Adakah ini satu Tabungan???

Friday, June 25, 2010

Resepi Asam pedas Tomyam

*.*

Assalamualaikum

Hari  ni dah Jumaat ...keadaan sedikit sibuk..anak2 balik awal dari sekolah....semua nak cepat...update ala kadar jer lah....

Jadi layankan ajelah apa yang ada ya!!



Resepi Asam Pedas Tomyam
Bahan-bahan
  • - ikan pari/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
  • -3 labu bawang besar-dikisar
  • -3 ulas bawang putih-dikisar
  • -sedikit serbuk kunyit
  • -1 atau2  btg serai dititik & bahagian bawahnya di racik & blend anggaran 1 inci
  • -daun kesum secukupnya
  • -1 inci halia juga dikisar
  • -1 bunga kantan-dibelah dua (akak tak letak sebab terlupa stok dah habis)
  • -1/2 mangkuk kecil air asam jawa
  • -10 tangkai cili kering yg  di rebus & dimesin sekali dengan bahan kisar yang lain
  • - secubit belacan (optional) untuk aroma!(dikisar)
  • -1 1/2 mangkuk kecil air
  • -garam dan gula (ikut rasa)
  • -1 sudu besar sos tiram
  • -1 sudu besar pes tomyam
  • -minyak masak
Cara-cara
  • -Panaskan minyak, masukkan serai,  dan tumis bahan kisar .Tumis hingga naik bau.
  • -Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, & pes tomyamsdan sos tiram kacau dan biar mendidih.
  • -Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
  • -Masukkan ikan, garam.sesuaikan rasa,bila masak boleh la dihidangkan.


    Okaylah ya....Akak kena masuk dapur balik ni...hujung minggu ni sedikit sibuk.....ada macam aktiviti bakal berlangsung.......jumpa lagi ya!


    *.*

    8 comments:

    ain said...

    salam kak watie. dah siap masak utk lunch la ni. sedapnya asam pedas tomyam akak. rindu pulak nak mkn ikan pari.lama dh tak mkn.

    lemongrass said...

    Uwaaaa...... meleleh air liur tengok ikan pari masak asam pedas tomyam Kak Watie. nasib baik tak pose so boleh lah makan maggi tomyam menggantikan asam tomyam, hehehe...

    Beattey said...

    marvelous....!!!!!

    JaSSNaNi said...

    salam tuan rumah.. :D

    wow... sedappnye asam pedas pari ni.. makan ngan nasi panas2.. fuhhh.... nyummm nyummmm.

    ikan pari selamat di makan oleh kanak2.. sbb tulang lembut.. kann kann.. :D

    JaSSNaNi said...

    salam tuan rumah.. :D

    wow... sedappnye asam pedas pari ni.. makan ngan nasi panas2.. fuhhh.... nyummm nyummmm.

    ikan pari selamat di makan oleh kanak2.. sbb tulang lembut.. kann kann.. :D

    sI tEDI said...

    kat rumah ni x pernah masak atau beli ikan pari.

    nak sangat makan ikan pari bakar!

    mummyseri said...

    Salam kak..
    wah tergode betol nengok pulut lapis tu..asam pedas pon best..:)

    Ayu said...

    salam kak,
    wah asam pedas kita suka tom yam pun kita suka,
    kalau buat ni 2 in 1 lah kiranya ya..heheh..sedap ni!!

    kalau buh cili api lagi best ..heheh
    akak cabut dulu masuk toilet ya kaka..hahah