Salam Sayang & Rindu Buat Semua!!!!!!!!!


7 comments:

sI tEDI said...

Alahai.. senang nye nak buatyg ni.

rasa mcm nak buat jek. ekekekeke


dulukan yg penting2 kak. :)

kitorang boleh jagakan blog akak

ekekekeke

ain said...

salam kak watie..sy pun mcm akak gak. pyh nak update blog selalu. buzy ngan anak2 dan hal2 lain. Lagi2 lah tgh cuti sekolah ni. mmg sibuk kat dapur aje lah.

psst...sedapnya kek akak! resipi pun simple je.

Softtouch [Hanim] said...

senang jer yer buat kek coklat nie..nak cubelah..nk tanya nak buat topping dia, brand coklat ape yg sedap yer kak watie?

indahhouse said...

salam kak watie,
windu kak juga. takpe, keluarga mesti diutamakan.
sedapnya kek coklat..! saya tak pernah kukus. nanti2 nak try . maceh kak, tayang resipi.. ;)

kak Erna said...

salam watie..izinkan akak ambil resepi ye..rasa macam senang je..nak buat juga la..

sonata anak kancil said...
This comment has been removed by the author.
sonata anak kancil said...

lama tak singgah ke sini...baca2 resepi yang mudah di buat...kita C & P - boleh buat bila ade masa....